Hlavní obsah

Cyklistickou Czech Tour pojede dvojnásobný mistr světa Alaphilippe

Na startu etapového závodu Czech Tour bude dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe. Spolu s ním jsou v nominaci týmu Soudal Quick-Step další hvězda Kasper Asgreen či Josef Černý. Organizátoři o tom informovali v tiskové zprávě. Největší etapový závod v tuzemsku je na programu příští týden od 25. do 28. července.

Foto: Profimedia.cz

Julian Alaphilippe bude pro fanoušky velkým lákadlem

Článek

Dvaatřicetiletý Francouz Alaphilippe, jenž nastartoval kariéru v barvách českého týmu Etixx-Ihned, vyhrál silniční závod na světových šampionátech v letech 2020 a 2021. Vedle dalších úspěchů dokázal vyhrát šest etap na Tour de France, po jedné pak na Giru d'Italia a Vueltě. V roce 2018 byl na Tour dokonce nejlepším vrchařem a získal puntíkatý trikot.

Před 11 lety se Alaphilippe představil i na dvou největších českých závodech - nejprve startoval v Závodu míru jezdců do 23 let a o dva měsíce později nechyběl ani na Czech Tour. Tam bojoval o celkové prvenství, nakonec se ale musel sklonit před současným ředitelem obou podniků Leopoldem Königem.

„Těším se, až si s Julianem na naše společné soupeření zavzpomínáme,“ prohlásil König. „Nominace ‚Vlčí smečky‘ mi udělala velkou radost. Potvrzuje se, že prestiž Czech Tour stoupá,“ dodal bývalý silniční profesionál.

V sestavě belgického týmu figurují i Dán Asgreen, držitel evropského stříbra z časovky (2019) a vítěz jedné z etap na loňské Tour de France, nebo jednatřicetiletý Černý, jenž Czech Tour ovládl v roce 2017 a v roce 2020 se blýskl etapovým triumfem na Giru.

Vedle týmu Soudal Quick-Step je na 16. ročník Czech Tour přihlášených i dalších sedm worldtourových stájí: UAE Emirates, Visma-Lease a Bike, Intermaché-Wanty, Bora-hansgrohe, DSM-Firmenich PostNL, Bahrain Victorious a Ineos Grenadiers.

Na startu ale budou i celky z nižších kategorií jako Uno-X či rozvojový tým stáje Lidl-Trek, v jehož barvách se nakonec neobjeví Mathias Vacek, který upřednostnil přípravu na olympijské hry v Paříži.

Své závodníky vyšlou do boje i domácí profistáje Elkov-Kasper a ATT Investments. Na start se chystá i tým TDT-Unibet, který má na soupisce Adama Ťoupalíka a Tomáše Kopeckého.

Související témata: