Hlavní obsah

Z nuly hrdinou. V UFC se chystá trhák, může se zrodit obrovská senzace

Když v polovině srpna slavná bojová organizace UFC oznámila, že do další titulové bitvy polotěžké váhy, k níž dojde již tuto neděli 6. října, nominovala Khalila Rountreeho, strhla se doslova nekončící diskuze. Vždyť Američan je až osmým nejlepším mužem žebříčku, logicky se mu proti současnému šampionovi Alexu Pereirovi moc šancí nedávají. Pro prvně jmenovaného je možnost zabojovat o titul už teď výhrou, neboť před lety uvažoval nad sebevraždou v době, kdy vážil těžko uvěřitelných 133 kg.

Foto: Profimedia.cz

Staredown mezi Alexem Pereirou (vlevo) a Khalilem Rountreem.

Článek

Dnes již 34letý Rountree (bilance 13-5-1) zahájil kariéru bojovníka MMA teprve ve věku 19 let. V té době si dopřával nezdravá jídla, kouřil jednu cigaretu za druhou a především vážil 133 kilogramů. A vzhledem k tomu, že si myslel, že jeho život už nemá smysl, byl údajně na pokraji sebevraždy. Pak přišel zásadní zlom, který jej zformoval v pořádného tvrďáka. „Bylo to šílené období,“ líčí v rozhovoru pro SunSport.

„MMA mi dalo místo. Myslím tím domov, ve kterém jsem se našel. Jde o pokračování mé cesty zápasy,“ vypráví dále nezlomný Američan, jehož otec byl zavražděn v době, kdy byl batole. I proto nyní doufá, že výhra na očekávaném turnaji v Salt Lake City poslouží jako inspirace pro dospívající, kteří rovněž bojují s vlastními démony. „Chci mít co největší vliv na lidi, které rovněž toužím inspirovat.“

Rountree může na šampionský opasek dosáhnout z osmé pozice polotěžké váhy, což z něj zároveň dělá velkého outsidera. „Chci se stát šampionem, abych to mohl vrátit lidem, kteří mě podporovali. Jeden z důvodů, proč se chci stát šampionem, je, abych mohl něco změnit. Viděl jsem to u několika dalších předchůdců,“ povídá s nadšením.

Dobytí zlatého postavení v UFC by bylo jakýmsi dokončením hollywoodského příběhu chlapíka, který ještě před lety sotva mohl pomýšlet na nejvyšší mety. Do prestižní organizace se dostal v roce 2016 s tím, že ani jednou nebyl blízko titulu. Teď se situace dramaticky změnila a Rountree předstihl i dvojku divize Rusa Magomeda Ankalajeva, který znovu ostrouhal.

„Je možné, abych zvítězil. Pokud se mi to povede, bude to něco jako splněný sen. Už takhle jsem rád, že se mohu postavit této velké výzvě. Postavím se tváří v tvář boogeymanovi, což jsem vždycky toužil,“ uvědomuje si Američan velikost duelu. Na druhé straně klece totiž bude stát nezlomný šampion Alex Pereira, na nějž dvakrát nevyzrál ani Čech Jiří Procházka. V polotěžké váze přitom marně čeká na přemožitele.

Sesadit z trůnu populárního Jihoameričana se proto zdá být jako nemožná mise. „A to je přesně to, co mě na této výzvě láká. Říkám si: wow, tohle vypadá jako sakra těžký úkol,“ má radost z náročnosti mise na číslované akci UFC 307. „Jsem tady, abych se těmto výzvám postavil čelem a podrobil se skutečným zkouškám. Ale rozhodně mám k Alexovi respekt,“ říká se vší upřímností.

Rountree si uvědomuje, že ukončení Pereirovy titulové nadvlády nebude snadný úkol. Rovněž ví, že by se v případě triumfu postaral o jedno z největších překvapení historie UFC. „Cílem je, aby mi po zápase zvedli ruku a uvedli mě jako nového šampiona. Pak s úsměvem a pásem šampiona kolem ramen půjdu domů a už ho nikdy nesundám. Dřel jsem na to celou kariéru a teď je to tady,“ nemůže se dočkat očekávané chvíle.

Tlak je především na šampionovi, pro nějž se jedná již o třetí obhajobu. Pokračuje tak ve zběsilém tempu, byť je mu už 37 let. „Po pravdě jsem ani nečekal, že s ním budu bojovat, v žebříčku byl hodně daleko. Ani jsem to nebral v potaz,“ rozhovořil se na předzápasové tiskové konferenci. „Ale zaslouží si to. Taky jsem si dal tu práci, abych porazil některé kluky, a pak se mi naskytla příležitost.“

Pro potetovaného zámořského bijce se bude jednat o letošní první duel. V červnu měl sice bojovat s krajanem Jamahalem Hillem, nicméně ještě předtím neprošel testem na zakázané látky a vyfasoval více než čtyřměsíční stopku. Jeho tělo totiž obsahovalo stopy dehydroepiandrosteronu (DHEA), steroidního hormonu. Bylo to však štěstí v neštěstí, neboť Rountree i díky této pauze následně získal titulovou šanci. Zastínil tak všechny ostatní uchazeče, což nyní může proměnit v hotovou senzaci.

Souboj Pereiry s Rountreem bude hlavním zápasem akce UFC 307, kterou živě vysílá i stanice Nova Sport 6. Program na hlavní kartě začíná v neděli 6. října ve 4:00 (SEČ). Divákům se představí i ženská šampionka v bantamové váze Raquel Penningtonová, do akce půjde i legendární José Aldo, nebojácný Kevin Holland či obrovsky favorizovaná Kayla Harrisonová.

Související témata: