Hlavní obsah

Britský tým nechce na Tour zůstat pozadu. V nominaci je hvězda vedle hvězdy

Minulou dekádu tahle skvadra díky Chrisi Froomovi, Geraintu Thomasovi nebo Eganu Bernalovi působila na Tour de France takřka neporazitelně. Poslední roky ale britský tým Ineos Grenadiers, dříve Sky, nejvyšší pozice opustil. Letos to bude chtít změnit, na sobotní start ve Florencii se postaví hned několik hvězd.

Foto: Profimedia.cz

Španělský cyklista Carlos Rodríguez

Článek

Na oznámení sestavy pro Tour de France čekal Ineos těsně před samotný začátek 111. ročníku Staré dámy. Soupiska britské stáje ale jmény nahání strach. Lídrem na celkové pořadí bude pátý muž loňské Tour, stále teprve 23letý Španěl Carlos Rodríguez. „Zatím odjíždí skvělou a konzistentní sezonu. Zapůsobil na nás svým závoděním, ale i svou profesionalitou na kole i mimo něj,“ chválil v tiskové zprávě výkonný ředitel týmu Scott Drawer.

Prozradil, že vítěz letošního závodu Kolem Romandie nezůstane v bitvě o celkové pořadí sám. Spolulídrem týmu totiž bude 27letý Kolumbijec Egan Bernal. „Jsem velmi rád, že jsem byl znovu vybrán. Mou ambicí je být konkurenceschopný a někým, kdo může v závodě udělat skutečný rozdíl,“ řekl Bernal.

Šampion Tour de France z roku 2019 prožívá opravdové znovuzrození. Po hrozivé srážce s autobusem před dvěma a půl roky bojoval o život a nevědělo se, jestli se ještě vrátí do profesionálního pelotonu, případně do podobné formy jako dříve.

To se Bernalovi postupnými krůčky daří. Na Tour se objevil už loni, i když bez větších výsledků, ovšem letos na všech etapových závodech zajíždí výsledky v top desítce, a dokonce pravidelně bojuje o pódium. Teď by rád něco podobného předvedl i v nejslavnějším závodě.

Lídři Ineosu k sobě budou mít další slavná jména. Už na svou třináctou Tour de France jede 38letý Brit Geraint Thomas, jenž Starou dámu opanoval rok před Bernalem. Letos absolvoval i italské Giro, kde skončil třetí, teď však na celkové pořadí nepojede.

„Nevěděl jsem, jak se budu cítit po Giru a návratu do tréninku, protože tenhle dvojboj jsem nikdy neabsolvoval, ale cítím se celkem dobře. Těším se, že budu závodit pod menším tlakem a s větší svobodou,“ prohlásil Thomas.

Další hvězdou týmu je o čtrnáct let mladší krajan Tom Pidcock. Olympijský šampion z horských kol nebo vítěz slavné etapy na Alpe-d’Huez z doby před dvěma lety by rád zopakoval etapový triumf. Stejný pocit zná už i zkušený 34letý Polák Michal Kwiatkowski, mistr světa z roku 2014.

Silnou sestavu britské stáje pak doplňují Španěl Jonathan Castroviejo, Belgičan Laurens De Plus a Brit Ben Turner. Zvládne Ineos konkurovat největším favoritům v čele s Tadejem Pogačarem?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.