Hlavní obsah

Další prohru na Tour de France nechce připustit. Pogačar dostane k ruce tým plný hvězd

Už jen pohled na tuhle sestavu budí respekt. Fenomenální Tadej Pogačar a jeho tým UAE Emirates se už nehodlají smířit s další porážkou na Tour de France. Dvojnásobný vítěz nejprestižnějšího závodu v posledních dvou ročnících obsadil „až“ druhé místo za Jonasem Vingegaardem. Zejména předloni totiž doplatil na slabší podporu stájových kolegů, což by se teď mělo změnit. Slovinský cyklista bude mít k dispozici do hor úžasnou oporu.

Foto: Dario Belingheri, Reuters

Vítěz nedávného Gira Tadej Pogačar (uprostřed) slaví vítězství v prestižním závodu se svými stájovými kolegy

Článek

Sestavu propálil sám jezdec v podcastu Watts Ocuring, který nahrávají konkurenti Geraint Thomas s Lukem Rowem z týmu Ineos Grenadiers. Pogačar se bude moci opřít o zkušeného 31letého vrchaře Brita Adama Yatese, jenž loni obsadil na Staré dámě třetí místo. „V kopcích bude můj poslední muž,“ prozradil 25letý Slovinec.

A na Tour de France pojedou i další dva vrchaři, kteří už v závodech Grand Tour stáli na pódiu. Portugalec Joao Almeida byl třetí na loňském Giru, talentovaný Španěl Juan Ayuso bral stejnou pozici na Vueltě 2022. „Budou se u mě střídat podle formy,“ řekl Pogačar.

Předpokládaná soupiska týmu UAE Team Emirates pro Tour de France 2024:
Tadej Pogačar (Slovin.), Adam Yates (Brit.), Joao Almeida (Por.), Juan Ayuso (Šp.), Marc Soler (Šp.), Pavel Sivakov (Fra.), Nils Politt (Něm.), Tim Wellens (Bel.)

V týmu nebude chybět další Španěl Marc Soler, který byl jedním z hlavních domestiků před rokem, ani Francouz Pavel Sivakov. „Mohou mě podpořit na rovině i v horách,“ ví lídr Pogačar. A silnou sestavu doplní zkušená německo-belgická dvojice Nils Politt a Tim Wellens. „Máme opravdu tým plný hvězd,“ usmál se Pogačar. A to doma zůstávají ještě třeba Rafal Majka nebo Brandon McNulty, jenž se chystá na španělskou Vueltu.

Vítěz nedávného Gira bude nejen kvůli skvělé podpoře hlavním favoritem Tour de France, která začíná 29. června v italské Florencii a kvůli blížící se olympiádě finišuje 21. července netradičně v Nice. Start Vingegaarda, jeho hlavního konkurenta, je totiž stále nejistý.

Dán, jenž může zaútočit na třetí vítězství na Tour de France v řadě, se na začátku dubna vážně zranil po pádu na závodě Kolem Baskicka. Po dvanáctidenním pobytu v nemocnici se pozvolna začal připravovat, generálku na Critérium du Dauphiné však musel vynechat. Aktuálně i s dalším hvězdným parťákem Woutem van Aertem, jenž se rovněž vrací po zranění, podstupuje vysokohorské soustředění ve francouzském středisku Tignes.

Pogačar je ovšem přesvědčený, že s o dva roky starším Vingegaardem na Tour síly poměří. „Bude připravený. Po propuštění z nemocnice začal okamžitě jezdit na kole. Věřím, že bude moct startovat v dobré formě. Jasně, musí dosáhnout na svou závodní váhu, ale nemyslím si, že by to byl problém,“ mínil Slovinec.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.