Hlavní obsah

Bláznivý nápad českého „ultrapaka“. Na MS do Dánska vyrazil na kole

Jaká je ideální příprava na cyklistický závod na mistrovství světa na severu Dánska? Rozhodně ne na něj vyrazit na kole. Ovšem přesně takový nápad měl známý český vytrvalec Daniel Polman, jenž propojil ultracyklistiku a klasické rychlé závodění. „Pro tuhle myšlenku jsem se nadchnul,“ vypráví 44letý rodák z Nové Paky, který získal trefnou přezdívku „ultrapako“. Co si zamanul, to splnil. A za osm dní najel 2271 kilometrů.

Foto: archiv Daniela Polmana

Ultracyklista Daniel Polman na místě závodu v dánském Aalborgu

Článek

Do Aalborgu vyrazil sám a bez jakékoliv podpory. „Na kole jsem si v brašnách vezl vše potřebné,“ líčí. Cesta do Dánska mu zabrala tři dny, po dni odpočinku si oblékl reprezentační dres a postavil se na start amatérského mistrovství světa Gran Fondo. Mezi třemi stovkami závodníků ve své kategorii UCI Masters 45 až 49 let dojel na 76. příčce. To je úctyhodný výkon po tisícovce kilometrů na kole.

„Byl jsem třicet sekund od medaile, ale taky mnohokrát pár centimetrů od velkého bouráku. Byl to nejnebezpečnější závod, který jsem kdy jel. Hodně jezdců to odskákalo zraněním. Pro mě bylo prioritou dotáhnout projekt a přijet zase ve zdraví domů,“ vysvětluje Polman.

Další den naházel tašky zpátky na kolo a vydal se zpátky do východních Čech. „Chtěl jsem být co nejdřív doma za manželkou a dcerami, a tak jsem trochu přitopil pod kotlem. Do cesty se mi postavil velmi silný protivítr a také vedro. Ale vidina cílového pivka s nejbližšími v Nové Pace byla silnější,“ usmívá se.

Nejprve dojel 342 kilometrů do Německa k pobřeží Baltského moře, dal si tříapůlhodinového šlofíka a zbylých 703 kilometrů už zvládl na jeden zátah. V průměru najel denně přes 280 kilometrů.

Foto: archiv Daniela Polmana

Po závodě Polmanovi zbývala už „jen“ 1000kilometrová cesta zpátky do Česka.

„Zkombinovat dva různé cyklistické světy v pár dnech nebyl lehký cíl, ale rozhodně stál za to. Přivezl jsem si spoustu silných zážitků a naštěstí žádné nové šrámy, kterých bylo letos hodně. Beru to jako povedenou tečku za letošní sezonou, v níž se kromě pádů podařily i velmi cenné výsledky,“ pochvaluje si Polman, jenž projekt tradičně spojil i s dobročinnou sbírkou.

Cyklistický vytrvalec tento rok ovládl legendární závod napříč Česko-Slovenskem 1000 Miles Adventure v rekordu trati 6 dní 19 hodin a 58 minut. V kariéře absolvoval ty nejdelší a nejtěžší ultracyklistické závody jako NorthCape-Tarifa o délce 7400 kilometrů nebo Race Across America, jízdu 5000 kilometrů od Tichého k Atlantickému oceánu. Je rovněž držitelem českého rekordu ve 24hodinovce s hodnotou 911 kilometrů.

Související témata: