Hlavní obsah

Bittner na úvod Czech Tour bojoval o výhru. Ve spurtu těsně nestačil na Lampertiho

Aktualizováno

Právě první etapu Czech Tour si český mladík Pavel Bittner vyhlédl. „Měl by být spurterský dojezd, to mi sedí,“ líčil před startem nejprestižnějšího cyklistického závodu u nás. A předpoklady naplnil. Jednadvacetiletý rodák z Olomouce bojoval o vítězství. Na ostravském Masarykově náměstí sprintoval z první pozice, v závěru se však před něj těsně dostal stejně starý Američan Luke Lamperti.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Bittner na archivním snímku

Článek

České barvy byly v úvodní, nejméně náročné etapě letošního ročníku, dost vidět. Hned po startu v Prostějově se do úniku vydala dvojice Filip Řeha s Tomášem Kalojírosem. Před pelotonem šlapali přes 130 kilometrů a vypracovali si téměř pětiminutový náskok.

Sprinterské týmy však situaci kontrolovaly a odvážné duo pohltily sedm kilometrů před cílem. Šlo se tak do hromadného finiše. Na ostravských kostkách do něj vjížděl z první pozice Pavel Bittner.

Jezdec týmu Dsm-firmenich se však zřejmě zvedl ze sedla příliš brzy a skončil druhý. „Chtěl jsem sice vyhrát, chybělo málo, ale druhé místo před domácím publikem se počítá. Mám formu a myslím, že jsou další etapy, kde je šance na vítězství,“ prohlásil Bittner, který pomýšlí na dobrý výsledek i v neděli, kdy se finišuje ve Šternberku rovněž na kostkách.

Z nejcennějšího vítězství kariéry se tak radoval Lamperti, jenž závodí první rok v seniorské kategorii. „Nečekal jsem, že bych proti tak silným sprinterům mohl uspět. Super start do druhé poloviny sezony,“ liboval si 21letý americký závodník týmu Soudal Quick-Step. „S tímhle výkonem celého týmu můžeme být sebevědomí i pro zbylé tři etapy,“ věří parťák Josefa Černého.

Stejně jako další jezdci si pochvaloval skvělou atmosféru na Czech Tour. „Jsem tu podruhé a je to tady znovu skvělé. Parádní kulisa byla už na představení týmů, teď fandila spousta lidí podél trati i v cíli,“ oceňoval Lamperti. Souhlasil i Bittner. „Fanoušci jsou od prvního dne skvělí, atmosféra je vynikající,“ přitakával.

Z 21 českých cyklistů bojoval v hromadném dojezdu už jen Dominik Neuman z domácí sestavy ATT Investments, dojel na 14. pozici.

Čtyřdenní etapový závod pokračuje v pátek kopcovitou trasou ze Zlína na Pustevny. Na peloton čeká porce 173 kilometrů s takřka 3400 výškovými metry.

Cyklistický etapový závod Czech Tour, 1. etapa: Prostějov–Ostrava (151,2 km):
1. Lamperti (USA/Soudal Quick-Step) 3:50:25
2. BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL)
3. Einhorn (Izr./Israel-Premier Tech)
4. Zijlaard (Niz./Tudor Pro Cycling)
5. Molano (Kol./UAE Emirates)
6. Liepinš (Lot./dsm-firmenich PostNL)
..14. NEUMAN (ČR/ATT Investments)
44. LUKEŠ (ČR/Elkov-Kasper) všichni stejný čas.
Související témata: