Článek
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidských orgánů, svalů, kůže nebo kostí, a naše tělo potřebuje všech 20 druhů, které se v potravě vyskytují.
Bílkoviny by měly tvořit až 20 % našeho denního příjmu, přesné množství se však liší v závislosti na řadě faktorů, včetně stylu života. Obecně se uvádí, že optimální dávka bílkovin by měla být 1 gram na kilogram hmotnosti. U sportovců je to 1,5 až 2 gramy.
Na pozoru by se měli mít i ti, kteří se snaží zhubnout - příjem množství bílkovin je pro ně zásadní. Bílkoviny si tělo neukládá do zásoby, velmi dobře zasytí a pomáhá ke správnému trávení, u kterého tělo spaluje energii.
Dále je protein nezbytný při obnově buněk, posilování imunitního systému nebo třeba tvorbě hormonů.
Nejznámějším zdrojem bílkovin je jednoznačně maso, ve kterém zpravidla najdeme 20 g bílkovin na 100 g. Některé maso má proteinu i malinko víc (hovězí přední, krůtí prsa). Výborným zdrojem bílkovin jsou také ryby.
Populárním zdrojem jsou vejce, ta kromě značné dávky proteinů obsahují také mnoho vitamínů, minerálů či zdravých tuků a antioxidantů. Vaječné bílky jsou v podstatě čistá bílkovina.
Zapomínat bychom určitě neměli ani na mléčné výrobky, a to hlavně jogurty či sýry. Bílkoviny samozřejmě najdeme také v ovoci.
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Potravina | Obsah bílkovinna 100 g potraviny |
---|---|
Maso a masné výrobky | |
Kuřecí prsa / stehna / křídla | 23 g / 18 g / 19 g |
Krůtí prsa / stehna | 24 g / 18 g |
Hovězí přední / zadní / svíčková | 23 g / 21 g / 20 g |
Vepřová kýta / plec / panenka | 17 g / 17 g / 20 g |
Skopové a jehněčí maso | 17 g |
Telecí / jelení / dančí maso | 19 g / 20 g / 21 g |
Vepřová / krůtí / důbeží / parmská šunka | 20 g / 20 g /21 g / 26 g |
Ryby | |
Tuňák | 22 g |
Losos | 19 g |
Kapr | 17 g |
Pstruh | 21 g |
Krevety | 20 g |
Mléčné výrobky a vejce | |
Mléko a kefír | 3 g |
Bílý jogurt klasický / řecký | 4 g / 14 g |
Tvaroh / skyr | 12 g / 11 g |
Ementál / gouda / parmazán | 29 g / 30 g / 35 g |
Tvarůžky | 28 g |
Cottage / mozzarella | 11 g / 17 g |
Ovčí sýr čerstvý / tvrdý | 16 g / 32 g |
Kozí sýr čerstvý / tvrdý | 16 g / 22 g |
Vejce | 12 g |
Náhražky masa | |
Sója / tofu / tempeh | 35 g / 14 g / 19 g |
Luštěniny | |
Fazole červené / bílé | 19 g / 24 g |
Čočka / cizrna / hrách | 24 g / 20 g / 22 g |
Obiloviny a těstoviny | |
Rýže / oves / kukuřice | 7 g / 13 g / 10 g |
Pohanka / quinoa | 10 g / 15 g |
Bílé / špaldové / celozrnné těstoviny | 12 g / 11 g / 12 g |
Kuskus | 12 g |
Ořechy | |
Mandle / pistácie / kešu | 21 g / 20 g / 18 g |
Pekanové / vlašské / lískové | 8 g / 16 g / 15 g |
Semínka | |
Sezamová / slunečnicová / chia | 18 g / 25 g / 21 g |
Lněná / konopná / dýňová | 20 g / 32 g / 37 g |