Hlavní obsah

Televize Nova odmítla odvysílat zápas kontroverzní české zápasnice

Osm českých zástupců bude k vidění na turnaji polské bojové organizace KSW, která sobotní akci s pořadovým číslem 99 více než týden před jejím konáním přesunula z Ostravy do polských Gliwic. Galavečer sice živě vysílá také česká stanice Nova Sport, avšak to se netýká souboje talentované bojovnice Hany Gelnarové, která doplatila na nedávný příspěvek na sociálních sítích, na němž hajlovala. „Je to jednání, které odsuzujeme,“ zní ve vyjádření televize.

Foto: KSW

Talentovaná Hana Gelnarová se poprvé představí mezi profesionály.

Článek

Třiadvacetiletá Gelnarová půjde do akce jako třetí v pořadí, její premiérový profesionální souboj proti místní ranařce Dominice Steczkowské ovšem diváci stanice Nova Sport neuvidí. Možnost budou mít pouze fanoušci přímo v hale v Gliwicích či skrze placený přenos (PPV). Důvod pro tuto změnu byl jasný.

„Hana Gelnarová byla na videu zachycena, jak hajluje, což je jednání, které odsuzujeme, protože jím znevažuje a zlehčuje pohnutou část historie. Chceme jít jako TV Nova příkladem a ukázat, že některé typy chování nelze tolerovat,“ stojí ve vyjádření stanice, jež zareagovala na nedávný kontroverzní příspěvek ostravské rodačky na sociálních sítích, který vzbudil nemalé pozdvižení.

Kauza kolem nadané bojovnice, která do té doby nastupovala pouze v domácí bizarní organizaci Clash of The Stars, a jejího příspěvku se přitom veřejným prostorem táhne už nějakou dobu. Za zmíněnou pasáž, na níž opakovaně zvedala pravici, se rázem dostala pod lavinu kritiky a rozhodně měla co vysvětlovat.

Za své chování se následně omluvila a tvrdila, že nevěděla, co gesto rukou znamená. „Lidi, co mě znají, vědí, že taková nejsem. V životě nedělám špatné věci. Přidala jsem se k ostatním, dělala jsem mažoretky a vojáčky. Bohužel jsem tohle gesto neznala. Můžete si myslet, že jsem hloupá, že neznám věci jako hajlování,“ hájila se na sociálních sítích.

Gelnarové nepomohl ani fakt, že příspěvek, který sama přidala na sociální platformy, smazala relativně rychle. Veřejnost si toho ale k jejímu neštěstí všimla. „Kdybych věděla, co to znamená, tak je jasné, že bych to tam nedala,“ zoufala si. „V Česku platí pravidlo – neznalost neomlouvá. Jsem si toho vědoma. Následky si za to ponesu určitě taky. Holt život není jen růžový a chybu může udělat kdokoliv. Příště víc přemýšlet, než začnu konat. Díky těm, co se mnou drží stále i v téhle chvíli a věří mi,“ doplnila.

Žádný vážnější důsledek pro mladou Češku patrně nepřišel, byť propagace nacismu anebo vyjadřování sympatií k nacismu je v Česku hodnoceno jako trestný čin podle § 403 či § 404 trestního zákoníku, s trestní sazbou od šesti měsíců až do tří let odnětí svobody. Lze ale udělit i podmíněný trest.

Na sobotním turnaji KSW 99 se představí celý výčet českých jmen v čele s těžkotonážníkem Michalem Martínkem, který v česko-slovenské bitvě zabojuje proti obrovitému Štefanu Vojčákovi. Do akce půjde i Matúš Juráček, elitní boxer Vasil Ducár či talentovaní Viktor Červinský, Matěj Val, Josef Štummer a další.

Související témata: