Hlavní obsah

Vémola se vrací z důchodu. Za Végha vydělá balík peněz, pak skončí

Jen na několik týdnů jeho jméno vypadlo ze soupisky aktivních bojovníků MMA, načež se devětatřicetiletý Karlos Vémola rozhodl oprášit rukavice a minimálně ještě dvakrát vstoupit do klece. Poprvé v listopadu, podruhé příští rok při završení trilogie se slovenským rivalem s Attilou Véghem. „Pak už není žádný profesionální MMA zápas, který by mě mohl vrátit do klece,“ říká přesvědčivě s tím, že na rozdíl od prvního zápasu proti Véghovi v roce 2019 si nyní vydělá téměř osminásobek. Zmiňuje také to, jak si užíval necelé dva měsíce v důchodu a co mu probíhalo hlavou. Zareagoval i na dlouholetého soka Patrika Kincla, který se do něj opřel v souvislosti s brzkým návratem.

Moje žena je ráda, že se z důchodu vracím. Překvapilo mě to, to jsem od ní nečekal, prozradil Karlos Vémola Video: Sport.cz

Článek

Něco málo přes dva měsíce dělí nestárnoucího matadora Vémolu od další řežby v kleci. Tentokrát se představí na bratislavské půdě proti loňskému přemožiteli Samuelu „Pirátu“ Krištofičovi. „Už ho nikdy nebudu podceňovat a ani nepodcením,“ říká se vší vážností Terminátor, který tento souboj bere pouze jako součást přípravy před vrcholem kariéry. Již příští rok dojde k trilogii se slovenským velikánem Attilou Véghem. A pak? Už definitivní konec.

Čekal jste, že se z důchodu vrátíte tak rychle?

Myslím si, že to nečekal nikdo z nás. 57 dnů jsem si fakt užíval a byl jsem poměrně zaskočený, když na mě v bazénu vybaflo video od Attilky. Čekal jsem, že to bude trvat déle a že to Oktagon bude šponovat s penězi. Zas na druhou stranu Ondra Novotný přišel s velice lukrativní nabídkou pro nás pro oba, takže nebylo co šponovat. Přesvědčili nás velice rychle a abych pravdu řekl, tak jsem to nečekal. Shodou náhod jsem týden předtím, co se to stalo v Bratislavě (výzva od Piráta), seděl v Reinders gymu s Andrém Reindersem…

Nad čím jste uvažovali?

Ani jsem netrénoval, ale bavili jsme se o tom, co budu dělat, protože se potřebuju nějak udržovat. André mi řekl, ať trénuji na padesát procent, ale já tam nemohu přijít bez fyzičky, aby mě ti mladí kluci bili. Musel bych přijmout výzvu od Čepa nebo jít na nějakou jiu-jitsu soutěž. Mám sedm pásů v sedmi různých organizacích a jsem šestinásobný mistr republiky v zápase, tak pojďme něco udělat. Pak najednou tohle všechno přišlo a všechno se zvrátilo. Jsem z důchodu venku, ale jen na rok. Trilogií to definitivně ukončím.

Takže příští rok po duelu s Attilou oznámíte svůj konec?

Ano, a to definitivně. Pak už v MMA není žádný profesionální zápas, který by mě mohl vrátit. Možná tam budou nějaké sranda zápasy, box, jiu-jitsu, wrestling. Pořád čekám na nabídku Clash of the Stars, takže: show the money. (smích) Možná tam něco přijde, ale pak budu oficiálně v důchodu a do MMA zápasu nepůjdu. Jsem fakt starý, a když vidím, jak ti mladí kluci do mě šlapou, si myslím, že to nejlepší mám za sebou. Cítím, že mě ta zranění dohánějí. Tenhle rok chci se svým nejlepším svědomím a vědomím pracovat s doktory, abych ty dva zápasy dotáhl. S trilogií proti Attilovi ale moje profesionální kariéra MMA definitivně končí.

Co jste dělal v důchodu?

Věnoval jsem se zvířatům, pořídil jsem si orla a plno dalších zvířat. Užíval jsem si to moc, ale máma, táta či trenéři z toho nejsou nadšeni. Chtějí, abych to ukončil v tom nejlepším. Překvapený jsem ale byl ze své ženy, která se nemohla dočkat, až se vrátím do gymu. Prý to bylo doma se mnou k nevydržení a je fakt ráda, že zase cvičím. To jsem od ní nečekal.

A vy jste rád, že se vracíte?

Než trilogii, jsem nic jiného nechtěl. Ale nečekal jsem, že se Attila vyjádří takhle rychle, ale samozřejmě jsem rád. Po těch dvou měsících ale trpím. Jsem tak rozbitý, že jsem jel za doktorem do Olomouce, abychom to zkontrolovali. Prvních pár tréninků jsem tak trpěl, a i proto budu do smrti Attilu Végha obdivovat. Po pěti letech se vrátil do takové formy, do které se dostal. Nevím, jak bych to já dával po roce či dvou. Tohle byly dva měsíce, jemu to trvalo pět let. Je to jeden z nejlepších comebacků v historii, které jsem kdy viděl. On a Tyson Fury.

Zmiňujete lékařskou prohlídku v Olomouci, jak dopadla?

Vzali mě v neděli, protože jsem v pondělí chtěl jít na trénink. A doktoři byli překvapení, že mi ty dva měsíce sedly. Říkali, že je škoda, že jsem to v důchodu nevydržel déle, ale za to nemohu já, nýbrž Attila. Pak už bych se vracel těžko

Dokážete se skutečně smířit s koncem?

Dokážu. Tyhle dva měsíce byly krásné, měl jsem na vše čas, nemusel jsem se strachovat o jídlo a hodně jsem se sblížil s našimi dětmi. Dneska (čtvrtek) jsem strávil hodně času s klukem. Vzal jsem ho do nového obchodního centra, ale ráno jsem měl fakt ostrý trénink s Yakuzou (Eldar Rafigajev), který dokonce vyznamenal můj úspěch v Edenu a opáskoval mě. A prý když už jsem dostal pás, tak musím makat. Mezitím jsem lítal s klukem. Dělal jsem to za trest. Místo toho, abych si to užíval, tak jsem měl v hlavě, že si chci sednout, najíst a lehnout. Ten kluk ale za chvíli odjíždí (vychovává ho s expartnerkou), je tu na prázdninách a prostě musím. Nechci s dětmi dělat věci za trest. Fakt jsem si to užíval a dokážu si to živě představit. Tenhle rok chci udělat co nejvíc peněz, abych si v důchodu mohl s dětmi užívat.

Za vítězství nad Véghem jste dostal hnědý pás, bylo to pro vás velké překvapení?

Velké, vůbec jsem to nečekal. Já na tohle úplně zapomněl, soustředil jsem se na svou MMA kariéru. Už něco takového přišlo po duelu s Michalem Pasternakem (2022), člověku to ale vypadne z hlavy. Nechodím na semináře, jenom na sparingy. Povedla se mi fakt skvělá submise (technika arm-triangle), kterou jsme jeli furt dokola. I v šatně jsme to projížděli. Jel jsem to na obě strany, a když jsem to trefil, tak mě opáskoval. Až na sešvihání, to bylo příjemné. Mám štěstí, že jsem to znal z mládí. Hned jsem volal tátovi, že mě taky švihal páskem, ale žádný mi za to nedával. (smích)

Foto: Oktagon MMA

Červnová Odveta století mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou dopadla pro Terminátora.

Zmiňoval jste, že jste za trilogii dostali lukrativní nabídku, co to znamená? Nedávno jste říkal, že výplata za zápas začínat dvojkou.

Dvojkou to určitě začíná, bez jakéhokoli vyjednávání, z čehož jsem byl překvapený. Ale když se nad tím zamyslím, protože jsem na to čekal pět, tak za první zápas s Attilou jsem bral skoro osmkrát méně. Poskočilo to značně.

Už víte, kdy a kde k trilogii dojde?

Předpokládám, že to určitě bude na fotbalovém stadionu a někdy v létě. Kdyby to byl Eden, tak bych se vůbec nezlobil. Mám na něj ty nejkrásnější vzpomínky. A zápas v listopadu s Pirátem? On to pro mě nemohl vymyslet lépe. Vím, že to není O2 arena, která je sice krásná, ale já už jsem snad osm let neměl klidné Vánoce s rodinou. Teď budu zápasit v listopadu v Bratislavě, kde zápasím rád, tak můžu zbytek listopadu a prosinec odpočívat a mít krásné Vánoce. V lednu nastartuji přípravu na léto, takže to bude akorát. Navíc si vydělám nějakou tu korunu na vánoční dárky.

Bylo jste zaskočen, že vás Pirát vyzval? Nebývá zvykem, že vítěz duelu vyzve poraženého.

Překvapení to bylo velké, vůbec jsem to nečekal a už vůbec ne, že si to se mnou chce dát o titul. Ale možná to bylo příjemné překvapení, protože jsme plánovali, co budeme dělat, ale do smrti by mě mrzelo, že jsem prohrál právě s ním. Už ho nikdy nebudu podceňovat a ani nepodcením, protože na rozdíl od Kincla či světové úrovně postojáře Pína (Petr Ondruš), mě dokázal knokautovat. Když jsem si udělal strategický plán na tréninku, tak to fungovalo na Attilu. Pirát mě sice knokautoval, ale Attila je mnohem lepší soupeř než on. Když si správně nastavím hlavu i zápasový plán, tak by Pirát měl být krásnou součástí přípravy na to místo, kde budeme zápasit s Attilou podruhé.

Vyskytly se ale obavy, zda váš návrat není riskantní.

Diskuze nečtu, ale mám velkou podporu od mých fanoušků na HeroHero… Ale zaregistroval jsem, že se k tomu vyjadřoval jeden pitomec z Hradce Králové. Ať si hledí svých věcí a kariéry. Já bych do žádného risku nešel. Zápas Pirátem nepotřebuji, dokážu to skousnout. Lásku mi po prohře dopřáli fanoušci. A jelikož jsem na tom zdravotně dobře, tak tohle je součást mé přípravy. Můj životní odkaz bude trilogie. Před šesti lety jsem řekl, že budu první člověk, který Attilu porazí dvakrát. Ještě pořád mám šanci. Před pěti lety jsem o tom ale nesnil, ale furt to mohu dokázat. Je to motor dopředu. Oni dva trénují spolu, jsou typologicky podobní. Navíc nemusím shazovat, Pirát jde o váhu výš. Velká výhoda bude i zápas v Bratislavě, protože sleduji, že mám na Slovensku velkou přízeň. A pokud budeme zápasit u něj doma a fanoušci budou fandit mně, tak ho to musí narušit. Doufám, že se mi potvrdí, že fanoušci budou stát při mně a budou mě hnát dopředu, abych neudělal tu stejnou chybu, a vyhraju.