Hlavní obsah

Poražený Joshua rozčílil i Furyho. Na vrchol už nikdy nedosáhne, říká český boxer

V boji o titul mistra světa těžké váhy organizace IBF selhal, nyní musí hledat novou motivaci. Britský boxer Anthony Joshua o víkendu nestačil na krajana Daniela Duboise, který mu před 96 tisíci diváky na stadionu ve Wembley v pátém kole uštědřil tvrdé KO. Drtivá porážka je pro jednoho z nejlepších rohovníků současnosti pořádnou čarou přes rozpočet. Kariéru však končit nehodlá. „Myslím si, že úplného vrcholu už nikdy nedosáhne. Není tam dravost,“ míní pro Sport.cz elitní český boxer Vasil Ducár.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Daniel Dubois (vlevo) knokautuje Anthonyho Joshuu v boji o pás IBF.

Článek
Fotogalerie

Nepomohl mu ani fakt, že Joshua do souboje, který sledoval diváky natřískaný stadion v Londýně, vstupoval v roli velkého favorita. V bitvě proti Duboisovi však ani zdaleka nebyl ve své kůži a velice rychle pochopil, že to nebude procházka růžovou zahradou. Definitivně narazil v pátém kole, kdy se populární Brit nečekaně skácel k zemi. Hotovo.

„Musíme se podívat na všechna pozitiva a to je myšlení, které musíme mít,“ rozhovořil se Joshua během pondělí na sociálních sítích, kde z jeho slov bylo patrné, jak moc jej drtivá porážka psychicky zasáhla. „Podívejte se, čeho jsme za 11 let dosáhli. Je to jak jízda na horské dráze. Ale víte, v čem je problém? Že to ještě zdaleka není u konce,“ vylučuje čtyřiatřicetiletý Brit možný konec kariéry.

Joshua padl po sérii čtyř výher v řadě. Znovu tak neuspěl v titulové bitvě, v níž se ani zdaleka nedostal do správného rytmu. „Mám za sebou 13 titulových zápasů. Ne každý mi vyšel, ale všechny byly zábavné. Věřím, že je to něco, na co mohu dosáhnout. Jde o to udělat ty správné kroky dopředu, tvrdě pracovat. Musí to pocházet odsud (klepe na hruď) víc než cokoli jiného. Nemůže to pocházet od jiných vnějších hlasů nebo vlivů,“ přesvědčuje se.

Rodák z Watfordu přitom za pár týdnů oslaví 35. narozeniny, moc času v aktivní kariéře mu logicky nezbývá. Je tedy v tuto chvíli nejasné, jakou cestou se vydá. „Držte si bezpečnostní pásy, protože tohle není můj konec. Budu pokračovat ještě dlouho, jsem válečník,“ srší odhodláním vítěz LOH 2012 v Londýně v supertěžké váze.

Zápas sledovali fanoušci po celém světě. „Myslím si, že Joshua na úplný vrchol už nikdy nedosáhne, není tam dravost. Musel by v sobě něco najít,“ povídá pro Sport.cz elitní český boxer Vasil Ducár. „Je na něj obrovský tlak a jakákoli porážka se neodpouští. Ale nevím, proč by na základě jedné prohry měl ukončovat kariéru. Když to vezmu z opačné stránky, tak nevím, proč by z osobního hlediska měl pokračovat – je zajištěný, je to milionář, něco jako McGregor. Určitě má ale co nabídnout. Jeho zápas sledovalo 96 tisíc lidí, dalších 500 tisíc to sledovalo přes PPV.“

Ostře sledovanou akci v Londýně si nenechal ujít ani Tyson Fury, někdejší boxerský šampion, jehož kamery zachytily v momentě, kdy se pořádně rozčiloval kvůli krajanově porážce. Není totiž tajemstvím, že oba zmínění boxeři si to mohli rozdat během příštího roku. „Stálo mě to 150 milionů liber,“ zlobil se Fury, jemuž se za zády vysmíval i populární bojovník MMA Conor McGregor.

Zklamaný byl také Joshuův promotér Eddie Hearn. „Byla to velká rána, protože jsme si všichni přáli vyhrát a bojovat s vítězem zápasu Fury vs. Usyk. Možná to dopadne tak, že budeme bojovat s poraženým. Poté je tu ve hře i odveta s Duboisem,“ navrhuje možnosti Hearn. „Ale rozhodně to nevidím jako zápas, který byl měl Anthonymu ukončit kariéru.“

Zajímavé je také srovnání odhadovaných výplat obou boxerů. Zatímco vítěz Dubois si podle serveru The Sportster může vydělat až 12,8 milionu dolarů (v přepočtu 289 milionů korun), mnohem lépe je na tom poražený Joshua, jehož výplata se v nejlepším případě může vyšplhat až na 33 milionů dolarů (zhruba 700 milionů korun). Závisí však na prodejích placených přenosů, z nichž mají aktéři značný podíl.

Související témata: