Hlavní obsah

Odplata se nekoná. Procházka padl, schytal brutální kop na hlavu

Aktualizováno

Ani na druhý pokus to nevyšlo. Nájezd českého vyzyvatele Jiřího Procházky na šampionský trůn slavné bojové organizace UFC skončil na turnaji v americkém Las Vegas nezdarem poté, co ve druhém kole rozhodl technickým knokautem vládce polotěžké divize Alex Pereira. Brazilec soupeřem otřásl brutálním kopem na hlavu, po němž Čech padl k zemi, kde už neustál další spoušť tvrdých úderů.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vpravo) v souboji s Alexem Pereirou na UFC 303

Článek
Fotogalerie

S českou vlajkou přes ramena nakráčel nažhavený Procházka směrem k bojišti, kde zanedlouho přivítal jihoamerického soka. Ano, toho muže, který jej loni v listopadu po dlouhých osmi letech porazil. Pereira pověstným natažením luku a vystřelením šípu do soupeře během nástupu ještě víc přitopil pod kotlem. Energie z obou borců tryskala i několik desítek vteřin před zápasem, kdy znovu jeden druhému dlouhé minuty hleděl přímo do očí. Pak už nastala odveta. Nastal boj.

Zatímco úvodní sekvence přinesly okopávanou, tedy jednu z Pereirových předností, posléze se už začaly dít věci. Jako první se ovšem vážněji činil Jihoameričan, jehož dělovky do nekrytého soupeře vyvolaly ohlas i ze zaplněného hlediště v Las Vegas. Mezitím Procházka jako správný lovec čekal na vhodnou příležitost, která dlouhou dobu nepřicházela. Nervozita se u českých příznivců logicky stupňovala.

Čech jako by marně hledal recept, příliš to nefungovalo ani u pletiva, kde to v jeho podání bylo spíše ždímaní soupeřových sil. A když už se zdálo, že nastane konec prvního kola, prošel v poslední vteřině od Brazilce jeho pověstný hák, který dokonce Procházku sestřelil k podlaze klece. Záchranou byl gong znamenající konec kola. Rodák z Hostěradic málem drtivě padl, ale stále žil. Jen na chvíli.

Šestatřicetiletý Brazilec totiž rozhodl. V úvodu druhého kola využil rivalovy otřesenosti a vypustil nesmírně tvrdý kop na hlavu, s nímž si Procházka nedokázal poradit. Český ranař padl na zem, kde nastala spoušť úderů, po níž sudí Herb Dean duel raději odmával. Pereira se tak opět zaskvěl ve druhé pětiminutovce, mezitím potlučený Procházka měl naopak natolik velké starosti s koordinací a orientací v prostoru, že mu na nohy museli pomáhat přítomní lidé.

Tak či tak na trůnu polotěžké divize zůstává právě Brazilec, který s přehledem zvládl i svou druhou obhajobu. Nutno dodat, že to v podání potetovaného muže z Jižní Ameriky byla pohodlná jízda, při níž se nedostal do žádných velkých problémů. Procházka naopak neuspěl v druhé titulové bitvě v řadě. „Musím říct, že to bylo skvělé. Celý týden jsem věděl, že to bude můj zápas a že vyhraju,“ ulevilo se Pereirovi po zápase u mikrofonu.

Vítěz duelu promluvil také o své budoucnosti. „Teď nevím, co se mnou bude dál, musím něco naplánovat. Šance přicházejí, já se snažím o tato skvělá představení. Moje budoucnost je v těžké váze, jsem připravený. Zeptám se fanoušků, jestli by je taková cesta zajímala. Sice nikdy o nic neprosím, ale věřím, že bych si mohl odnést bonus za výkon večera,“ usmál se bývalý kickboxer, jehož žádosti o finanční bonus ve výši 50 tisíc dolarů (přibližně 1,1 milionu korun) šéf UFC Dana White nakonec vyhověl.

Po nevydařeném turnaji UFC 303 se řešil také zdravotní stav otřeseného Procházky, který je podle slov svého týmu v pořádku. Výpad na šampionský trůn v jeho podání přesto skončil fatálně.

Zápas o pás šampiona organizace UFC v polotěžké váze
Jiří Procházka – Alex Pereira, vítěz Pereira ve 2. kole na TKO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.