Hlavní obsah

Nová mise pro neporaženého Čecha. O hvězdu má zájem i kontroverzní organizace

V devětadvaceti zápasech v řadě neprohrál, 19. října bude český talent Václav Sivák útočit na završení třetí desítky soubojů bez porážky. Titulovou bitvu organizace RFA v K1 do 66 kilogramů tentokrát svede s Maďarem Lászlem Farkasem, který zároveň představuje jedno z největších nebezpečí dosavadní rivalovy kariéry. „Sivákovi je náročné sehnat soupeře, znají ho po celé Evropě,“ povídá v rozhovoru pro Sport.cz spoluzakladatel RFA Boris Marhanský, který dále uvádí, zda se ostravský tvrďák do budoucna může ukázat v kontroverzní organizaci Clash of the Stars, či jaké jméno by ho na domácí scéně mohlo ohrozit.

Foto: RFA

Ruslan Tokharov (vlevo) a Václav Sivák během zápasu na RFA 10. Archivní foto

Článek

Pro Siváka se na hokejovém stadionu v Žilině bude jednat již o čtvrtou obhajobu titulu, který pokaždé s přehledem ustrážil. Neporažený bijec se teď postaví maďarské výzvě v podobě světového šampiona Farkase, který drží profesionální bilanci 26 výher a pěti porážek. Pro rodáka z Ostravy se přitom nemusí jednat o poslední velkou výzvu. Stále se totiž spekuluje o třaskavém souboji s Tadeášem Růžičkou či očekávaném přesunu do zahraničí.

Borisi, jak náročné bylo Vaškovi sehnat soupeře?

Těžké, protože Vašek má velké kvality a znají ho po celé Evropě. Všichni vědí, že je velmi kvalitní, a ptají se na něj. V tomto případě tu sice bylo více alternativ, ale chtěli jsme adekvátní jméno, což Maďar splňuje. Má výborné skóre, je to trojnásobný amatérský mistr světa a dvojnásobný šampion. Matchmaker zápasu Lukáš Body si dokonce myslí, že pokud by Sivák boxoval tak, jako v posledním zápase s Adamem Królem, že by prohrál. Vašek kontroval tím, že boxoval tak, jak potřeboval.

Funguje to tak, že najdete soupeře, kterého následně pošlete Sivákově manažerovi, jenž to po následné komunikaci se zápasníkem buď přijme, nebo ne?

Je to tak. Musím ale říct, že zatím se nám nikdy nestalo, že by Vašek někoho nevzal.

Sivák drží neporazitelnost, vyhrál 29 zápasů v řadě. Nesnižuje jeho hodnotu fakt, že se mu soupeře nedaří porážet před limitem?

Soupeře sice neukončil, ale na druhou stranu je to ve velkých rukavicích těžší. Myslím si, že se počítají výhry, což je pro mě to podstatné. (smích) A pokud Vašek kontroluje celý zápas a ukončí to před limitem, nebo ne, je pouze na něm. Možná sice někdy jede víc na jistotu, ale tahle taktika mu už 29krát vyšla.

Je možnost, že se v kleci ukáže ještě před tímto říjnovým duelem?

Vašek mi sám psal, že by klidně zápasil i dřív. V úvahu připadá, že by se představil ještě v září na turnaji v O2 universum, ale zatím nemáme absolutně dohodnutého soupeře. Je tu sice varianta, že ho tu uvidíme, ale v tuto chvíli není nic jistého.

Co jste říkal na to, že se nedávno ukázal i na turnaji kontroverzní organizace Clash of the Stars, v jejímž studiu tvrdil, že by mu v případě dobrých podmínek nevadilo zápasit ani pod ní?

Clash nevnímáme jako konkurenci, už hodněkrát jsem říkal, že s Tomášem Le Sym máme dobré vztahy. Téhle spolupráce si vážím a zatím jsme si nikdy nedělali žádné problémy. Nevidím důvod, proč bychom tam někoho z našich řad nemohli pustit. Oni nám naopak uvolnili Vaška Mikuláška či Nadiu Dridi. Pokud tam tedy Vašek Sivák bude v budoucnu zápasit, tak s tím nemám problém.

Hodně se řeší také jeho případný přesun do zahraničí. Mohlo by tomu tak být v nejbližším období?

Uvidíme, jak to celé bude. My se mu budeme snažit vozit kvalitní zápasníky, řešíme i nějaké bojovníky, kteří byli ve ONE Championship. Ve finále je to ale pouze na něm. Takové peníze, které dostane u nás, ze začátku v zahraničí asi nedostane. Půjde o to, co bude vyžadovat. Je to opravdu ještě mladý zápasník, nemá se kam hnát. Má velmi dobré soupeře i tady doma. A čím lepší skóre bude mít, tím jeho hodnota bude ve světě vyšší. Když se nám podaří dovézt kvalitní zápasníky a on je porazí, tak jeho cena půjde nahoru. Zatím to dělá dobře. Navíc je potřeba říct, že ho teprve teď čekají ty nejlepší zápasnické roky.

Foto: KSW

Václav Sivák (vpravo) si nedávno střihl i premiéru v polské organizaci KSW

Sám o sobě často říká, že si za zápasy zaslouží minimálně milion korun. Co tomu říkáte?

Jde o promo, které zápasník dovede k zápasu udělat. Musí se umět prodat a k tomu prodat lístky… Samozřejmě, pokud Karlos Vémola vyprodá stadion Slavie Praha, tak si zaslouží několik milionů. (smích) Pokud ne, tak si to nezaslouží. Vašek dělá promo dobře, snaží se a nejsou s ním žádné problémy. V nějakém velkém zápase si tyto peníze určitě zaslouží.

Máte pro něj nějakého vysněného soupeře?

Lea Brichtu. Jsou to dva rozdílné světy, Praha proti Ostravě. Jsou to největší talenti bojových sportů na domácí scéně, byť Brichta je MMA zápasník, ale postoj ho baví nejvíc. A tím, že Vašek si od 64 do 70 kg věří na každého, tak si myslím, že by to byl skvělý zápas. Pak by bylo fajn sehnat nějakého soupeře z ONE Championship, aby si to mohl rozdat s těmi nejlepšími ze světa.

Kdo by byl podle vás favorit v duelu proti Brichtovi?

Vašek by musel jít nahoru s váhou, silově by asi vyhrával spíše Leo. Na druhou stranu jsem dlouho polemizoval nad tím, kdo může Siváka porazit, ale zatím ho nikdo neporazil. Ani Patrik Záděra, který má ve světě velké úspěchy. Nevím, jestli je na domácí scéně někdo, kdo by ho mohl ohrozit, ale Leo by rozhodně nebyl velkým outsiderem. Šance by byly vyrovnané.

Myslíte si, že by oba na tento zápas přistoupili?

S Vaškem jsem se o tom bavil, a tak, jak to říká o každém, tak i teď povídal, že by s tím neměl problém. Na něm by to asi nestálo, u Lea by to patrně byla věc financí, aby byl i on spokojený.