Hlavní obsah

Odvážný odhad. Očekávám Furyho snadnou výhru, vsadím si na něj, říká česká legenda

Fury, nebo Usyk? Za několik desítek hodin (18. května) bude definitivně rozhodnuto o tom, kdo bude v horkém saúdskoarabském Rijádu korunován absolutním vládcem těžké váhy. Na dva tábory se rozděluje veřejnost, zápas takového rozměru totiž box dlouhé roky nezažil. „Očekávám snadnou Furyho výhru a věřím tomu natolik, že si vsadím,“ tipuje pro Sport.cz legendární český boxer Lukáš Konečný, bývalý mistr světa ve veltrové váze a v současné době trenér.

Foto: Profimedia.cz

Tyson Fury (vlevo) a Oleksandr Usyk.

Článek

Jak zápas podle vás dopadne?

Myslím si, že vyhraje Fury, který by měl Usyka jednoznačně přeboxovat. Očekávám snadnou výhru, ale nejsem si jistý, zda to bude před limitem, nebo až na body. Věřím tomu natolik, že si vsadím, pokud jsem si teda ještě nevsadil. Je to ale těžké. Pro mě je jasný favorit Fury, skoro bych si řekl, že to zvládne už před limitem. Ale je to box, stát se může cokoliv. Rozhodně si vsadím.

Má Usyk šanci nějak překvapit?

Jediná šance, jak by Usyk mohl vyhrát, je, že ho Fury v přípravě podcenil. Pokud ale boxujete o všechny pásy, tak se to asi nedá úplně podcenit, byť třeba víte, že soupeř nemusí být vašich kvalit. Usyk je bývalá křížová váha, není to úplně super těžká, i co se týče výšky, váhy i razance úderů. Ve všech těchto věcech by měl být pro mě lehký outsider. Pokud by ale měl někdo někoho sundat, tak by to měl být právě Fury, ale to neznamená, že neuletí nějaký úder. Stát se to může, ale myslím si, že Fury bude na zápas maximálně připravený a soupeře nepodcení.

Bojuje se o pohádkové peníze, všechny tituly v těžké váze a neporazitelnost. Co na velikost zápasu říkáte?

Paráda. Málokdy se stává, aby se v nejtěžší váhové kategorii boxovalo o všechny mistrovské pásy. Už jen samotná dohoda je velký úspěch. Bezesporu je to největší zápas, co se týče nějaké bližší minulosti.

A do budoucna? Vidíte nějaký možný zápas, který by se mu mohl dorovnat?

O každém vyhecovaném a kvalitním zápasu se začne nadsazeně povídat… Je tu ale Anthony Joshua, který by si měl dát ještě nějaký zápas. Mluví se o tom, že by si to pak mohl rozdat s Furym či Usykem, což by byl také super duel. Vše ale záleží na tom, jak dopadne právě souboj Furyho s Usykem.

Je pravda, že by si to Fury mohl rozdat právě s Joshuou o krále Velké Británie.

Přesně tak, zatím ale těžko spekulovat. V tuto chvíli je náročné odhadovat, kde by k zápasu došlo. V Saúdské Arábii jsou obrovské peníze a evidentně tam takto velké zápasy táhnou. Jsou schopni do toho dát hodně a nabídnout velké finance. Zas na druhou stranu by byla škoda, pokud by si to dva Angličané dali někde v Saúdské Arábii.

Fury se vyjádřil, že pokud porazí Usyka, bude to nejlepší těžká váha všech dob. Souhlasíte?

Asi by se s tím i dalo souhlasit, ale nechci to moc rozebírat. Rozhodně patří mezi adepty o nějaký takový titul. Fury je v tomto ohledu trochu blázen, ale já ho mám rád. Myslím si, že není vůbec blbej, a těmto kecům, které má, věří, ale zároveň asi ví, že to trochu přehání. Má je furt, srandu si dělal i s Usyka, že je malej a podobně. Na druhou stranu je to opravdu špičkový boxer, umí se připravit, ale rovněž udělat pořádné průsery.

Rovněž se ukazuje, že je to skvělý obchodník. Na jeho konto by mělo jít 70% celkové výplaty.

Jasně, on totiž ví, co si může dovolit. Je to určitě dobrý obchodník a myslím si, že ho v Emirátech mají rádi.

Mimochodem, co jste říkal na Furyho tělesnou proměnu? Oproti loňskému říjnu evidentně zhubnul.

Viděl jsem to, ale je potřeba říct, že proti Ngannouovi to pro něj byla sranda, ani na něj nemusel trénovat. Skoro bych až řekl, že to bylo domluvené, taková exhibice. Za sebe bych to ani nenazýval zápasem. Samozřejmě nikdy nevím, jak to bylo, či nebylo, ale tohle byl přesně ten zápas, na který se Fury připravovat nemusel a patrně se asi ani nepřipravoval. Proti Usykovi mu jde ho hodně, navíc když sám říká, že by mohl být nejlepší těžká váha všech dob.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.