Hlavní obsah

Bláznivá akce poprvé v Česku. Stovka bikerů po sjezdovce ujížděla legendárním lišákům

Ještě než sjezdovka na Ještědu bude patřit lyžařům, spustili se z jejího vrcholu odvážlivci na horských kolech. Při české premiéře akce Red Bull Foxhunt v sobotu poměřovali svoje síly nadšenci proti triu legend české bikerské scény. A měli nakonec navrch.

Hon na lišáka pohledem Michala MarošihoVideo: Red Bull

Článek

Princip je zdánlivě jednoduchý. Stovka bikerů se spustí naráz z vrcholu sjezdovky a bojuje mezi sebou, ale zároveň s lišáky, kteří startují s několikasekundovým odstupem. Jenže rolí lišáků se ujala opravdová esa: Michal Maroši, Michal Prokop a Tomáš Slavík.

Šestačtyřicetiletý Maroši je bývalým mistrem Evropy v dual slalomu, závodil na zimních X-Games, jako první v Evropě zkusil bungee jumping na kole, opakovaně startoval na Red Bull Rampage a o jeho pestré kariéře vznikl film Ten, co slaví každý den.

O tři roky mladší Prokop je dvojnásobným vítězem Světového poháru a trojnásobným mistrem světa ve fourcrossu, svého času vládce této disciplíny. V roce 2006 byl vyhlášen i Králem české cyklistiky, v bikrosu startoval na olympiádě v Pekingu.

Red Bull FoxHunt z ptačího pohledu.Video: Red Bull

Sedmatřicetiletý Slavík byl jeho nástupcem mezi forucrossovou elitou, v roce 2010 se stal světovým šampionem, vyhrával prestižní závody ve sjezdu na horských kolech. A v Liberci se ujal role závodícího spoluorganizátora akce, která si popularitu získala třeba ve Francii, Skotsku či na Novém Zélandu.

„Oproti jiným závodům ve světě jsme udělali pár modifikací. Naše trať byla ostřejší a vedla po sjezdovce, na které se střídaly rychlé pasáže s těmi technickými, aby tenhle Foxhunt byl extrémně zábavný a adrenalinový,“ popisoval Slavík dva a půl kilometru dlouhou trať.

Lišáci na ní museli reagovat na zácpy, které vznikaly v úvodu trati, taktizovat a hledat cesty, kde předjet co nejvíc soupeřů. „Euforie. Strašně jsem si to užil. Je to jak fourcross ve sto lidech. Když se ale dodržují základní pravidla a umíte terén dobře číst, dá se dojet dolů celkem bez úhony,“ vyprávěl Slavík.

Nejprve se jely tři rozjížďky, kdy se v roli lišáků všechny tři legendy prostřídaly. Ve finále pak startovalo 99 nejrychlejších a všichni tři lišáci společně. Nejlepším sedmnácti v čele s vítězným Markem Petelíkem se povedlo ujet všem třem, pak finišoval Slavík. Maroši s Prokopem se seřadili na 29. a 30. příčce.

„Kritických momentů na trati bylo asi padesát. Zlomil jsem například kliku a jel polovinu trati bez pedálu. Snad poprvé v životě jsem spokojený s osmnáctým místem,“ smál se Slavík. „Snažil jsem se využít své zkušenosti z fourcrossu, volil jsem jiné stopy než ostatní a myslím, že to fungovalo,“ popisoval svoji taktiku.

Související témata: