Hlavní obsah

Z Edenu se stává bojiště. Největší česká sportovní akce za poslední roky, tvrdí šéf Oktagonu

Největší tuzemský turnaj bojových sportů je za dveřmi. Organizace Oktagon MMA se již v sobotu 8. června poprvé ve své historii představí na fotbalovém stadionu, kde by soubojům v kleci v pražském Edenu, na němž své zápasy hraje Slavia Praha, mělo přihlížet zhruba 28 tisíc diváků. „Je to největší česká sportovní akce za poslední roky,“ culí se v rozhovoru pro Sport.cz spoluzakladatel organizace Ondřej Novotný, který uvádí, že se chystá i slavnostní zahájení, během nějž by nad stadionem měly přeletět také helikoptéry. Finiš akce naopak přinese vysoce očekávanou Odvetu století mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem.

Foto: Oktagon MMA

Spoluzakladatel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný.

Článek

Do historicky největšího turnaje bojových sportů na domácí scéně zbývají tři dny, jaké pocity ve vás převládají?

Radostné, protože se to děje a je to privilegium, že se něco takového opravdu uskuteční. Člověk pociťuje vzrušení a má radost, když vidí, jak to roste, všechny to zajímá a je to velké téma. Pýcha a radost přebíjí všechno ostatní.

Pojí se se slovem „největší“ i slovo „nejnákladnější“?

Bezpochyby, celkově to vychází na vyšší desítky milionů.

Co je ta nejnákladnější složka?

Celkem určitě to jsou zápasníci a startovka jako taková. Pak také stadion a veškerá show kolem toho. Obrovsky drahá je také produkce či marketing a veškeré promo a provedení, na němž si dáváme záležet. Je potřeba brát v potaz, že stadion na jeden den přebrandujeme na podobu Oktagonu a navezeme sem techniku, protože všechno muselo jít z Německa či jiných zemí, neboť u nás to není dostupné. Je to největší česká sportovní akce za poslední roky. Nevím, možná na biatlon chodí na tribunu více lidí, ale to je trochu jiný příběh.

Velkým strašákem jistě je počasí, které by mělo být dobré. Objednal jste si ho, jak často s nadsázkou říkáte?

(smích) Klepu na zuby, protože ty neshoří. Snad to vyjde, protože to není kvůli nám, ale kvůli lidem a zápasníkům, ať to prostě mají hezké. Všichni si to přejeme.

Před turnajem chystáte i slavnostní zahájení, můžete to přiblížit?

V 18 hodin se spustí show, kde chceme, aby lidi, kteří jdou na turnaj, se těšili, že to bude mít přesah a nebude to jen obyčejný turnaj. Líbí se nám tam dát kus hrdosti k tomu, odkud jsme, co děláme a jak to děláme. Sportovní akce děláme nejlépe na světě, nebo rozhodně patříme ke světové špičce, což ukázalo i hokejové mistrovství světa. Kluci, kteří to dělají, se rovněž podílí i na show u nás. Jsme jedna z největších organizací světa a chtěli bychom, abychom si to všichni společně užili. Začne tedy úvodní show, která nastartuje turnaj. Rovněž chceme vzdát hold našim hrdinům z armády a chceme, aby u toho byla hymna i speciální věc, která se nám snad ve spolupráci s armádou povede domluvit. Toužíme po tom, aby všichni cítili výjimečnost, protože výjimečné to prostě je.

Mluvíte o spolupráci s armádou. Máte na mysli stíhačky, jak jste nedávno zmiňoval?

Stíhačky ne, měly by to být helikoptéry. Stíhačky jsou takové těžké…

Když přejdeme k samotnému turnaji, diváky čeká deset zápasů. Jak jste spokojený?

Původně jich mělo být deset, jedenáctý jsme přidali jen v případě, že by se něco stalo, což se nakonec taky stalo (titulový zápas mezi Patrikem Kinclem a Matějem Peňázem byl zrušen - pozn. red.). Deset máme, jsme spokojeni, je to dostačující věc. Každý z těchto zápasů by na kterémkoli jiném turnaji mohl být hlavní zápas, to je důležité říct. Kvalita je absolutně nadstandardní. Zahrnujeme do toho projekt Tipsport Gamechanger, pyramidu o šampiona veltrové váhy, což jsou neskutečné zápasy. Je tam i nenávistný souboj Jaroslava Pokorného proti Shemu Rockovi, o nějž si všichni psali. Jsem z toho nadšený, nevím, na co se těšit víc…

Cíl je být ten nejlepší. Teď chci získat titul a stát se šampionem, říká bojovník David Kozma před bitvou v EdenuVideo: Sport.cz

Největší pozornost se ale upíná směrem k Odvetě století mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou. Je pozornost na podobné úrovni jako během jejich prvního zápasu v roce 2019?

Teď je to větší, protože je víc fanoušků. Jsme o pět let dál a na jiné úrovni. Zájem je po všech stránkách větší. Teď mi na poslední chvíli všichni volají, že by chtěli koupit VIP lístky, ale já tam prostě všechny nenacpu. Vyprodáno sice zatím není, chybí řádově kolem tisíce lístků. Co se týče VIP, tak tam zbývají poslední kousky. Stále tam jsou hezká místa a každému bych doporučil, aby přišel, protože to opravdu bude stát za to - zážitek přesahující bublinu MMA.

Zpět k zápasu mezi Vémolou a Véghem. Kdo je ve vašich očích favorit?

Kurzově je na tom lépe Attila, ale v roce 2019 na tom byl lépe Karlos a víme, jak to dopadlo. U mě je to ale 50 na 50. Karlos musí dobře zvládnout první kolo. Myslím si, že právě tam se bude lámat zápas, protože jedna věc je, že se Attila dokáže připravit, ale dokáže se opravdu připravit na více než jedno kolo v zápasové zátěži? To je otázka, na niž bych rád dostal odpověď. Nejdřív se tam Karlos musí dostat, Attila má totiž v rukou rakety a skvělé ruce. Pokud se Karlos dostane do druhého kola, tak se pak uvidí.

Jak velká rána to pro poraženého bude?

Obrovská, je to nejsledovanější zápas Česka a Slovenska. Člověk nechce prohrát. Je úplně jedno, co se stalo předtím, a je jedno, co se stane potom. Tohle je ten zápas, o němž budou všichni mluvit. Když to takhle řeknu, tak pro oba je to finále mistrovství světa, stejně tak pro celou scénu. Když člověk prohraje, tak o něm budou mluvit negativně.

Přijde mi, že se Vémola na rozdíl od předchozích duelů poměrně odmlčel. Není příliš aktivní na sociálních sítích, rovněž moc neposkytuje rozhovory.

Zvolil nějaký přístup a myslím si, že možná rozumný. Uvidíme, co mu větší soustředění a menší rozptýlení přinesou.

Chystáme největší show, rozplývá se spoluzakladatel Oktagonu Pavol Neruda před turnajem v Edenu.Video: Sport.cz

Má se jednat o poslední zápas jeho kariéry. Myslíte si, že se ještě rozhodne v závislosti na tom, jak dopadne zápas?

Vůbec nedokážu říct, nesoustředím se na to a nic na to nechystáme. Je to čistě na něm, což já respektuji. Sportovec si musí sám umět říct, že to už stačilo. Pokud je v člověku oheň a chuť, tak si také může říct, že to ještě nestačilo, a může jít dál. Řekli jsme si, že nic řešit nebudeme. V tuhle chvíli to bereme jako poslední zápas, a co se bude dít dál, uvidíme.

V sázce je navíc titul šampiona.

Oba mají mezi sebou nějakou historii a je to věc, která mezi nimi bobtná. Attila dokonce několikrát říkal, že je to jediná šance, jak získat titul, a strašně po něm touží. Být šampionem čtvrté největší organizace na světě něco znamená.

Co jste mimochodem řekl na Véghovu proměnu těla, která se teď řeší?

Už na to shodou okolností narážel Karlos, že tyhle proměny Attila umí neskutečně a kéž bychom to uměli také. Je potřeba říct, že Attila je vždycky obrovský. Dokáže přetransformovat pupek a shodit, jde mu to lépe než komukoli jinému. Má geny dané tak, že když začne makat, tak se z něj okamžitě stává namakaná, hrozivá stvůra. Bohužel má v tomhle štěstí.

Do klece se vrátí také David Kozma, na nějž čeká pořádně těžké sousto (Ion Surdu), viďte?

Má hodně těžkého soupeře, o tom se vůbec nemusíme bavit. Vybral si proti sobě vraha, když to řeknu takhle sportovně. Je těžké říct, co s Davidem udělaly ty dvě porážky. Je dobře, že si vzal delší pauzu, aby se dal dohromady fyzicky i psychicky a posunul svůj způsob boje, což dává smysl. Je to zápasový typ a co největší publikum a co nejvíc lásky od diváků by mu měly sedět. Miluje těžké zápasy, byl díky nim vždycky ještě lepší.

Surdu navrhoval zvýšení bonusu za výkon večera z pěti tisíc eur na deset tisíc. Co tomu říkáte?

(úsměv). Rozumím tomu, taky to můžu navrhnout Tipsportu.

Chystá se i comeback oblíbence Miloše Petráška, v jehož spojitosti se objevují názory, jak si mohl účast v Edenu po rok a půl dlouhé pauze zasloužit.

Karta se neskládá podle toho, zda si to někdo zaslouží, nebo ne, ale podle toho, kdo je s kým schopen bojovat. Je fajn, že fanoušci spekulují, ale tohle není můj svět. Nevím, kdo si to víc zaslouží a není tam… Meloun je pořád populární zápasník, vzal velkou výzvu a může to být atraktivní zápas. A upřímně tolik dalších skvělých domácích bojovníků připraveno nebylo.

Z turnaje nakonec vinou zranění odstoupil úřadující šampion střední váhy Patrik Kincl, jaké s ním máte plány?

Patrik bude na turnaji v rohu Jaroslava Pokorného a uvidíme, jak rychle bude připraven mi říct, kdy bude zápasit. Bavili jsme se o tom a máme nějaký dlouhodobější plán do konce roku. Nejprve ale musíme zjistit, kdy bude ready na první zápas.