Hlavní obsah

Další francouzský triumf na Tour. Pogačar už jde do žlutého, ale Vingegaarda neodpáral

Aktualizováno

Poslední tři roky se francouzská cyklistika musela spokojit vždy s jediným vítězstvím na „své“ Tour de France. Letos má dva triumfy už v prvních dvou kopcovitých etapách, paradoxně na italské půdě. Na výhru Romaina Bardeta dnes ve finiši v Boloni navázal Kévin Vauquelin, 23letý jezdec týmu Arkéa-B&B Hotels, který byl nejsilnější z desetičlenné skupiny uprchlíků. Bojovalo se mezi závodníky na celkové pořadí, kde dominovali dva největší favorité Jonas Vingegaard s Tadejem Pogačarem, jenž se oblékl do žlutého trikotu.

Sestřih 2. etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Od svého vzniku Arkea doposud neslavila ani jeden etapový triumf na Tour de France. Aktuálně jeden z nejhorších worldtourových týmů se dočkal až při své třinácté účasti. A to díky nováčkovi Kévinu Vauquelinovi. „Je to něco, o čem se mi ani nezdálo,“ rozplýval se.

A jak se jeho triumf zrodil? Arkea vyslala do desetičlenného úniku hned dva jezdce. Pro mladého Francouze dobře pracoval Španěl Cristián Rodríguez. „Chtěl bych mu poděkovat, ušetřil jsem díky němu dost sil. Navíc mi dodal hodně odvahy se porvat o vítězství,“ líčil Vauquelin.

Skupina uprchlíků si vypracovala na peloton až téměř desetiminutový náskok. „Měli jsme celkem štěstí, že nás nechali takhle moc odjet,“ uvědomoval si vítěz, který zaútočil hned na úvod druhého stoupání na Cote de San Luca v Boloni čtrnáct kilometrů před finišem. „Bylo to perfektní načasování,“ tušil Vauquelin.

Zachytit se ho nedokázal už ani další z hrdinů druhé etapy Nor Jonas Abrahamsen, jenž se 78 kilogramy rozhodně nepatří mezi vrchaře. Přesto se i druhý den po sobě vydal do úniku a pojistil si puntíkatý dres, navíc díky druhé pozici získal i zelený trikot pro vedoucího muže bodovací soutěže.

Druhá etapa nabídla několik krátkých a prudkých stoupání, ve kterých už se ukázali i závodníci na celkové pořadí. Další problémy nejprve potkaly nizozemskou stáj Visma-Lease a Bike, jelikož se na zemi ocitli klíčoví muži Američan Matteo Jorgenson i Belgičan Wout van Aert, ale po drobném ošetření bez problémů pokračovali.

Své konkurenty se rozhodl třináct kilometrů před koncem prověřit největší favorit letošního ročníku Tadej Pogačar. Slovincova nástupu se dokázal zachytit pouze obhájce triumfu Jonas Vingegaard, který se očividně navzdory zraněním dokázal na Tour nachystat famózně.

Hvězdná dvojice pokračovala vstříc k cíli, těsně před finišem se k nim dotáhli ještě Remco Evenepoel s Richardem Carapazem, další favorité včetně Primože Rogliče ztratili 21 vteřin.

Držitel žlutého trikotu Romain Bardet v závěru šlapal v čele pelotonu a snažil se limitovat ztráty, nakonec mu však chybělo šest sekund. Do maillot jaune se tak oblékl Pogačar už po druhé etapě, má však stejný čas jako Vingegaard, Evenepoel i Carapaz.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa Cesenatico - Boloňa (200 km):
1. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels) 4:43:42
2. Abrahamsen (Nor./Uno-X Mobility) -36
3. Pacher (Fr./Groupama-FDJ)
4. Cr. Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels)
5. Tejada (Kol./Astana-Qazaqstan Team) všichni -49
6. Oliveira (Portug./Movistar) -50
154. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -20:23.
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 9:53:30
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step)
3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike)
4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas
5. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -6
6. Van Gils (Belg./Lotto-Dstny) -21
.161. HIRT -48:15.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.