Hlavní obsah

Sílí obavy o Tysona. Nemá tam co dělat, zní před bitvou s Paulem

15. listopad 2024. Datum pro jeden z nejočekávanějších boxerských trháků posledních let. Rukavice opráší například legendární Mike Tyson, kterému bude v době zápasu 58 let a tváří v tvář se postaví teprve sedmadvacetiletému svéráznému influencerovi Jakeu Paulovi. A právě na vyšší věk legendárního boxera poukazují mnozí odborníci, kteří neskrývají obavy.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Mike Tyson ve věku 58 let opráší boxerské rukavice.

Článek

Bývalý světový šampion Tyson sice už je v přípravě několik měsíců, nicméně v profesionálním ringu se naposledy ukázal v roce 2005. Také souboj s výrazně mladším Paulem se zapíše do boxerských statistik, což dává duelu, jehož živého vysílání se ujme populární platforma Netflix, ještě větší náboj.

Od střetu generací se očekává hodně, a to i s ohledem na to, že k němu mělo dojít už letos v červenci. Tehdy Tysona zradily zdravotní problémy, realizace souboje tak přijde na řadu v listopadu, což oběma aktérům dává větší čas na přípravu. „Mikea k smrti miluji, ale nechci, aby ho někdo zabil. Ježíši,“ komentoval některé z tréninkových záběrů sedmadvacetiletého Paula legendární Hulk Hogan, bývalý wrestler.

Hogan si vzal obě přípravy pod drobnohled, nestačil však zírat. „Tvůj bratr je příliš silný,“ mluvil s Paulovým mladším sourozencem Loganem a rovněž vyvolal velké obavy o Tysonovo zdraví. „Možná na to Jake nevypadá, ale jak si s tím pohrává, je neuvěřitelné,“ má radost americký herec, který je považován za jednu z největších osobností wrestlingu.

Strach sílí i na opačné straně. Pam Stepnick, Paulova matka, naopak neskrývá obavy o synovo zdraví. Moc dobře si uvědomuje, jakému soupeři bude v ringu čelit. „Moje mamka se o mě hodně bojí. Pořád se mě ptá, zda jsem na zápas připravený, a ptá se i mého týmu. Nelíbí se jí, že do toho zápasu půjdu,“ povídal Paul na tiskové konferenci. „Mike vypadá zkrátka děsivě a obrovsky, proto ty obavy,“ upřesňuje.

Sázkové kanceláře drtivě favorizují Paula, který přitom vstoupí teprve do dvanáctého profesionálního duelu (bilance 10-1). V jeho prospěch však hraje nejen věk, ale i patrně větší rychlost. „Mike je zkušený boxer, ale táhne mu na šedesát, roky jsou znát. Zrovna on těžil z dynamiky, která se postupem věku ztrácí. Jednoznačně favorizuji Paula,“ odhaduje Vasil Ducár, jeden z nejlepších domácích boxerů.

Tysonův návrat do profesionálního ringu ale zpochybňuje například boxerský promotér Eddie Hearn. „Co se to proboha děje? Mám to štěstí, že mám firmu, kde tyhle zápasy nikdy dělat nemusíme,“ povídá, ačkoliv v roce 2019 pomohl s pořádáním souboje mezi Loganem Paulem a hudebníkem KSI. Z jeho názoru je ovšem patrné, že nijak netoleruje, aby se boxerská legenda, která atakuje hranici 60 let, postavila mladému a aktivnímu soupeři.

„Už je to dvacet let, co Tyson opustil boxerský svět, a tehdy byl rozstřílen na kusy. Opravdu si myslíte, že by se někdo takový měl teď vrátit?“ zvážněl Hearn. „Vím, že bojuje ,jen‘ s Paulem, ale na tom nezáleží. Jake je talentovaný, trénuje každý den. Umí dát ránu. Ale chápu, je to byznys. Nijak to nekritizuji, ale já bych na to nepřistoupil ani za milion let,“ dodal promotér, který mimo jiné stojí i za slavným boxerem Anthonym Joshuou.

K souboj mezi Tysonem a Paulem dojde na fotbalovém stadionu AT&T v Arlingtonu v Texasu, který disponuje kapacitou 80 tisíc diváků.

Související témata: