Hlavní obsah

UFC má nového šampiona, chystá se obrovská bitva v těžké váze

Ať žije král! Slavná bojová organizace UFC velebí nového šampiona veltrové váhy, kterým se na turnaji v Manchesteru stal zámořský bijec Belal Muhammad, jenž si překvapivě poradil se současným vládcem Leonem Edwardsem. Velice rychlý finiš nabídl i souboj o dočasný titul v těžké divizi. Minutová šichta totiž vyzněla pro oblíbence Toma Aspinalla, který následně vyslal výzvu pro legendárního Jona Jonese. Zaúřadoval i rozjetý Paddy Pimblett.

Foto: John Sibley, Reuters

Belal Muhammad (vlevo) v souboji s Leonem Edwardsem

Článek
Fotogalerie

Hlavní atrakcí číslovaného turnaje v Manchesteru byla odvetná bitva mezi šampionem Leonem Edwardsem a sebevědomým vyzyvatelem Belalem Muhammadem. A byť byl v roli velkého favorita prvně jmenovaný ranař, přesto se musel mít na pozoru. Jeho sok si to s ním totiž rozdal již před třemi lety, tehdy duel skončil bez vítěze kvůli úderu prstu do oka. Přišel druhý pokus.

Nyní se od začátku psal poměrně jednoznačný scénář. Šampion v pětikolové přetlačované absolutně nenacházel funkční zbraně, kterými by adekvátně vzdoroval a hrozil. Školu hrou naopak překvapivě předváděl Muhammad, jenž na rivala neustále dotíral a házel ho na zem, kde sice horkotěžko procházel přes soupeřovu dobrou obranu, jenomže z něho alespoň mačkal zbytky sil. Edwards byl v nesnázích a působil zataženě. Tohle rozhodně nebyl jeho den.

Na osudu duelu nic nezměnil ani divoký finiš, v němž dvaatřicetiletý šampion tvrdým loktem spustil na soupeřově obličeji krvavý gejzír. Novým králem veltrové váhy se zcela jednoznačně stal Muhammad, jenž díky bodovému triumfu (2×48-47 a 49-46) zároveň neprohrál v jedenáctém duelu v řadě. „Moje rodina a lidé v Palestině čelí skutečnému boji, tenhle byl snadný. Nejsem žádný Khabib (Nurmagomedov) či GSP, ale jsem sám sebou a musíte mě respektovat,“ dojímal se muž, jenž se narodil do rodiny Palestinců. Edwards naopak padl po dvou obhajobách titulu.

Velice rychlý konec přišel v bitvě o dočasný titul v těžké váze, který uhájil domácí miláček Tom Aspinall. Tentokrát mu k oslavám stačila rovná minuta, při níž v divokém rodeu ulehl k zemi soupeř Curtis Blaydes. Následnou drtivou spoušť zastavil až sudí duelu. To vše znamená, že se chystá bitva o nesporný titul. O soupeři pro Aspinalla se rozhodne z duelu mezi legendami Jonem Jonesem a Stipem Miocicem, přičemž v držení právoplatného titulu je prvně zmíněný.

„Johne, nemám proti tobě nic osobního, ale vím, že tě dokážu porazit a že jsem lepší než ty. Pojďme na to,“ těší se anglická mlátička. „Jsem důkazem toho, že obyčejní lidé dokáží neobyčejné věci. Jsem nejlepší finišer v UFC,“ plácá se po ramenou Aspinall, který americkému soupeři vrátil porážku z roku 2022.

A kdo čekal vyrovnanou partii v bitvě mezi kontroverzním Paddym Pimblettem a Bobbym Greenem, ten musel být hodně překvapen. Konec přišel po třech minutách boje (3:22) poté, co blonďák z Liverpoolu soupeře nachytal na škrcení, které svíral tak dlouho, že sebevědomého soka uspal. Do akce se tak museli dostat lékaři. Pimblett se naopak příliš nezapotil, v UFC se radoval dohromady pošesté.

„Dostal jsem vás, sr*či!“ rozeřval se vítěz duelu směrem k mikrofonu, načež záhy ukázal na dalšího soupeře, s nímž by si to chtěl rozdat. „Mám jméno, které chce každý. Renato Moicano, doufám, že porazíš Benoita St. Denise, abychom si to mohli rozdat. Nejlépe do konce letošního roku,“ řekl si o souboj s desítkou lehké váhy. Pimblett přitom před zápasem nefiguroval ani v žebříčku patnácti nejlepších.

Další číslovaná akce slavné zahraniční ligy přijde 18. srpna, kdy je v australském Perthu na programu akce UFC 305. O titul ve střední váze si to rozdá šampion Dricus Du Plessis a někdejší vládce Israel Adesanya. Svůj duel kvůli zdravotním problémům naopak musela zrušit Češka Tereza Bledá.

Související témata: