Hlavní obsah

Růžička si vyslechl trest: odnětí svobody nepodmíněně

Český bojovník Tadeáš Růžička po více než měsíci ve vazbě konečně stanul před Obvodním soudem Prahy 6, kde se dozvěděl rozsudek za incident na pražském koupališti, kde v podmínce napadl neznámého muže. Za mřížemi věznice kvůli ublížení na zdraví a výtržnictví stráví půl roku. Rozsudek je pravomocný. V dalších měsících se budou projednávat i další trestné činy, které má Růžička z minulosti na svědomí.

Foto: RFA

Tadeáš Růžička ve středu dopoledne stanul před soudem, kde si vyslechl rozsudek.

Článek

K incidentu na pražském koupališti Petynka došlo letos v červenci, kdy Růžička, jenž měl v té době už podmínku (za napadení jiného muže v ulicích), společně se svými dvěma kamarády napadli neznámého muže, kterému měl šestadvacetiletý profesionální bojovník zasadit finální ránu. Mělo přitom dojít i ke kopancům či plivnutí. Policie pachatele následně díky kamerovým záznamům dopadla, nyní proto stanuli před soudem.

Spolu s Růžičkou byl souzen také jednadvacetiletý Tomáš Bureš (třetí je souzen odděleně), rovněž boxer a syn českého kulturisty, přičemž oba učinili tzv. prohlášení viny, kdy souhlasili s popiskem skutku. Za své chování se omlouvali. „Lituju toho, jak jsem se choval, přál bych si vrátit čas. Panu obžalovanému jsem se prostřednictvím advokáta omluvil. Chtěl bych se omluvit osobně, ale to bohužel nejde,“ mrzelo Růžičku, s nímž soucítil i jeho parťák.

Soud se proto zaobíral pouze otázkou trestu s tím, že státní zástupkyně navrhla půlroční trest vězení, tedy spodní hranici (hrozily až tři roky). Zatímco Růžička souhlasil, Burešova obhájkyně žádala o uložení maximální možné podmínky, tedy tři roky s pětiletou zkušební dobou. S žádostí ale nepochodila.

Jiný než nepodmíněný trest nepřipadal v úvahu, a to i vzhledem k tomu, že se oba mladíci činů dopustili ve zkušební době. „Oba obžalovaní jsou speciálními recidivisty ve vztahu k trestnému činu výtržnictví,“ uvedla soudkyně Veronika Koropecká, dle níž byl půlroční trest nízký. Růžička se proti rozsudku neodvolal, s kvalifikací souhlasil i jeho advokát. Bureš naopak s možným odvoláním vyčkává.

26letý Růžička je však vyšetřován i za případ z počátku srpna, kdy byl obviněn z nebezpečného vyhrožování, loupeže a výtržnictví a kvůli čemuž byl následně poslán do vazby, kde strávil více než měsíc. „Bylo to osobní selhání, kdy jsem byl pod vlivem alkoholu a léků, pak jsem měl úplně jiný pohled na svět,“ popisoval u soudu.

Oba obžalování tak na půl roku putují do vězení, což se především u Růžičky může ještě navýšit. Soud bude rozhodovat o případné přeměně podmíněného trestu za loňský skutek na trest nepodmíněný, rovněž jej v dohledné době bude čekat další soud právě za výše zmíněný incident ze srpna.