Hlavní obsah

Výzva jako hrom. Procházka nahradí McGregora a v UFC znovu zabojuje o titul

Spekulace končí. Český bojovník Jiří Procházka se překvapivě představí již na blížícím se turnaji UFC 303, k němuž dojde 29. června v Las Vegas, kde nahradí legendárního Conora McGregora, a střihne si tak odvetnou titulovou bitvu proti brazilskému šampionovi polotěžké divize Brazilci Alexu Pereirovi. Zápas proběhne již za patnáct dnů a bude se jednat o zlatý hřeb turnaje.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Český bijec Jiří Procházka po vítězném boji na turnaji UFC 300. Archivní foto

Článek

Tomu se říká výzva zn. last minute. Nejúspěšnější český bijec Jiří Procházka totiž kývl na lukrativní nabídku vedení UFC, aby se již na konci června po neúplné přípravě postavil znovu do klece, kde podruhé během jediného roku narazí na brazilského šampiona Pereiru, pro nějž se rovněž bude jednat o zápas na poslední chvíli.

Došlo tak na množící se spekulace o neúčasti legendárního Conora McGregora, jehož očekávaná bitva s Američanem Michaelem Chandlerem se nakonec neuskuteční. Potvrdil to i šéf UFC Dana White, který rovněž informoval o tom, že Procházkova titulová bitva bude vedena jako hlavní zápas turnaje UFC 303 v americkém Las Vegas.

„Conor je mimo hru kvůli zranění, máme tu novou hlavní událost,“ chlubí se White na sociálních sítích, které jsou v tuto chvíli doslova zaplaveny komentáři naštvaných fanoušků, kteří za sledování irského bojovníka zaplatili i stovky tisíc korun. Je tu ale náhrada v podobě odvetné řežby, kde bude chtít úřadovat jednatřicetiletý rodák z Hostěradic. Podrobnosti o McGregorově zdravotním stavu zatím nebyly zveřejněny.

Procházka tak ve městě hazardu bude znovu usilovat o dobytí šampionského trůnu, jemuž vládl již v roce 2022, kdy ve strhující bitvě senzačně zdolal Glovera Teixeiru, v současné době Pereirova hlavního trenéra. Čech si ale uvědomuje, že dubnový výkon proti rakouskému rivalovi Aleksandaru Rakičovi, proti němuž se několikrát dostal do problémů, by za několik týdnů na triumf patrně nestačil. Přesto mu zajistil titulovou možnost.

„Uvědomuji si, že výkon, který jsem předvedl proti Rakičovi, na Pereiru stačit nebude. Ale pokud bude přede mnou stát, tak vím, že jsem schopný předvést takový výkon, který mi zajistí vítězství,“ povídá oblíbený český bijec, jenž do první bitvy proti Pereirovi nevstupoval ve stoprocentním zdravotním rozpoložení. „Nechci říkat, že jsem nebyl v plné síle, ale byly tam zranění, nemoci a další problémy. Teď vím, jak bojovat, zvlášť proti Pereirovi.“

Šestatřicetiletý Brazilec, který přitom ještě loni vládl střední divizi, si ovšem nemyslí, že by na něj český rival vyrukoval s odlišnou verzí oproti té předchozí. „Každý fighter se dostane do bodu, kdy už se přestane vyvíjet. Jiří bojuje dlouho, má za sebou daleko více zápasů. Myslím si, že větší šanci se posunout mám já,“ přemítal začátkem května, kdy se v jeho rodné Brazílii konal turnaj UFC 301.

Procházka tak dostal jedinečnou možnost, jak odčinit zaváhání z loňského listopadu, během nějž v newyorské Madison Square Garden padl proti Pereirovi již ve druhém kole. Porážka po devíti letech – pás šampiona se tehdy vzdálil. Skromný rodák z Hostěradic ovšem následně ožil a nyní si vymodlil vytouženou šanci na reparát.

Jedná se ale o velkou ránu do přípravy na zápas, která z pohledu obou bojovníků rozhodně nebyla stoprocentní. Již brzy navíc přijde na řadu odlet za oceán, kde se populární Čech bude snažit vybojovat žezlo šampiona zpět.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.