Hlavní obsah

Usyk před životní bitvou v slzách. Musí kontrolovat, zda je rodina v bezpečí

V hlavě by sice měl mít čistě myšlenky směřující k boxerskému trháku proti Tysonu Furymu, jenomže ani tak elitní ukrajinský boxer nezapomíná na strastiplnou situaci v jeho rodné Ukrajině, kam i v těchto dnech směřují útoky ruské armády. „Když se každé ráno probouzím, kontroluji, kolik raket přistálo na Ukrajině,“ dojímal se světový šampion, jemuž k odvráceních hrůzných představ pomáhá i vidina stát se absolutním vládcem těžké váhy. Sám věří, že mu před životní bitvou drží palce i již zesnulý otec.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Boxer Oleksandr Usyk se chystá na životní bitvu.

Článek

Usykovi jsou před historickým nesporným bojem o všechny mistrovské pásy v těžké váze adresována slova podpory z celého světa. A jelikož chce svým příznivcům alespoň něco vrátit, založil velkou sbírkovou kampaň s cílem vybrat jeden milion eur na nákup padesáti sanitek na záchranu ukrajinských životů uprostřed války s Ruskem. Šťastlivci, kteří se rozhodnou finančně podpořit, dokonce mohou obdržet podepsané boxerské rukavice či exkluzivní sběratelský box ze sobotní řežby mezi provazy.

A když 35letý hrdý Ukrajinec v rozhovoru pro DailyMail mluvil o sbírce, prozradil, že každý den začíná tím, že kontroluje stav a bezpečí svých blízkých, kteří žijí na Ukrajině. „Každé ráno kontroluji, zda jsou všichni moji přátelé a blízcí naživu, a modlím se za jejich bezpečí. A takto začínají svůj den miliony Ukrajinců,“ rozpovídal se u mikrofonu.

Usyk je pro svou vlast hrdinou, a to nejen sportovním. Po vypuknutí rusko-ukrajinského válečného konfliktu v roce 2022 neváhal a po boku ostatních se zapojil do obrany vlasti, kde sloužil v aktivních zálohách. Trvalo to několik týdnů až do doby, než od ukrajinské vlády dostal svolení k vycestovaní z vlasti za účelem přípravy na souboj s Britem Anthonym Joshuou.

„Před nesporným bojem se mi dostalo mnoho zpráv podpory z celého světa. Tato slova mě inspirují a motivují,“ pokračoval šampion organizací WBO, WBA a IBF, jehož nadace Usyk Foundation se snaží pokrýt základní potřeby ukrajinského lidu postiženého válkou. „Právě v tuto chvíli bojujeme o naše životy. Buď budeme svobodní, nebo budeme zničeni. Ukrajině věřím ještě víc než sám sobě a rovněž věřím, že porazím Tyson Furyho,“ řekl nahlas své přání.

Mimořádnost duelu by se dala snad i krájet. „Pro mě je to důležitý boj, půjde o čtyři pásy. Být nesporným šampionem je obrovská pocta, ale nejdůležitější je dát tyto emoce a pocit radosti najevo ukrajinskému lidu. Mým přátelům a vojákům. Je to příležitost podělit se s nimi o něco pozitivního,“ uvědomuje si tíhu okamžiku Usyk.

Dále mluvil o tom, jak na něj válka zapůsobila osobně. Ukrajinu totiž často navštěvuje, rozsah škod ho prakticky nemine. „Moje rodina je momentálně v Kyjevě, kde každý den dochází k raketovým útokům a střelbě. Rozsah škod v evropské televizi neuvidíte, protože to kvůli zničujícím následkům přestaly vysílat. Na Kyjev útočí každý den, neustále někdo umírá,“ trápí jinak vždy usměvavého sedmatřicetiletého boxera.

Hrůzné zážitky zažila i jeho rodina, i kvůli tomu je tak neklidný. „Cítím to i na sobě, protože moje dcera šla do školy a vedle ní vybuchla raketa. Cítila, jak se chvějí stěny. Byla vyděšená,“ uvádí jeden z drastických zážitků z válečného prostředí. „Po celou dobu posílám zprávy svým přátelům a rodině. Jediné, co si přeji, aby mi dali vědět, že jsou naživu,“ doplnil.

Emoce a slzy na sobě dal znát při vzpomínkách na svého otce, který zemřel v roce 2012 jen pár dnů poté, co ho viděl vyhrát zlatou medaili z Olympijských her 2012 v Londýně. „Sledoval, jak jsem se stal olympijským vítězem, ale nestihl jsem se vrátit včas, abych mu ukázal zlatou medaili,“ mrzelo Usyka. „Po zápase mi ale gratuloval a řekl mi, že mě miluje. Bylo to pro mě emotivní, protože mi to nikdy neřekl.“

K souboji proti urostlému Furymu dojde v sobotu 18. května v saúdskoarabském Rijádu, kde půjde skutečně o hodně. Ukrajinec hází do osudí své tři mistrovské tituly, Fury naopak jediný. Vítěz se ovšem stane prvním nesporným šampionem těžké váhy v éře čtyř pásů.

Související témata: