Hlavní obsah

Respekt i varování pro šampiona Vémolu. Na lítost není prostor, říká Véghův tábor

S Attilou Véghem kráčí světem MMA už dlouhé roky, logicky proto nemohl chybět u přípravy na Odvetu století proti českému rivalovi Karlosu Vémolovi, k níž dojde již 8. června na fotbalovém stadionu v pražském Edenu. Ilja Škondrič, trenér slovenského bijce, se navzdory drtivé výhře z roku 2019 drží nohama na zemi a varuje před možným nebezpečím. „Karlose rozhodně nepodceňujeme, ale doufám, že přijde připravený, protože na Attilu potřebuji zbrojní průkaz,“ usmívá se bývalý bojovník Škondrič v rozhovoru pro Sport.cz.

Karlos Vémola i Attila Végh mají naváženo. Bude to něco velkého, co tady ještě nebylo, slibují oba před zápasem v EdenuVideo: Sport.cz

Článek

Do zápasu zbývají poslední hodiny, už to na sobě pociťujete?

Podle všeho to cítím víc než Attila, protože on je velmi dobře nastavený. Má v sobě zdravé sebevědomí a nastavení profesionálního sportovce. Zatím na něm nevidím žádnou nervozitu, naopak to, že se těší na zápas. Má velkou chuť, dokonce jsem ho několikrát musel brzdit. Příprava jinak proběhla bez zranění na 101 procent.

Bylo to pro vás překvapení?

Překvapení to bylo velké, ale je potřeba říct, že Attila dorazil už předpřipravený. Už předtím začal s dietou a makal na sobě kondičně. Do kempu přišel víc připravený, než když měli s Karlosem první zápas. Teď mu navíc pomáhali například Jiří Procházka, Viktor Pešta, Štefan Vojčák, Jozef Jaloviar a podobně.

Foto: Oktagon MMA

Attila Végh a Karlos Vémola před bitvou v Edenu.

Na co se příprava primárně zaměřila?

Můžu říct, že jsme se na Karlose připravovali jen, co se týče obrany proti wrestlingu. Attila se poté zúčastňoval sparingů, kde byl Radek Roušal, Ondřej Raška, Vladimír Lengál a různé střední či těžké váhy. Trochu jsme víc zapracovali na zemi, kde rovněž byly sparingy i v grapplingu. Počítáme s tím, že to nemusí dopadnout jako v prvním zápase, ale že to se to klidně může přesunout až do pátého kola. Musíme být nachystáni na všechno. Prim v přípravě hrála komplexnost.

Co čekáte od Karlose?

Vůbec ho nepodceňujeme, protože jeho musí někdo vypnout či mu zlomit ruku, jinak to téměř vždy dotáhl až na body. Není to typ, který by se vzdával. Má velmi dobré kardio a někdy i skvělý zápasový plán. Proti Kinclovi a Pirátovi (Samuel Krištofič) to sice moc neukázal, ale od roku 2019 to byly jeho jediné dvě porážky. Je vyzápasený a my ho absolutně nebudeme podceňovat. To, co si o něm myslí normální smrtelníci, to my nemůžeme brát vážně. Jsme profíci a víme, že Karlos je stále nebezpečný.

Favoritem by ale měl být Attila.

To klidně může být, ale nezdá se mi, že by se Karlos od prosincové porážky nějak zlomil v hlavě. Prohra možná změní jeho zápasový plán a pomůže mu to. Když měl Attila první zápas s Karlosem, tak byl také po knokautu. Uvidíme, jak Karlos na sobě zapracoval a co nám ukáže. My jsme se připravili, Attilka je ready.

Hodně lidí přitom říká, že je tento zápas nezajímá. Co si o tom myslíte?

Karlos a Attila tu na MMA scéně udělali obrovský kus práce - jeden je skvělý striker a druhý velmi dobrý wrestler. Oba jsou to výborní bojovníci. Když jsem měl například teď možnost vidět spárovat Attilu s mladými kluky, dokonce i těžšími či rychlejšími, tak rozhodně nepatří do starého šrotu. A málo, co lidí ví, tak že to nebude jen Odveta století, ale také o boj o titul. Drží ho Karlos, je to tím násobené. Musíme brát v potaz i jejich kariéry a to, že moc času na reparát už nezbývá. Nebudeme si nic nalhávat, oba jsou k důchodu dost nakloněni. Neříkám, že to bude jejich poslední zápas, ale určitě půjde o hodně. Jsou to fighteři v určitém věku, kde není primární jen sport, ale i byznys kolem toho.

Čekáte, že by Karlos mohl chtít udeřit v postoji?

Těžko říct. Jednou mu to vyšlo, podruhé ne. To je už život bojovníka. Nevidíme do Karlose, proč to vlastně dělal, ale například proti Pirátovi se nepokoušel o nízké takedowny, ale snažil se to nějak přestát. Třeba měl nějaké zranění, které mu neumožnilo to udělat. Mohla tam být také chyba v časování, kdy se pustil do přestřelky a dostal K.O. Nikdy jsem ale Karlose neslyšel příliš mluvit o porážkách nebo, zda vybral zlou taktiku. Jestli se z toho poučí, to uvidíme v sobotu. Já upozorňuji na to, že ho mám rád a doufám, že přijde připravený, protože na Attilu potřebuji zbrojní průkaz.

Je ale patrné, že Karlos je před zápasem nebývale ticho.

To K.O. z prosince pro něj mohla být výchova, taková facka. Ale zase statisticky je těžké, aby člověk vyhrál všech jedenáct zápasů. Prohrál dva zápasy, což je pořád velmi dobré. Přísnost na Karlose je velká, protože v minulosti dělal trashtalky a měl výsledky. Teď přišlo něco, co možná ani on sám nečekal. Fanoušci ho najednou zpochybňují a nakládají mu. Takový už ale je život sportovce.

V minulosti na něj fanoušci dokonce bučeli.

V dnešní době se bučí snad na každého. Říkají, že se pos*al a podobně. Dnešní doba je ale trochu jiná, taková negativní a závistivá. Lidi do toho celého nevidí, ale mohli by si naopak pustit film Attily či Karlose, aby se dostali trochu do děje a trochu pochopili, jaký je život fightera.

Zníte tak, že si Karlose opravdu vážíte, nebude vám ho líto, pokud prohraje?

Tady na lítost není prostor, oba jsou to skvělí sportovci. Pro každého fightera je to sice smutné, že bude končit, ale když to člověk vezme, tak z toho musí mít radost. Nikde není napsané, kdo vyhraje. Viděli jsme, že se dějí překvapení. Pokud bychom žili tak, že jsme se připravili na 101 procent a musí se za každou cenu vyhrát, tak by nás to nebavilo. Někdy se zlomí psychika po zavření klece nebo jsou tu problémy při shazování váhy. MMA je tak komplexní sport, je tu tolik aspektů, že se kdykoli může stát cokoli. Ani Pirát nebyl favoritem a během chvíle Karlose knokautoval. To stejné, když Karlos knokautoval Langera.