Hlavní obsah

Výhrůžky smrtí přes čáru. Je čas říct dost, míní šéf Oktagonu a navrhuje spojení sil

Posouvání hranic kontroverzních bojových organizací na domácí scéně se v posledních týdnech stalo mimořádně ožehavým tématem, jehož si nemohli nevšimnout ani představitelé největších MMA profesionálních organizací. Od sílícího bizáru, který naposledy nabídl i homofobní výstupy, proto dávají ruce pryč i tuzemské sázkové kanceláře. „Teď je definitivně čas říct dost,“ kroutí hlavou v rozhovoru pro Sport.cz spoluzakladatel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný, který navrhuje spojení sil s dalšími předními značkami právě v honbě za profesionalitou ve světě MMA.

Foto: Oktagon MMA

Spoluzakladatel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný

Článek

Míra, která dlouhou dobu neznala hranice. Teď ale narazila. Po homofobních výstupech a výhrůžkách smrtí se od kontroverzní organizace Clash of the Stars musela odpojit i přední sázková kancelář, jenomže na zvláštnostech to stále neubírá. Před několika dny byl například k vidění turnaj konkurenčního hráče na poli bojových sportů, na němž měli své zápasy nejen tyto bizarní postavy, ale rovněž i profesionálové. „Je to až nechutné a daleko přes čáru,“ mrzí Novotného.

Co říkáte na poslední události a kauzy na domácí scéně bojových sportů?

Jak se říká v bojových sportech, je to „silly season“ v plném proudu. Ale vážně. Nejdřív bych za Oktagon rád všechny ubezpečil, a to jak fanoušky nebo partnery, že jednak nezavíráme oči a že se vždy jako první snažíme pozitivně posouvat bojové sporty na lepší a lepší úroveň. Clash of the Stars a Red Face (kontroverzní organizace) nemají a nikdy neměly s bojovými sporty nic společného. Snaží se na nich přiživit a využít popularity, kterou tady bojovníci a organizátoři všech poctivých organizací budovali. Teď je definitivně čas říct dost.

Řeší se také Tadeáš Růžička, který má na triku další incident, po němž od něj daly ruce pryč organizace i jeho domovský gym.

Kauza Růžička k nám do bojových sportů spadá. Není to ale bojovník MMA. Je to kluk, který, než sešel z cesty, tak byl světový talent. Teď je to bohužel ostuda a kriminálník. Ceníme si především Petra „Pína“ Ondruše a jeho organizace IAF, že v momentě, kdy je mu to nejvíc proti srsti, protože měl postavený zajímavý zápas s Vaškem Sivákem, udělal jasný krok a vzkaz a jak on, tak Boris (Marhanský), jej vyloučili z organizaci. Je na čase, abychom minimálně v tomhle ohledu jako organizace spojily síly a řekly, že tyhle věci nás poškozují. Poškozují také sport a bojovníky v něm. Stejně tak trenéry, gymy, výchovu mládeže a vše ostatní. A kdo to nevidí, tak je blázen.

Ideálním řešením je tedy spojení sil, říkáte?

S RFA a IAF můžeme mít spory, ale v tomhle jsme na jedné lodi i s dalšími promotéry. Pojďme se k tomu postavit společně. Začít můžeme tím, že budeme banovat ty, kteří na takových akcí mají aktivní podíl a účast. Oktagon už to vyhlásil dávno. A stojíme si za tím. Fotbal a další sporty to dělají stejně, a to i svým fanouškům. Můžeme tam hledat inspiraci i oporu.

Jak se díváte na sázkové kanceláře, které tyhle aktivity dotují a vydělávají na nich?

Předně jsme rádi, že Tipsport jako náš generální partner nikdy nepodporoval tyto bizarní organizace, které chodí daleko za hranu. Od začátku odmítal vše, co jim klepalo na dveře, a toho si samozřejmě moc ceníme. Navíc kurzy vypisoval také vždy jen na vybrané duely. Spolu s Tipsportem posouváme tento sport na jinou a vyšší úroveň typu akcí v Edenu a O2 areně. Investuje spoustu peněz do skutečných zápasníků a do jejich výkonů. Jejich roli vidím jako velmi pozitivní.

Teď například Fortuna dala ruce pryč od spolupráce s organizací Clash of the Stars, s níž byla spjata od začátku.

Není náš úkol říkat, co má a nemá kdo dělat, ale Fortuna udělala z našeho pohledu správný krok. Jsem rád, že od spolupráce odstoupila. Nikdy jsem nepochopil, že na jedné straně podporuješ Jirku Procházku, který je největším představitelem sportu a říká to v každé odpovědi, že tenhle bizár je za hranou a škodí sportu, a ty mu pak jako fanoušky vozíš ty lidi z Clashe na zápasy. Tyhle velké společnosti musí ukazovat směr, etiku a hranice. Jsou nejvíc vidět a myslím, že je pro nás všechny důležité přispívat do společnosti pozitivně. Nemusíš vydělávat každou korunu a udělat nutně každou registraci, která leží na stole. Ne vše za to stojí. Jsem vážně rád, že náš partner Tipsport tohle jasně vidí a vnímá.

Co jste říkal na nedávný turnaj organizace Red Face v Ústí nad Labem, která na jednom turnaji spojila bizarní zápasy s těmi profesionálními a k potyčkám došlo i v hledišti?

Jsou to spojené nádoby a asi to nemohlo dopadnout jinak. Je to až nechutné. Přesně to ukazuje to, že pokud tomu dáš pozornost a prostředky, tak ta hranice vypuštěné hrůzy se nezastaví. Rvačky, vyhrožování, nechutnosti, které tam proběhly, jsou šílené. Navíc sám to tržnou ránou na hlavě odnesl promotér Lukáš Konečný. A ty dáš na jednu událost takové sportovce, jako je Fabiana (Bytyqi), Pejsar a další, a pak tuhle hrůzu. Ani nevím, co na to říct. Jen snad, že už nikdy nikoho nic podobného nenapadne.

Má to podle vás nějaké řešení?

Já ani Oktagon nejsme ti, kdo mají něco zakazovat. Ale jsme v pozici jasného lídra trhu a sportu, který dnes nějakým způsobem zastřešuje bojová umění. Lidi se na něj hodně dívají přes MMA a přes nás jako organizaci. V první řadě bych byl rád za zákon o sportu. Ten by měl dát jasná pravidla, co můžeš a nemůžeš, a kdo ti to musí schválit. Stejně jako v každé civilizované zemi. Věřím, že lídři trhu v sázkových společnostech od toho dají kompletně ruce pryč stejně jako Tipsport a nebudou vypisovat kurzy. Věřím, že je to jasný vzkaz všem dalším partnerům, že spojovat se s něčím podobným je pro podnikání jen škodlivé. Jak znovu říkám, tady člověk nemůže přitáhnout pozornost ničím jiným než tím, že bude posouvat hranici dál a dál. Já mám už skoro tři děti v různém věku. Tohle určitě není něco, v čem bych je chtěl vidět vyrůstat a fandit tomu.