Hlavní obsah

Titul pro krále. UFC velebí šampiona, málem došlo ke konci kariéry

Král stále králem. Ve slavné bojové organizaci UFC kraloval na turnaji v australském Perthu jihoafrický šampion střední divize Dricus Du Plessis, který dokázal ve čtvrtém kole nachytat na škrcení nigerijského vyzyvatele Israela Adesanyu. „Dnes večer by Afrika vyhrála v každém ohledu,“ odlehčoval situaci pozdější vítěz duelu, který by se v příštím souboji měl postavit Američanovi Seanu Stricklandovi, jedničce divize.

Foto: Profimedia.cz

Israel Adesanya (vlevo) v souboji s Dricusem Du Plessisem

Článek

Dlouhou dobu to přitom vypadalo maximálně vyrovnaně. Až v úvodu třetí minuty předposledního kola zaškobrtl Adesanya, kterého záhy soupeř nachytal takovým způsobem, že mu na zemi nasadil ukázkové škrcení rear-naked choke. Stačila chvíle a bylo odklepáno. Nigerijcova chyba ho stála celý zápas, byť do té doby mohl bojovat o vítězství.

„Tenhle muž je králem vstávání ze země. Nikdo ho nemůže sundat a udržet ho tam. Dostal jsem pár dobrých ran, stejně tak jsem rány zasadil i já. Nakonec jsem já stále šampionem,“ ulevilo se rodákovi z Jihoafrické republiky, který s rivalem zakopal válečnou sekeru. Intenzivní totiž byly zejména předzápasové staredowny.

„Bylo mi ctí sdílet klec s takovou legendou a budoucím členem UFC Síně slávy. Pro tenhle sport udělal opravdu hodně. Zmínkou o Africe jsem ho nechtěl urazit, ale pak už to nešlo zastavit. Myslím si, že dnes Afrika tak či tak vyhrála, což je dobře. Opravdu mi bylo ctí, že jsem mohl sdílet klec s takovou legendou, což jsem mu také po zápase řekl. Moc si ho vážím,“ usmál se Du Plessis, dle nějž mu nezáleží na jméně dalšího soupeře do titulové bitvy.

Menší překvapení přišlo na opačné straně. Adesanya si totiž sundal rukavice, ale ke konci kariéry to podle všeho nevedlo. „Jsem zklamaný, ale jsem na sebe zároveň pyšný, protože takhle dobře jsem se nikdy necítil. Je mi jasné, že mě chcete vidět padnout. Na to však mám jen jednu odpověď – nikam neodcházím,“ zakřičel 35letý Adesanya, který přitom střední váze dlouhou dobu předtím kraloval.

„Udělal jsem jednu hloupou chybu,“ mrzelo poraženého po konci duelu. „Věděl jsem, že můj soupeř bude tvrďák, takže to nebylo žádné překvapení, ale po celý duel jsem se cítil silný a schopný ho sestřelit. Nakonec přišla ta chyba,“ mrzí Adesanyu, jenž prohrál třetí z posledních čtyř duelů.

Turnaj UFC 305 mimo jiné sledoval přímo z místa dějiště i český bojovník Jiří Procházka, který s myšlenkou přechodu do střední váhy koketoval právě s ohledem na to, jak dopadne titulová bitva mezi Du Plessisem a Adesanyou. Kamarád ze stejné manažerské stáje padl, pro rodáka z Hostěradic by to mohla být vstupenka do divize do 84 kilogramů.

K dalšímu číslovanému galavečeru nejslavnější bojové ligy světa dojde 15. září, kdy jsou v Las Vegas na programu hned dva titulové zápasy. V bantamové váze bude svůj pás hájit šampion Sean O'Malley, jehož vyzve Merab Dvališvili. V ženské muší divizi dojde k souboji úřadující královny Alex Grassové s Valentinou Ševčenkovou.

Související témata: