Hlavní obsah

Vítězné návraty z UFC. Muradov slaví, krvavá ženská bitva ozdobou večera

Beznadějně vyprodaná brněnská Winning Group Arena po dvou letech zažila svátek boje. Přivítala totiž očekávaný galavečer organizace Oktagon MMA, který se se zvučnými jmény na zápasové kartě zařadil mezi nejatraktivnější v historii. Zadařilo se například navrátilcům ze slavné UFC Machmudu Muradovovi či Lucii Pudilové, česká radost ovšem vzplanula ještě několikrát.

Vítězný návrat Lucie Pudilové z UFC na českou scénu. Norská soupeřka ji kousla do ruky. Video: OKTAGON TV

Článek

Jedním z nejočekávanějších duelů byl zmíněný návrat uzbeckého bojovníka Muradova, který v červnu skončil v zámořské UFC, odkud se po pěti letech vrátil do Oktagonu. Právě v česko-slovenské organizaci se před zahraniční štací nejvíc proslavil. Tuhý boj se Scottem Askhamem přitom zvládl bravurně, byť si Uzbek několik týdnů před zápasem poranil ruku a pro duel s britským tvrďákem musel přehodnotit taktiku.

„Výhra je doma,“ ulevilo se čtyřiatřicetiletému navrátilci po těžkém boji, během nějž dominoval všechna tři kola. Většinu času přitom strávil na zemi, což mu není zrovna vlastní. „Omlouvám se, že to nebyl zápas, který jste čekali. Nejsem Karlos (Vémola), ale ukázal jsem, že mi to jde i na zemi. Terminátor mě tam něco naučil,“ vysekl poklonu dlouholetému parťákovi, s nímž si podal ruku bezprostředně po boji. Vémola totiž již podruhé v řadě usedl na komentátorskou židli, kde jej doplnil i parťák z klece Jiří Procházka.

Že mě odtud vyhodí, se nedočkáte, vzkázal Machmud Muradov hejtrům po vítězném návratu do OktagonuVideo: Sport.cz

Muradov si navíc důležitým skalpem vysoce pravděpodobně vybojoval titulovou šanci ve střední váze. V tuto chvíli záleží, kdo vzejde jako vítěz z říjnového titulového souboje mezi současným šampionem Patrikem Kinclem a vyzyvatelem z Německa Kerimem Engizekem. K další bitvě o pás by pak mohlo dojít například v prosinci.

Oktagon 61, BrnoOficiální výsledky
Ronald Paradeiser - Acoidan DuqueVítěz: Paradeiser (1. kolo - TKO)
Machmud Muradov - Scott AskhamVítěz: Muradov (na body)
Losene Keita - Mateusz LegierskiVítěz: Keita (na body)
Lucie Pudilová - Cecilie BolanderováVítězka: Pudilová (na body)
Andrej Kalašnik - Ioannis PalaiologosVítěz: Kalašnik (na body)
Vladimír Lengál - Corey FryVítěz: Lengál (2. kolo - TKO)
Tomáš Hron - Fred SikkingVítěz: Hron (1. kolo - TKO)
Mate Sanikidze - Jack CartwrightVítěz: Cartwright (na body)
Jakub Tichota - George StainesVítěz: Staines (na body)
Radek Roušal - Nezar BahajiVítěz: Roušal (na body)
Attila Korkmaz - Agy Sardari Vítěz: Sardari (na body)
Jan Stanovský - Gleb ShadrinVítěz: Stanovský (na body)

Diváci trnuli při fantastické ženské bitvě, jež se jistě zařadí mezi ty nejatraktivnější v historii organizace. Češka Lucie Pudilová svedla s neporaženou Norkou Cecilií Bolanderovou fenomenální partii, která snesla nejpřísnější možná měřítka. Koneckonců se to projevilo na tvářích obou bojovnic, které zažily nejen pořádné otřesy, ale také viditelné změny.

Vyrovnanou tříkolovou bitvu nakonec ovládla příbramská rodačka, svým výkonem přesvědčila dva ze tří bodových rozhodčích. Smeknout musel také nejúspěšnější český bijec Procházka, který zápas označil za hotovou válku. „Bylo to super, jsem zpátky! Díky lidi, cítila jsem ten vibe. Dali jste mi takovou energii. Vážím si toho, že při mně stojíte, i když se nedaří,“ byla ráda značně potlučená Pudilová, která si následně střihla první staredown se Slovenkou Lucií Szabovou, s níž si to 29. prosince v pražské O2 areně rozdá o pás šampionky bantamové divize.

Poslední tanec legendárního Tomáše Hrona. Zažil jsem hodně, ale tohle bylo úplně brutální. Návrat nevylučujeVideo: Sport.cz

Pěstní bouři předvedl oblíbenec původem ze Znojma Vladimír Lengál, který si znovu sáhl na dno. V souboji proti Britovi Corymu Fryovi se několikrát dostal do problémů, avšak jako správný válečník nic nevzdal a vysekl brilantní obrat, který přetavil ve vítěznou koncovku. Brněnská hala po závěrečném dobíjení na konci druhého kola začala pořádně bouřit. Jeden z nejlepších duelů galavečera.

S kariérou se loučila 43letá postojářská legenda Tomáš Hron, jenž dost možná zažil nejhlasitější přivítání diváků ve svém životě. A taky se náležitě odměnil. Odvetu s nizozemským hromotlukem Sikkingem jednoznačně opanoval a během prvního kola zařídil práci i zdravotníkům. Ti Hronova soupeře už dál do zápasu nepustili.

Hron si tak připsal již 101. vítězství, definitivní konec kariéry ale zatím nepotvrdil. „Pořád se rozhoduji, protože tenhle sport miluju, ale vím, že čas nevrátím. Roky běží. Udělám to symbolicky. Jednu rukavici položím do středu a druhou dám trenérům, kteří, pokud řeknou, že by to chtělo ještě něco dát, tak budiž. Uvidíme,“ nezavrhuje pokračování nestárnoucí matador.

Vladimír Lengál parádně otočil zápas s Britem Fryem. Vítězství věnoval tátovi, který byl BrňákVideo: Sport.cz

Bojovalo se také o finálová místa v milionovém projektu s názvem Tipsport Gamechanger, v němž se nakonec uskuteční odveta z roku 2022. O nejrychlejší duel turnaje se totiž postaral šampion lehké váhy Slovák Ronald Paradeiser, který nedal Španělovi Acoidanu Duquemu sebemenší šanci. Trpělivost a přehled naopak prokázal jeho přemožitel z před dvou let Belgičan Losene Keita, který po jednoznačném triumfu nad Polákem Mateuszem Legierskim rovněž zabojuje o šek ve výši 300 tisíc eur (přes 7 milionů korun).

Uspěl i český trojlístek. Brněnský oblíbenec Andrej Kalašnik si poradil s Řekem Ioannisem Palailogosem na body, stejně tak se zadařilo i Radku Roušalovi. Úspěšnou premiéru v Oktagonu má za sebou i Jan Stanovský. Zle naopak dopadl Jakub Tichota, který si po dlouhé pauze připsal třetí nezdar v řadě.