Hlavní obsah

Trable před životní bitvou. Cítím se na vedlejší koleji, mrzí šampiona Kincla

Již 12. října se může přepsat světový divácký rekord na turnajích pro zápasy MMA. Blízko k němu je domácí organizace Oktagon MMA, která na fotbalový stadion bundesligového Eintrachtu Frankfurt přiveze galavečer, jemuž by na jednom místě mohlo přihlížet až 58 tisíc fanoušků. V Německu bude navíc zápolit i jediné české jméno – Patrik Kincl, jenž svede náročnou titulovou bitvu proti domácímu bojovníkovi Kerimu Engizekovi. „Je to šikovný a pohyblivý postojář. Myslím si, že bude hodně záležet na tom, jak do toho vletí,“ uvědomuje si Kincl.

Foto: Oktagon MMA

Patrik Kincl a majitelé organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný (vlevo) a Pavol Neruda (vpravo).

Článek

Oktagon pochopitelně turnaj skládá z předních německých jmen, avšak k tomu, aby nalákal i česko-slovenské publikum, se rozhodl před bouřlivý kotel fanoušků postavit i šampiona střední váhy Patrika Kincla, pro nějž se bude jednat již o čtvrtou obhajobu titulu. Soupeř? Kerim Engizek, Němec s tureckými kořeny, jehož bude za triumfem hnát patrně beznadějně vyprodaný stadion ve Frankfurtu.

„Bude to extrémně těžký zápas. Je to knokauter, jedním úderem může ukončit zápas. Připravuji se i na ten zvláštní pocit, že jsem šampion, ale zároveň tam budu cizí. Počítám s tím, že to tak bude. Je mi jasné, že fanoušci mi dají jasně najevo, že tam nemám co dělat,“ ví dobře Kincl v dokumentu Cesta na Oktagon.

A byť rodák z Hradce Králové za poslední dva roky stihl pouhé dva duely, neboť jej sužovaly problémy se zdravím, tak se trable promítly také v této přípravě. „Plánoval jsem vyrazit i někam ven na pár týdenních sedánků, ale pokaždé mi do toho vlezlo nějaké drobné zranění. Nechci blíže specifikovat, ale teď, zhruba 14 dní před, jsem víceméně zahojený. Nechtěl jsem riskovat a vyrazit do cizího prostředí, protože vím, co by to obnášelo. Nebyl jsem na to připraven,“ tají přesnost poranění na svém youtubovém kanálu.

Ve Frankfurtu půjde o střet současného šampiona s žebříčkovou trojkou střední váhy. Favoritem pochopitelně je právě Kincl, jenž v Oktagonu zatím neprohrál. Postupně porazil Samuela Krištofiče, Alexe Lohorého, Karlose Vémolu i naposledy letos v březnu Piotra Wawrzyniaka. „Ve finále to může být taktická přetahovaná a sbírání bodů. Ale věřím, že na své straně mám zkušenosti s pětikolovými zápasy,“ odhaluje jednu z výhod.

Pro případ možného zranění na jedné či druhé straně, byl pro duel jmenován i oficiální náhradník, o němž Kincl vůbec nevěděl. Dočetl se o něm až na internetu. „Nikdo mi to nedal vědět, absolutně to nevím,“ krčí rameny. „Cítím se na vedlejší koleji. Nějaké promo Oktagonu mě míjí. Nevím, jestli to vůbec probíhá. Nehledám to, ale nikde mě to nealgoritmuje. Vlastně se pak ze sociálních sítí dozvím to, že je na náš zápas náhradní soupeř,“ popisuje Kincl. Do duelu byl totiž v pozici náhradníka nominován Angličan Mick Stanton, až devátý nejlepší muž střední divize.

Patrně tak došlo k nedorozumění mezi organizací a jedním z nejlepších domácích bojovníků. To ale nebylo zdaleka vše. „Dokonce mě německý Instagram Oktagonu označil, že bude velká tiskovka Oktagonu Time a taky mi o tom nikdo nenapsal nebo nevolal. Se vším všudy se cítím jako na vedlejší koleji. Na kartě jsem jediný Čech, takže je to určitě stavěné na německou půdu, což je zase větší motivace,“ hledá i pozitiva 35letý ostřílený bijec.

Pokud Kincl znovu obhájí svůj titul, je pravděpodobné, že se v dalším duelu postaví uzbeckému navrátilci z UFC Machmudu Muradovovi, který nedávno zvládl svůj návrat do Oktagonu dominantním výkonem proti veteránovi Scottu Askhamovi. „Byl to naprosto pohlídaný a super výkon. Mach dělal vše proto, aby vyhrával a šla kola za ním,“ říká jasně, byť jej překvapilo bučení obecenstva. „Více než na Muradova by lidi měli prskat na Scotta.“

Očekávaný galavečer by mělo podle odhadů sledovat zhruba 58 tisíc fanoušků, čímž by Oktagon překonal rekord polské KSW z roku 2017, kdy se na Národní fotbalový stadion ve Varšavě dorazilo podívat 57 776 příznivců.