Hlavní obsah

Australská cyklistka Brownová vyhrála po olympiádě časovku i na MS

Časovku na mistrovství světa silničních cyklistek v Curychu vyhrála stejně jako na pařížské olympiádě Australanka Grace Brownová. Ve stejném roce se jí to povedlo jako první ženě v historii. V závodě bez české účasti triumfovala před Nizozemkou Demi Volleringovou a obhájkyní titulu Chloé Dygertovou z USA.

Foto: Michael Buholzer, ČTK/AP

Australská cyklistka Grace Brownová

Článek

Dvaatřicetiletá Brownová, která začala naplno s cyklistikou v roce 2015 a po této sezoně plánuje kariéru uzavřít, se dočkala zlata z boje proti chronometru po dvou stříbrech z předchozích MS. Volleringovou na 29,9 kilometru dlouhé trati porazila o více než čtvrt minuty, Dygertová na ni ztratila takřka minutu.

„Tohle je něco, o čem jsem v posledních měsících snila. Věřila jsem, že to mohu dokázat. A povedlo se mi to, je to něco úžasného. Hodně mi pomohlo vítězství na olympiádě, dodalo mi to i do přípravy spoustu sebevědomí. Jsem šťastná, že mohu končit kariéru takovým úspěchem,“ uvedla Brownová v rozhovoru pro Mezinárodní cyklistickou unii (UCI).

Volleringovou udolala až v závěrečné třetině časovky. Na prvním mezičasu před ní sice o šest sekund vedla, ale na druhém (20,5 km) devět sekund ztrácela. „Věděla jsem, že Demi jako vrchařka bude hodně silná v tom stoupání, ale já jsem se pak cítila ve zbytku závodu výborně až do cíle,“ prohlásila Brownová.

V cíli nejprve sesadila šestinásobnou medailistku a trojnásobnou časovkářskou mistryni světa Ellen van Dijkovou výborně jedoucí Němka Antonia Niedermaierová. Překvapivé medaile se ale nedočkala. Vedle Brownové s Volleringovou se před ni dostala i šampionka z let 2019 a 2023 Dygertová, která vyrážela na trať jako poslední. Zklamáním skončil závod pro hvězdnou Belgičanku Lotte Kopeckou, obsadila páté místo.

Ve 14:52 odstartovala časovka elitní kategorie mužů, které čeká trať o délce 46,1 kilometru. České barvy bude hájit Mathias Vacek.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Curychu - časovka:
Ženy - elite (29,9 km):
1. Brownová (Austr.) 39:16
2. Vollerigová (Niz.) -16
3. Dygertová (USA) -56
4. Niedermaierová (Něm.) -1:05
5. L. Kopecká (Belg.) -1:39
6. Schweinbergerová (Rak.) -1:44
Související témata: