Hlavní obsah

Předvedl totální zkrat. Ruskému boxerovi hrozí doživotní zákaz

Totální výpadek. Boxerský souboj v thajském Phuketu se proměnil v divočinu mezi šestnácti provazy, v níž stěžejní roli hrál talentovaný ruský rohovník Idris Abdurašidov. Ten následně podle svých slov dostal doživotní zákaz v profesionálním boxu poté, co nedovoleným kopem knokautoval soupeře a následně se záběry chlubil na sociálních sítích.

Foto: Augustas Cetkauskas , Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Že je box sport gentlemanů? O opaku vás jistě přesvědčí teprve jednadvacetiletý Rus Abdurašidov, jehož premiéra mezi provazy skončila fatálně. Ve čtvrtém kole se patrně nevydržel dívat na soupeřův nápor a k nepochopení všech zareagoval kopem na hlavu, který by ve světě MMA byl nadmíru oceněn, nicméně s boxerským kláním to nemělo nic společného.

Abdurašidov, který hájí barvy i prestižní organizace ONE Championship, patrně využil dovedností právě ze smíšených bojových umění, kde je i po čtvrtém souboji v kleci neporažen, a íránského soupeře Baghera Farajiho ohavným kopem drtivě knokautoval. Druhý jmenovaný se navíc po nedovoleném úderu poroučel k zemi, kde mu následně pomohli přítomní lékaři.

Není divu, že talentovaný Rus je v těchto dnech po právu nejen na internetových serverech kritizován. Bezprostředně po kopu byl diskvalifikován, mnohem přísnější trest by mohl přijít v následujících dnech. Údajně je ve hře i doživotní stopka, byť rodák z Čečenska na sociálních sítích, kde se záběry ze zápasu pochlubil, tvrdí, že distanc už vyfasoval. „Tolik k mému boxerskému debutu, doživotní diskvalifikace, ten kop nohou jsem vyhodil automaticky!“ napsal stručně.

Na sociálních platformách se na konto mladého bojovníka spustila bouřlivá diskuze. „Měl by být zatčen za napadení a ublížení na zdraví. Rovněž by mu mělo být zakázáno dělat jakýkoli bojový sport. Tenhle trest je nízký,“ zareagoval jeden z diskutujících na možnou doživotní stopku v profesionálním boxu.

Abdurašidov se následně pochlubil dalším příspěvkem, na němž se nechal zachytit vedle svého soupeře, s nímž si potřásl rukou. Údajně došlo k usmíření a vysvětlení nepochopitelného zkratu. „Podali jsme si ruce, všechno je v pořádku. Usmířili jsme se,“ je rád.

A tak v těchto dnech na uznávaném serveru BoxRec, který shromažďuje zápasy a uvádí bilance všech boxerů, svítí u jména ruského mladíka poznámka: suspendován na dobu neurčitou. Pokud se doživotní distanc skutečně potvrdí, může Abdurašidov na další duel v profesionálním boxu zapomenout. Jeho kariéra tak bude pokračovat pouze v MMA a thajském boxu.

Související témata: