Hlavní obsah

Cyklista Stannard, jenž měl trest kvůli biologickému pasu, má nové angažmá

Australský cyklista Robert Stannard, jenž si odpykal čtyřletý trest za nesrovnalosti v biologickém pase, se vrací mezi profesionály. Angažovala ho stáj Bahrain Victorious. V jejích barvách absolvuje pětadvacetiletý jezdec nadcházející závod Kolem Británie, který se uskuteční 3. až 8. září.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„Je skvělé moci znovu jezdit na kole, pokračovat ve své cyklistické kariéře. Mám pocit, jako bych dostal zpátky svůj život. Nemůžu se dočkat, až se vrátím k závodění, a jsem strašně vděčný, že jsem od Bahrainu tuhle příležitost dostal,“ uvedl Stannard v tiskové zprávě.

Naposledy jezdil za Alpecin-Deceuninck. Jeho kariéra se zadrhla, když mu mezinárodní federace UCI loni v srpnu pozastavila činnost kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu. Letos v červnu za to dostal čtyřletý trest, který ale platil zpětně od roku 2018, takže může závodit.

Stannard nikdy neměl pozitivní test a vinu odmítá, ale postih přijal. „Musel jsem učinit těžkou volbu - buď přijmout ten verdikt a moci provozovat sport, který miluji, nebo bojovat za očištění svého jména. Věřím, že jsem udělal to nejmoudřejší rozhodnutí. Doufám, že do budoucna dokážu oboje, ale v této chvíli jsem oběma rukama popadl možnost znovu závodit,“ uvedl.

Hessmann dostal sedmiměsíční distanc

Němec Michel Hessmann dostal sedmiměsíční zákaz startů za dopingový nález na zakázané diuretikum, které v jeho těle odhalila loni v červnu mimosoutěžní kontrola. Třiadvacetiletému jezdci hrozil čtyřletý distanc, ale německá antidopingová agentura mu uložila mírnější trest. Uznala jeho argument, že za výsledkem testu mohly být kontaminované volně prodejné léky proti bolesti.

Elitní nizozemská stáj Visma-Lease a Bike, která loni v srpnu Hessmannovi pozastavila do vyřešení případu činnost, nyní oznámila, že německý jezdec v týmu po vypršení smlouvy na konci tohoto roku pokračovat nebude. Trest Hessmannovi skončí 14. března příštího roku.

Hessmann, který byl v Visma-Lease a Bike týmový kolegou například dánské hvězdy Jonase Vingegaarda, loni při svém debutu na Grand Tour obsadil na Giru d'Italia celkové 33. místo. Představil se také na mistrovství světa nebo Czech Tour.

Související témata: