Hlavní obsah

Nejtvrdší Češka. Šla do boje bez rukavic, tvrdě narazila. Tvář zažila proměnu

Tvrdší ženu byste v České republice hledali horko těžko. Zkušená bojovnice Pavla Kladivová ovšem znovu dokázala, že nejde pro ty nejnáročnější výzvy vůbec daleko. O víkendu se coby historicky první česká ranařka představila v uznávané organizaci BYB, jež pořádá zápasy bez rukavic. Náročná šichta v americkém Denveru proti šampionce Paty Juárezové sice skončila porážkou, přesto Češka frčela zpět domů s hlavou vztyčenou. Nechyběly ani pořádné bolístky.

Foto: RFA

Pavla Kladivová na archivním snímku

Článek

Vzpírání, crossfit či MMA. Nyní devětatřicetiletá česká bojovnice Kladivová si může odškrtnout další kolonku – box bez rukavic. Laso pro českou bojovnici k debutu v nejtvrdším světě přišlo necelé dva týdny před turnajem, v němž se v rámci hlavního předzápasu galavečera v Denveru postavila šampionce lehké váhy Paty Juárezové.

Kladivová si sáhla na dno, o žádné ostudě nemůže být ani řeč. O poznání zkušenější rivalka ovšem rozhodla ve čtvrtém kole, kdy vypálila salvu ran přímo do obličeje, který se pár minutek i hodin po zápase pořádně zbarvil. „Jsem v pohodě, nic zlomeného, žádný cut, pohoda, klídeček,“ popisovala Kladivová na sociálních sítích, kde následně ukázala i svou upravenou verzi, na níž měla pořádně nateklou jednu stranu obličeje.

„Šampionka dokázala, že je jednou z nejtvrdších dam na světě. Pavla sice bojovala až do konce a nešla na zem, ale poté už nedokázala adekvátně odpovídat na útoky. Rozhodčí právem ukončil boj ve čtvrtém kole,“ popisoval trenér Petr Santler. „S výsledkem samozřejmě nejsme spokojeni, přesto jsme rádi, že Pavla předvedla pekelný boj. Nastoupila proti šampionce a odjela s hlavou vztyčenou,“ chválí svou svěřenkyni.

Našla se i pozitiva. „Pavla šla do boje bez respektu a překvapila šampionku agresivními útoky a údery do těla v klinčích, což byl přesně náš zápasový plán,“ říká trenér, který odhaluje i jednu nepříjemnost z úvodu duelu. „V prvním kole došlo k neúmyslnému zásahu prstu do oka, což Pavle v podstatě zhoršilo vidění. Ani přesto nezastavila. Později začaly být patrné problémy i stres z předchozích týdnů, roli rovněž hrála vysoká nadmořská výška, což si vybralo svou daň na kondici,“ uvádí jednu z možných příčin porážek kouč.

Česká tvrďačka si vysloužila slova uznání i od představitelů organizace BYB. „Kladivová debutovala proti jedné z nejlepších ženských bojovnic a měli byste být pyšní na její výkon. Už se nemůžeme dočkat, až ji uvidíme zpět i s plnou přípravou v zádech,“ těší se šéf organizace Greg Bloom.

Pro Kladivovou by se skutečně nemělo jednat o poslední zkušenost s boxem bez rukavic. „Díváme se po dalších možnostech boje v BYB a slibujeme, že příští výkon bude ještě lepší!“ věří Santler.

Zápasy holých kloubů se těší oblibě i na českém území, také zde se pořádají galavečery v nejtvrdším možném měřítku. Na boje, které zpravidla přináší i krev, se snáší i kritika právě za surovost soubojů. „Osobně mám tři zlomeniny ruky. Jednu mám sešroubovanou, druhou zadrátovanou. Je ale potřeba říct, že všechny tyhle úrazy jsou ze zápasu v rukavicích. Ruka se dá zlomit všude. Nevidím to tak černě, jak se říká, že je to strašné. Nemyslím si, že je tam moc velký rozdíl, jako když se zápasí třeba v malých MMA rukavicích,“ líčí Zdeněk Pernica, jeden z průkopníků bojů bez rukavic na českém území.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.