Hlavní obsah

Cyklistka Dubcová vybojovala na ME bronz v silničním závodě juniorek

Aktualizováno

Osmnáctiletá cyklistka Štěpánka Dubcová získala na mistrovství Evropy v Belgii v silničním závodě juniorek bronz, a tím i první medaili pro českou výpravu. Zvítězila Nizozemka Puck Langenbargová před Němkou Messane Bräutigamovou.

Foto: Profimedia.cz

Zprava cyklistky Štěpánka Dubcová z Česka, Puck Langenbargová z Nizozemska a Massane Bräutigamová z Německa

Článek

Dubcová vybojovala bronz v závěrečném hromadném spurtu po odjetí trasy dlouhé 72,9 kilometru. Nejlepší juniorky ji zvládly v čase 1:43:15. „Je to obrovský úspěch, jsem za to moc ráda. Závod byl dost stresový, plný pádů a dalších nebezpečných situací. Bylo jasné, že to na technické trati bude hlavně o pozicích,“ uvedla česká juniorka v tiskové zprávě svazu.

Zpočátku se přitom ideálně necítila. „Ale s postupem času to bylo lepší a lepší. Byly jsme domluvené, že když dojde na spurt, Danča Hezinová mi to rozjede, a ono to klaplo. Danča z toho ještě byla pátá, takže to dopadlo skvěle,“ dodala Dubcová. Se stejným časem jako medailistky projela cílem i jednadvacátá Kateřina Douděrová.

„Konečně jsme prolomili smůlu, která nás na Evropě provází. Nevyhnuli jsme se pádům jak v kategorii juniorů, tak v obou závodech U23 i mezi ženami,“ vyzdvihl reprezentační trenér Petr Kaltofen.

Ve 12:30 odstartoval závod mužů elitní kategorie, který program evropského šampionátu uzavře. Cyklisty čeká trať dlouhá 222,8 kilometru.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Heusden-Zolderu (Belgie) - závod s hromadným startem
Juniorky (72,9 km)
1. Langenbargová (Niz.) 1:43:15
2. Bräutigamová (Něm.)
3. Dubcová
...
5. Hezinová
21. Douděrová všechny stejný čas
71. N. Kaňkovská (všechny ČR) -8:26
Muži elite (222,8 km):
1. Merlier (Belg.) 4:37:09
2. Kooij (Niz.)
3. Mihkels (Est.)
4. Philipsen (Belg.)
5. Kristoff (Nor.)
6. M. Pedersen (Dán.)
7. P. BITTNER
...24. A. ŤOUPALÍK všichni stejný čas
59. NEUMAN (všichni ČR) -7:28.
Související témata: