Hlavní obsah

Cyklista Vacek byl na úvod závodu Kolem Belgie těsně druhý v časovce

Českému cyklistovi Mathiasi Vackovi v úvodní etapě závodu Kolem Belgie těsně uteklo třetí profesionální vítězství. V den svých dvaadvacátých narozenin skončil úřadující mistr republiky o dvě sekundy druhý v časovce na 12 km.

Foto: Jaroslav Svoboda

Mathias Vacek na archivním snímku

Článek

Vacka na rovinaté trati se startem a cílem v Beringenu porazil pouze favorizovaný Sören Wärenskjold. Úřadující mistr Norska, jenž vyhrál časovku na závodě Kolem Belgie i loni, sesadil průběžně vedoucího českého cyklistu z čela časem 13:24 minuty. Dosáhl průměru 53,740 km/h.

Berounský rodák Vacek tak o dvě sekundy nedosáhl na první vítězství mezi profesionály v časovce. Na kontě má dva triumfy ze závodů s hromadným startem, z etapy na závodu WorldTour Kolem SAE z roku 2022 a z loňského mistrovství republiky.

„Těžko říct, kde jsem ty dvě sekundy ztratil, protože jsem měl pocit, že jsem tam nic nenechal. Možná jsem někde udělal chybu, ale ničeho z dneška nelituju. Myslím, že Waerenskjold byl rychlejší v závěrečné části a možná měl rychlejší sprint ze zatáčky, kde získal nějaký čas,“ uvedl Vacek na webu svého týmu Lidl-Trek. „Jsem první poražený, ale stejně jsou to hezké narozeniny. Oproti loňsku je to zlepšení a jsem se svým výkonem spokojený,“ dodal český talent.

Druhé místo dnes Vacek obsadil s výrazným náskokem, třetí Rune Herregodts z Belgie na něj ztratil osm sekund. Elitní desítku uzavřel bývalý český časovkářský šampion Josef Černý s odstupem 21 sekund.

Třiadevadesátý ročník závodu Kolem Belgie skončí v neděli v Bruselu. Loni byl Vacek celkově devátý a získal trikot nejlepšího mladého jezdce, který oblékl i dnes. „Mám tenhle závod rád. Teď nás čekají dvě rovinaté etapy pro spurtéry, pak už se ale těším na etapu do Durbuy, která je těžká a pro mě jako dělaná. Zkusíme tam udělat závod a získat nějaký čas na soupeře,“ řekl Vacek.

Kolem Belgie – 1. etapa (časovka 12 km):
1. Waerenskjold (Nor.) 13:24
2. M. VACEK (ČR) -2
3. Herregodts (Belg.) -10
4. Affini (It.) -11
5. Segaert (Belg.) -12
6. Asgreen (Dán.) -14
...
10. ČERNÝ -21
61. T. KOPECKÝ -50
117. M. KOPECKÝ (všichni ČR) -1:26
Související témata: