Hlavní obsah

Rána pro neporaženého Siváka. Přišel o titul, zápas ale platí

Aktualizováno

Pořádné starosti měl před svým 31. profesionálním duelem elitní český postojář Václav Sivák, který kvůli nesplnění váhového limitu přišel o titul K-1 v kategorii do 66 kilogramů. Souboj proti maďarskému šampionovi Lászlo Farkašovi na víkendovém turnaji RFA 18 přesto proběhne, nicméně pás šampiona může získat pouze druhý jmenovaný.

Foto: RFA

Václav Sivák poprvé v kariéře nenavážil, zápas na RFA 18 přesto proběhne.

Článek

Pětadvacetiletého Siváka (bilance 30-0) patrně dohnal vyhraný zápas z konce září, kdy bojoval na společném turnaji organizací RFA a IAF ve váhové kategorii do 71 kg. A jelikož jej další zápas čeká již tento víkend, ale naopak v nižší váhovce do 66 kilo, nedokázal do této doby potřebně shodit.

A tak přišel trest. Tvrďák původem z Ostravy po třech úspěšných obhajobách pásu přišel o šampionský titul. „Vašek Sivák nesplnil váhový limit o 2,4 kilogramu a ztrácí titul a možnost ho v tomto zápase obhájit. Již brzy vám dáme vědět, jak se jeho soupeř rozhodl a zda zápas přijme,“ informovala organizace RFA na sociálních sítích.

Několik hodin tak panovaly nejasnosti, zda k hlavnímu trháku galavečera v Žilině vůbec dojde. Hrozilo, že z něj může zcela sejít. „Zápas nakonec proběhne, ale titul může získat pouze Lászlo. Bude se jednat o titulový zápas 5×3 min,“ potvrzuje pro Sport.cz Boris Marhanský, spoluzakladatel RFA, který Sivákův přešlap na oficiálním vážení označil za velké zklamání.

Neporažený Sivák, který odevzdá část výplaty soupeři, se za tento přestupek omlouval. „Omlouvám se všem. Je to moje první nenavážení v kariéře. Bude mi odebrán titul a nemůžu jít zítra o titul, ale to nemění nic na tom, že si jdeme pro další výhru,“ motivuje se, byť i v případě triumfu se šampionem divize do 66 kg nestane.

Neporažený Čech přitom ještě během středeční tiskové konference ujišťoval, že je na tom s váhou dobře. Rovněž chrlil sebevědomá slova směrem k soupeři a uvědomoval si, že si nemůže dovolit poprvé zaváhat. „Vůči sobě to neřeším. Kdybych nedejbože prohrál, tak bych chtěl vědět, že jsem podal ten nejlepší výkon a že se nedalo víc udělat. Spíš bych to ztratil před lidmi, hodně by to řešili. Vím, že by to přišlo. Kvůli lidem si to nemohu dovolit,“ věděl dobře.

Organizaci RFA tak před víkendovým turnajem zažila pořádné starosti. Problém s váhou měl například také Slovák Gábor Boráros, který převážil o 900 gramů. Ideálně si nepočínal ani populární Brazilec Joilton Lutterbach, jehož střet pod pravidly MMA by ovšem neměl být v ohrožení.

Související témata: