Hlavní obsah

Bitva Siváka s Růžičkou v řešení. Organizace řeší další kolizi s Oktagonem i odchody

Byť na domácí scéně chystají celou řadu dalších turnajů a příští týden je dokonce čeká premiéra v Polsku, přesto v hlavách spřádají plány pro budoucí období. „Je reálné, že bychom se tento rok podívali do Rumunska, rovněž máme rozjednaný velký galavečer v Srbsku,“ povídá šéf česko-slovenské bojové organizace RFA Boris Marhanský. V rozhovoru pro Sport.cz padla řeč i na další termínovou kolizi s konkurenčním Oktagonem, budoucnost talentovaného Václava Siváka či odchod některých předních bojovníků.

Foto: RFA

Ruslan Tokharov (vlevo) a Václav Sivák během zápasu na RFA 10. Ilustrační foto.

Článek

18. května chystáte galavečer v Nových Zámcích, jaká jsou očekávání?

Děláme dva turnaje po sobě, bude to trochu hektičtější, ale rozhodně se těšíme. Rozhodli jsme se, že budeme jezdit i do menších okresních měst, abychom se co nejvíc přiblížili našim fanouškům. Aby nás poznali a věděli o nás všichni v Česku a na Slovensku. Našim cílem sice jsou velká města, ale letos jsme byli například i v Opavě, kde byly čtyři tisíce fanoušků. Byla tam skvělá atmosféra.

Znovu spolupráce s organizací I Am Fighter. Jak si ji zatím pochvalujete?

Je to fajn, protože ne všechno je pak je na nás a práce se dá trochu rozložit. S Petrem „Pínem“ Ondrušem jsme dobří kamarádi a umíme si navzájem vyhovět a pomoct. Plánujeme takhle dělat přibližně dva turnaje ročně. Myslím si, že je to přínos i pro jejich organizaci. Nám se zase otevírají nové kontakty, spolupráce a přicházejí k nám nové mladé talenty. Oboustranně je to výhodná spolupráce. Bylo to vidět i na nedávném turnaji v Praze, po němž Steven Krt dostal smlouvu s KSW. To samé Viktor Červinský.

Máte radost, když přijdou takové nabídky?

Určitě ano. Nemusíme si nic nalhávat, KSW je největší evropská organizace, jsou tam největší peníze a skvělé turnaje, které mají obrovské kvality. Dokonce jsem teď měl možnost mluvit s Leem Brichtou, kterého v RFA čeká titulový zápas. Říkal mi, že dostal dvě nebo tři nabídky z UFC, ale jemu je tak dobře v KSW, že nikam chodit nehodlá. Má vynikající soupeře, skvělé peníze a super sledovanost. Kariérně patrně dosáhl toho, co chtěl.

Foto: RFA

Promotér a spolumajitel organizace RFA Boris Marhanský

Příští týden vás čeká i premiérový galavečer v Polsku, jak náročné bude se tam prosadit?

Náročné to bude. Dovolím si říct, že Polsko je taková evropská meka MMA. Poláci jsou velmi nároční. Jak z hlediska úrovně galavečerů, tak samotných zápasů. I proto nemáme žádné velké oči, je to pro nás první turnaj. Budujeme si nový tým a sociální sítě v Polsku a budeme rádi, když to dopadne úspěšně, půjde se na nás podívat co nejvíc diváků a budeme mít dobrou sledovanost. Máme k tomu velký respekt. V tomto ohledu je to i o dobrých vztazích. S KSW máme korektní spolupráci, můžeme si navzájem pomoct. Neděláme si navzájem problémy, nedáváme si turnaje na stejný termín. Naopak se snažíme to zkorigovat, aby nedošlo v jedné zemi k nějakému střetu.

Co chystáte do budocuna?

Pracujeme na více destinacích. Je reálné, že tento rok bychom se podívali do Rumunska, kde máme partnery, kteří touží po tom, abychom v jejich maďarské části Rumunska zorganizovali galavečer. Mohlo by se to povést třeba už v listopadu. Rovněž máme rozjednaný velký galavečer v Srbsku. Uvidíme, zda se to na konci tohoto roku povede. Usilovně na tom pracujeme.

Když přejdeme zpět k turnaji, který se chystá tuto sobotu, tak se na něm poprvé pod vaší značkou představí i Gábor Boráros. Co od něj čekáte?

Říkal jsem, že je to pro něj druhá šance a má možnost se ukázat. Pokud Gábor pojal přípravu, jak říkal, tak by měl dominovat. Jeho zkušenosti by bezesporu měly být větší. Je ale potřeba říct, že je nevyzpytatelný. Budu mu fandit, reprezentuje RFA v souboji proti IAF a věřím, že se toho zhostí poctivě. Údajně na sobě maká a doufám, že to tak bude vypadat i v zápase. V minulosti bojoval v Oktagonu o titul, zápasil s Kaikem Britem či Davidem Kozmou. Je to hodně zkušený zápasník a byla by škoda, kdyby to teď nevyužil.

Má nadále možnost nastupovat i v Rusku?

Ano.

Pár dnů zpět jste oznámili i říjnový turnaj v Žilině, kde se představí i Václav Sivák, u nějž se mluvilo, že v dohledné době odejde do vytoužené ciziny. Tento záměr z jeho strany tedy padá?

Neřekl bych, že padá, ale odkládá se. S Vaškem pro tento rok řešíme dva zápasy pod hlavičkou RFA. Momentálně mu na říjen sháníme dobrého zahraničního soupeře. Zároveň pracujeme i na souboji s Tadeášem Růžičkou.

Je složité sehnat adekvátního soupeře?

Určitě je. Líbí se nám česko-slovenské zápasy, kde si dokážu představit, že by se proti němu postavil Milan Páleš. Ten o to zájem moc neprojevil. I proto se určitě rozhlédneme do zahraničí, z nějž mu možná dovezeme šampiona jiné organizace. V Česku či na Slovensku totiž kromě Tadeáše není nikdo, kdo by ho mohl nějak extra ohrozit. Hodně se mi líbí velký talent Dominik Prchal, což už je zase nižší váha. 64 by Václav zřejmě už neudělal. Pak je tu ještě Patrik Záděra, což je zase opačný problém – musel by trpět, aby udělal váhu.

Co další zápas zmíněného Růžičky?

Chystáme pro něj obhajobu titulu na zářijový (21. září) galavečer. Chtěli jsme jeho zápas už teď v květnu v Nových Zámcích, ale přesně v tento termín mají turnaj i v jejich Spejbl gymu. Do toho má i nějaké zdravotní problémy. Teď to sice nevyšlo, ale určitě ho uvidíme v září v pražském O2 universum.

Zmiňujete turnaj v září, kde dojde ke kolizi termínu s Oktagonem, který bude mít ve stejný termín akci v Brně. Co tomu říkáte?

To je spíš otázka na Oktagon. My jsme svůj termín turnaje oznámili už 21. či 22. února i proto, že O2 universum je potřeba rezervovat dost dopředu. Zveřejnili jsme to co nejdříve, aby se ostatní organizace, s nimiž komunikujeme, dokázaly podle toho zařídit. Ale Oktagon si vybral stejný termín… Asi to o něčem svědčí.

Směrem do Oktagonu se v předchozích dnech vrátili dva vaši již bývalí bojovníci – Petr Kníže a Milan Ďatelinka. Proč?

Petr měl u nás smlouvu na jeden zápas a kvůli tomu, že ho prohrál, tak nepokračovala. Pokud by ale zvítězil a získal titul, byla tam opce. Milanovi kontrakt vypršel minulý rok, pak už jsme se společně ani nepotkali. Měl u nás bilanci 1-2 a dál už jsme to ani neřešili.

Co Dominik Humburger? Stále má u vás platnou smlouvu?

Teď mu bude končit, měl obhajovat titul, ale bohužel se nám nepovedlo se setkat s jeho manažerem. Tlačím na to, abych co nejdřív věděl, jaké jsou jejich další plány. Ale nevím, zda ho u nás ještě uvidíme.

Vyskytla se totiž informace, že má na stole nabídku od Dana White's Contender Series, kde by mohl zabojovat o smlouvu s UFC.

Je to možné. U nás měl do konce května letošního roku obhajovat titul, ale nevyšlo to komunikačně. Pokud dostane nabídku do UFC, tak mu to samozřejmě budu přát.

V UFC naopak skončil Machmud Muradov. Máte o něj zájem?

(smích). Myslím si, že Mach má lepší vztahy spíše s Oktagonem než s námi, i když já jsem s ním úplně v pohodě. Pokud jeho cesta bude vést na domácí scénu, tak si myslím, že povede právě do Oktagonu.

Zmiňoval i KSW. Myslíte, že zvítězí právě Oktagon?

Nevím, ale myslím si, že to bude otázka peněz. Pokud by šel do KSW, tak je potom otevřená varianta, že bychom se s nimi domluvili na nějakém zápase i pod námi. I vzhledem k jeho věku to podle mě bude o tom, která nabídka bude nejlukrativnější.