Hlavní obsah

Cyklistická unie zavede v závodech napomínání žlutými kartami

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) se rozhodla zavést do profesionálních soutěží od příštího roku žluté karty ve snaze zvýšit bezpečnost. Komisaři budou jejich prostřednictvím upozorňovat jezdce, sportovní ředitele či další osoby zapojené do závodů na jakékoli přestupky představující bezpečnostní riziko. UCI o tom rozhodla na dnešním zasedání v Aigle.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Systém žlutých karet se začne testovat od letošního 1. srpna, kdy ještě za napomínání žádné sankce hrozit nebudou. Od 1. ledna 2025 ale bude za dvě žluté karty v jednom závodě následovat diskvalifikace a zákaz startů na sedm dnů. Tři žluté karty během 30 dnů budou znamenat distanc na dva týdny. Ten, kdo během jednoho roku nasbírá šest žlutých karet, se nebude smět účastnit závodů 30 dnů. Stejně jako v současnosti ale bude možné za závažné prohřešky vyloučit hříšníka ze závodu okamžitě.

Testovat se bude i omezení nošení sluchátek. Na konci roku se vyhodnotí, zda bude povoleno, aby měli rádiový kontakt s vedením týmu jen jeden nebo dva jezdci za každou stáj. Zvažuje se i rozšíření ochranné zóny v závěrech etap ze tří kilometrů na pět.

Související témata: