Hlavní obsah

Za čárou. Růžička si musí uvědomit, že je to chodící zbraň, tvrdí organizace

V podmínce si zadělal na takové problémy, že se dost možná nevyhne pobytu za mřížemi. Český bijec Tadeáš Růžička je spojován s další kauzou, při níž měl na pražském koupališti surově napadnout muže a způsobit mu zlomeniny v obličeji. Jen co se zpráva provalila na veřejnost, od šestadvacetiletého fightera dala ruce stranou jeho domovská tělocvična včetně organizace, pod níž měl zápasit. „Teď za to musí nést následky a hlavně nekopat kolem sebe,“ tvrdí v rozhovoru pro Sport.cz spoluzakladatel organizace RFA Boris Marhanský, jenž Růžičkovi rovněž udělil v jejich řadách stopku, byť ne doživotní.

Incident na koupališti v PrazeVideo: Policie ČR

Článek

Před dvěma dny jste vydali vyjádření o tom, že Růžička už nebude ve vašich řadách, jaké to sklidilo reakce?

Myslím si, že situace je natolik proti Tadeášovi, že nás všichni za tento krok pochválili. Já z toho samozřejmě nejsem nadšený, protože kvůli tomu sešlo z milionového souboje s Vaškem Sivákem, což by byl zápas na světové úrovni. Tadeáš si ale musí projít nějakou reálnou sebereflexí a musí za to nést důsledky. Nemohli jsme se tvářit, že se to nestalo. S tímhle chováním nesouhlasíme. Celé promo mělo být o tom, že bitky nepatří na ulici, ale do klece, tímhle celý odkaz padl. Bylo to jediné řešení, které jsme mohli udělat.

Měli jste hned jasno?

Okamžitě. Když jsme se podívali na ta videa, tak jsme věděli, že se s tímhle nechceme spojovat a nechceme to v naší organizaci. Dali jsme si pár dnů kvůli tomu, že jsme si počkali na víc informací. Bylo tam víc věcí, které neseděly. CNN Prima News dala tuhle zprávu ven jeden nebo dva dny po naší tiskové konferenci, kde byl policista, dle nějž se to stalo minulý čtvrtek. Když jsme se podívali, co dělal Tadeáš právě tento den, tak byl na tiskové konferenci jiné organizace, takže se to pravděpodobně v tomhle datu stát nemohlo. Pak jsme zjistili, že na kameře ve videu je datum 18. června, což znamená, že to bylo před více než měsícem. Bylo tam víc nesrovnalostí, a když jsme si to všechno ověřili, tak nebylo o čem.

Foto: RFA

Milionový souboj Václava Siváka (vlevo) s Tadeášem Růžičkou byl rovněž zrušen.

Jedná se o doživotní stopku ve vaší organizaci?

Nikomu nedávám doživotní stopku, protože člověk nikdy neví, co se bude dít například za pět let. Může projít nějakou změnou a všichni uvidí, že je to nový člověk, který dospěl a nepotřebuje se ukazovat agresivitou na ulici. Nevím, co bude za pět let, v hlavě to nemám, ale takhle silná slova bych nevolil.

Růžička se v krátkosti vyjadřoval na sociálních sítích, kde se mimo jiné opřel i do jeho bývalého gymu Spejbl Gymu, který dal rovněž od něj ruce stranou. Co tomu říkáte?

Chápu Spejbla, protože oni chtějí mít kvalitní zápasníky a prezentovat se profesionálně, ale teď za Mawara dostávali hejt. Navíc se zmohla taková věc, že ten, kdo je při Mawarovi, je vinný, což si nemyslím, že je úplně správné, ale Spejbl podle mě neměl jinou možnost, pokud by chtěl zachovat svůj gym. Nemyslím si, že bylo od Mawara správné, že na něj začal nadávat. Bral to jako zradu, ale na druhou stranu musí i on sám pochopit, že se to děje kvůli němu, ne ostatním. Napadnout člověka na koupališti, který by je fyzicky nemohl ohrozit, je za čárou, neakceptované. Mawar by se měl nad sebou zamyslet a nést všechny následky. Musí pochopit, že tohle není cesta. Musí začít od začátku a od útoků na ostatní lidi. Za poslední rok se mu snažili všichni pomoct, nikdo mu nedělal zle.

Jaká s ním byla komunikace ještě předtím, než to všechno vyšlo na povrch?

Smlouvu jsme podepisovali těsně předtím, než jsme točili promo k zápasu. Měl jsem z něj pocit, že to bere jako velkou výzvu. Splnil, co měl, trénoval. Dost často jsem komunikoval i s jeho mamkou, která řešila smlouvu. Je to příjemná žena, která touto kauzou trpí nejvíc. Tadeáš na mě působil, že si vstoupil do svědomí, ale možná to bylo právě tím, že měl strach z toho, co se mu děje. Je to velká škoda. Teď si za to musí on sám nést následky a hlavně nekopat okolo.

Co s ním v nejbližší době bude?

To netuším. Nevím, jestli mu promění tu podmínku… Ale já bych si na jeho místě vstoupil do svědomí, protože chápu, že má v sobě takového toho „Badboye“ a v uvozovkách to nehraje, ale určitě se nemůže vyvyšovat na lidech v ulicích. V civilizované společnosti se nemůže stát, aby profesionální sportovec ohrožoval běžné lidi. Musí pochopit, že to své nadání by měl používat jenom v kleci a ne ho ukazovat někde v městě. Naopak by takový zápasník měl jít pryč, ustupovat od konfliktů a ne je vyhledávat.

Sám říkal, že je pro něj občas těžké v sobě držet tu agresi.

Pokud to neumí, tak existuje léčení či doktoři. Musí si uvědomit, že je to chodící zbraň. Určitě to nemůže dokazovat někde na ulici. Je to za čárou. Máme sice nějaké vzory jako McGregora, což je taky bouřlivák, ale s nimi se nemůžeme porovnávat. Nemůžeme se tvářit tak, že se to dá přehlédnout.

Sešlo tedy z milionového souboje se Sivákem, už máte náhradního soupeře?

Vašek bude mít milionový zápas, za tuhle kauzu nemůže. Určitě bychom ho nemohli trestat kvůli tomu, že soupeř nedodržel podmínky. Jako náhradníka jsme oslovili Lea Brichtu, ten nám ale řekl, že to pro něj momentálně nedává smysl. Připravuje se u nás na titulový zápas, pak by se chtěl co nejdřív dopracovat k titulovému zápasu v KSW. Chce se soustředit na MMA a ne půl roku trénovat K-1. Možná ho ale do toho přitlačí fanoušci, za což bych byl rád. Kdyby změnil svůj názor, tak bych byl nadšený. Leo je naše srdcovka, jedno z největších jmen domácí scény. Naskytla se tu i možnost Patrika Záděry, což by bylo rovněž zajímavé. Další variantou je pyramida o souboj se Sivákem, kde bychom dali možnost i světovým zápasníkům, přičemž vítěz by šel do milionového zápasu. Uvidíme, jakou cestou se vydáme.