Hlavní obsah

Vémola ukončil kariéru, přesto pokukuje po dalším boji: Jedině trilogie s Attilou

Aktualizováno

Zažil velký večer a odešel v ještě větším stylu. Legendární domácí bojovník Karlos Vémola na Odvetu století proti slovenskému rivalovi Attilu Véghovi na fotbalovém stadionu v pražském Edenu jen tak nezapomene. Nejenže hodil za hlavu nezdar z prvního vzájemného duelu a rivala ukončil ve druhém kole, po zápase navíc na znamení konce kariéry symbolicky sundal rukavice a s aktivním zápasením se rozloučil jako pravý šampion. „Tohle loučení je přesně takové, jaké jsem si vždycky přál,“ rozplýval se Terminátor, který si přesto pro všechny případy nechává otevřená zadní vrátka.

Karlos Vémola ukončil kariéru, ale… Z důchodu by ho vytáhla trilogie s AttilouVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Tvrdá bitva pod otevřeným nebem s obávanou Nemesis z roku 2019 Vémolu vybičovala k senzačnímu výkonu, během nějž neustále kráčel směrem vpřed. Véghovy dělovky s ním sice několikrát otřásly, součástky se však českému bijci povedlo znovu nahodit ve druhém kole, kdy vykouzlil oblíbené škrcení, na něž Végh reagoval odklepáním. Hotovo. Exploze radosti i smutku v Edenu, kde bylo zhruba 27 tisíc fanoušků.

Terminátor se takřka po pěti letech dočkal momentu, o němž snil. „Myslím si, že jsem byl rozhodnutý tam nechat úplně vše. Šel jsem tam buď pro všechno, nebo pro nic. Byl jsem ochotný tam padnout, ale chtěl jsem jít dopředu a ukázat to, že chci vyhrát a netaktizovat. Tah jenom na vítězství,“ popisuje svůj zápasový plán Vémola, jehož skalp mu zajistil setrvání na šampionském trůnu, ale i vydařenou tečku za aktivním bojováním v kleci. Rozhodl se totiž skončit.

Karlos Vémola nastupoval v Edenu na píseň Karla Gotta C´est la vieVideo: Sport.cz

S kariérou, během níž dohromady svedl pětačtyřicet duelů (bilance 37-8), se tak rozloučil s grácií. Vémola se v Oktagonu stal nejen králem střední divize, do sportovního důchodu navíc odchází z pozice toho nejlepšího chlapíka v polotěžké váze. „Tohle loučení je přesně takové, jaké jsem si vždycky přál a vysnil – na vrcholu. Do Oktagonu jsem přišel jako šampion, byť jsem párkrát klopýtl, ale odcházím z něj jako šampion. Lépe jsem si to představit ani nemohl,“ má radost historicky první Čech v UFC, který symbolicky sundal rukavice.

Šampion si přesto nechává otevřena zadní vrátka, zpět do klece by ho dostala pouze trilogie s Véghem, s nímž má v tuto chvíli nerozhodnou bilanci. „Myslím si, že po tomto galavečeru si s Ondrou (Novotným) sedneme ke stolu a oba budeme chtít, abych se stal nějakou součástí Oktagonu. Už asi ne jako bojovník, protože se s tím peru přes třicet let. Odchod jsem oznámil, myslím ho vážně. Jestli budu zápasit znovu, tak jedině s Attilou, což se může, ale i nemusí stát.“

Reakce ze slovenského tábora? „Mám před sebou velmi těžké rozhodnutí i díky tomu, že jsem si v přípravě prošel těžkým obdobím, protože jste viděli, jak jsem vypadal v lednu a teď. Byla za tím těžká dřina, musel jsem dát bokem opravdu hodně věcí. Uvidíme, sedneme si, ale neříkám ne. Nechte mi pár dní, jsem smutný. Rozhodně bych ale nečekal dalších pět let,“ zmiňuje Végh rozestup od obou duelů.

Pás šampiona, který nakonec získal Karlos Vémola, do klece přinesli hokejoví mistři světaVideo: Sport.cz

A právě čas tlačí ze všeho nejvíc. Oběma bijcům je již 38 let, třetí měření sil by proto muselo přijít v relativně krátkém časovém období. Vše je v tuto chvíli zahaleno mlhou nejistoty. „Je moc brzo to řešit, musí se to promyslet. Nejprve si o tom musíme promluvit,“ povídá Ondřej Novotný, spoluzakladatel Oktagonu.

Pokud k trilogii ale nedojde, je Terminátorův odchod do sportovního důchodu konečným stanoviskem. „Doteď jsem to nechtěl řešit, ale nyní je to na programu dne. Já si každopádně důchod udělám krásný. Zítra si zajedu pro orlici, půjdu ven s dětmi a dám si smažák. Důchod začne krásně, a jestli mě z něj Ondra bude brzo tahat, je pouze na něm,“ usmívá se hrdina sobotní noci.

Zaujala i netradiční Vémolova nástupovka, která sice začala klasickou znělkou z filmu Terminátor, v polovině se ale přepnulo na píseň C'est la vie od legendárního Karla Gotta. „Uprostřed nástupu jsem se zastavil, protože začal hrát Karel Gott. Když jsem se s ním naposledy potkal, tak mi řekl, ať všechny zmlátím. Snažím se to dodržet. Nastupoval jsem na něj jen dvakrát, pokaždé ve velkých životních situacích. Poprvé, když jsem se chtěl oženit, a teď na konci kariéry. Když člověka do klece provází sám bůh, tak pak nemůže klopýtnout.“