Hlavní obsah

Česká naděje znovu mezi nejlepšími! Bittner finišoval na Vueltě těsně druhý

Aktualizováno

Tento den dlouho vyhlížel a potvrdil, že opravdu patří mezi sprinterskou elitu. Český cyklista Pavel Bittner obsadil v 17. etapě španělské Vuelty parádní druhé místo. „Jsem moc spokojený,“ líčil 21letý talent, jenž v hromadném dojezdu nestačil jen na největšího favorita, Australana Kadena Grovese. Druhý z českých zástupců Mathias Vacek obsadil 18. příčku, červený trikot dál drží další z Australanů Ben O'Connor.

Sestřih 17. etapy VueltyVideo: sntv

Článek

Dopředu hned po startu vyrazila čtveřice uprchlíků, která chtěla zaskočit peloton. V něm situaci kontrolovaly sprinterské týmy dsm-firmenich PostNL s Bittnerem a Grovesova stáj Alpecin-Deceuninck.

Stíhací jízdu ovšem hlavní skupině dost zkomplikoval déšť. Technické pasáže na mokré silnici zvládal pochopitelně únik, a tak se manko pelotonu zmenšovalo pomalu. „Těžký den v dešti. Já se jen vezl, ale tým si musel pořádně máknout,“ uznal Groves.

Když už se sprinterským vláčkům povedlo 2,5 kilometru před finišem uprchlíky dotáhnout, situaci jim zkomplikoval nástup švýcarského mistra Maura Schmida s belgickým tempařem Victorem Campenaertsem, k nimž se připojil ještě Bittnerův parťák Brit Max Poole. Ale ani jejich útok na klouzavé vozovce v Santanderu nebyl úspěšný.

Šlo se tak do hromadného sprintu, který se naštěstí obešel bez pádů. „I když byl závěr dost nebezpečný,“ podotkl Groves, na jehož zadním kole se držel Bittner. Olomoucký rodák se snažil ze stínu vyrazit před australského konkurenta, ale pár decimetrů mu v cíli chybělo. „I tak jsem moc spokojený. Vždyť to je moje první Grand Tour. Na začátku jsem si nebyl vůbec jistý, jestli ji dokončím, ale dělám poslední dobou velké pokroky,“ pochvaloval si v rozhovoru pro Eurosport.

Na Vueltě tak vedle senzačního triumfu v páté etapě zapsal ještě druhé, páté a šesté místo. „Kdyby mi někdo před dvěma měsíci řekl, že už budu mít na kontě tři profesionální výhry včetně vítězství na Vueltě, bral bych to všema deseti,“ připustil Bittner, vítěz dvou etap na srpnovém závodu Kolem Burgosu.

Už třetí prvenství v letošním ročníku španělské Grand Tour slaví Groves. „Tohle byla moje poslední šance, tak jsem rád, že to klaplo,“ oceňoval 25letý Australan, jenž se po odstoupení hvězdného Belgičana Wouta van Aerta oblékl do zeleného trikotu. Na druhé místo v bodovací soutěži se posunul právě Bittner.

Středeční etapa byla zřejmě poslední příležitostí pro sprintery. Ani ve čtvrtek však nejsou na programu tak brutální stoupání, která by s trochou štěstí a podpory nemohli Bittner s Grovesem zvládnout.

Kopcovitá, 180 kilometrů dlouhá etapa však nabízí šanci zejména pro úspěšný únik třeba i s Mathiasem Vackem. Červený dres vedoucího muže průběžného pořadí bude opět strážit Ben O'Connor, jenž dál drží pětisekundový náskok před Slovincem Primožem Rogličem.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Bittner na Vueltě

Cyklistický závod Vuelta - 17. etapa (Arnuero - Santander, 141,5 km):

1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 3:32:14

2. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL)

3. Braet (Belg./Intermarché-Wanty)

4. Miquel (Šp./Equipo Kern Pharma)

5. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech)

6. Campenaerts (Belg./Lotto-Dstny)

...18. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 68:41:14

2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -5

3. Mas (Šp./Movistar) -1:25

4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -1:46

5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -2:18

6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -3:48

...66. M. Vacek -2:15:11

120. Bittner -3:30:04