Hlavní obsah

České vlajky zpátky v popředí! Udělal jsem maximum, líčí šestý Bittner

Pro českou cyklistiku se blýská na lepší časy. Na úvod španělské Vuelty byli vidět oba čeští zástupci, kteří jedou na Grand Tour poprvé v kariéře. Vedle 22letého Mathiase Vacka se ukázal i o rok mladší Pavel Bittner, jenž ve druhé etapě finišoval na šesté pozici. „Udělal jsem maximum, co v danou chvíli šlo,“ líčil v cíli sprinter nizozemského týmu dsm-firmenich PostNL.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Pavel Bittner dojel ve druhé etapě Vuelty šestý.

Článek

Po dlouhých letech má tuzemská cyklistika zajímavou naději pro hromadné dojezdy. Bittner minulý týden zazářil dvěma vítězstvími v etapách na závodě Kolem Burgosu a zřejmě právě díky tomu se vešel do osmičlenné sestavy na Vueltu.

A pro spurty se hned zařadil do okruhu širších favoritů. Druhá etapa sice nebyla klasická rovinatá, avšak dost zvlněná, přesto se o vítězství nakonec porvali muži s nejsilnějšími stehny v pelotonu.

Olomoucký rodák se v závěru musel obejít bez týmové podpory několika parťáků, kteří se zapletli do hromadného karambolu. „Ale nechal jsem se vyvézt za kolo Kadena Grovese. Klobouk dolů před ním i soupeři, já udělal to nejlepší, co jsem mohl,“ popisoval Bittner, který nakonec obsadil šestou příčku.

O vítězství bojoval Wout van Aert, jenž se díky druhému místu převlékl do červeného trikotu, ovšem musel se sklonit právě před sprinterským specialistou Grovesem, jenž čekal na prvenství celý rok. „Bylo to pro mě těžké období, ale přijel jsem sem s obrovskou motivací čekání ukončit,“ prohlásil 25letý Australan.

Celý den peloton opravdu jen čekal na hromadný dojezd. Dopředu pustil jen dvojici z druhodivizních stájí a kontroloval si odstup. Dlouho se jelo tempem hluboko pod rychlostí 40 kilometrů v hodině. „Vlastně to byl docela snadný den, než se začalo závodit v posledním stoupání,“ pousmál se Bittner.

Velmi podobná zvlněná etapa je na programu i v pondělí. „Závěr bude trochu záludnější na užší silnici, takže bude ještě důležitější týmová práce. Ale určitě mám na čem stavět a snad se znovu dostanu do spurtu,“ doufá Bittner.