Hlavní obsah

Světové prvenství. Oktagon zbořil divácký rekord, překonal i slavnou UFC

Povedlo se. Domácí bojová organizace Oktagon MMA dosáhla na historický zápis, když se jí jen pár dnů (12. října) před turnajem Oktagon 62 na fotbalovém stadionu Eintrachtu Frankfurt povedlo prodat více než 58 tisíc vstupenek. Už teď je navíc jasné, že se jedná o světový rekord, co se týče návštěvnosti na MMA akci, neboť domácí stáj překonala i sedm let starý zápis konkurenční polské organizace KSW. Číslo navíc nemusí být konečné.

Foto: Oktagon MMA

Patrik Kincl (uprostřed) bude jako jediný český zástupce součástí rekordního turnaje ve Frankfurtu.

Článek

Blížící se galavečer bude největší nejen v podání samotného Oktagonu, ale rovněž všech dalších organizací. Více než 58 tisíc fanoušků si totiž najde cestu na stadion ve Frankfurtu, kde například koncem září hrála pohárový duel fotbalová Viktoria Plzeň. Nyní se před rekordní návštěvou zavře do klece dvaadvacet bojovníků v čele s jediným českým zástupcem Patrikem Kinclem.

Oktagon se tak vyškrábal na výslunní nejnavštěvovanějších MMA akcí na světě, za sebou nechal i polskou KSW, která v roce 2017 přivedla na Národní fotbalový stadion ve Varšavě 57 776 diváků. Česko-slovenská stáj tuto metu překonala v předchozích hodinách. „Prodali jsme více než 58 tisíc lístků, ale paradoxně ještě nemáme vyprodáno. Nějaká místa zůstávají, ale vyprodáno budeme mít,“ potvrzuje pro Sport.cz Pavol Neruda, šéf Oktagonu. Finální číslo se přitom může vyšplhat až k 60 tisícům fanoušků.

„Je to pecka, neuvěřitelné. Turnaj, který neudělalo ani UFC. Stále si v hlavě říkám, že budeme dělat největší akci na světě. Jsem pyšný na náš tým a na každého, který se na tom podílel. Je to zásluha nás všech. Je to moment, kdy můžeme být zase na něco hrdí. Dva národy, Česko a Slovensko, společně dokázaly takovou velkou věc. Fascinuje mě to,“ má radost slovenský zakladatel.

Oktagon, jenž jen na trhu teprve osm let, překonal i všechny galavečery nejslavnější bojové ligy světa UFC, jejíž rekord je nastaven na 57 127 diváků. Do statistik se naopak nepočítá legendární turnaj Pride Shockwave, který v roce 2002 navštívilo 91 107 fanoušků. Tehdy se nejednalo o MMA akci.

„Jednoznačně cítíme větší zodpovědnost, je to dvojnásobný turnaj než v Edenu. Nikdo z nás takhle velkou akci nedělal. Je důležité si uvědomit, že z malého problému se může na takové škále stát velký problém. Můžeme jednoduše udělat chybu, která člověku může pokazit zážitek nejen na hale, ale i doma u obrazovky,“ uvědomuje si Neruda velikost a důležitost turnaje.

Vysílací práva na galavečer získaly i přední televizní stanice, turnaj hlásí i velký zájem médií. „Uvidí to statisíce, možná miliony diváků. I proto musí všechno šlapat perfektně a my naopak nesmíme udělat žádnou chybu. Je to velká zodpovědnost,“ povídá Neruda s tím, že turnaj v Německu bude rekordní po všech stránkách. Nejen návštěvností, ale také z hlediska nákladů spojených s organizací.

Co ale do budoucna? „Dá se to vylepšit. V Německu, kde jsme jedničkou na trhu, rosteme. Je tu potenciál, jsou tu i 80tisicové arény. Dá se to překonat, ale výzva není v tom to za každou cenu dělat ve větší hale, ale člověk se snaží dělat zápasy většími ve smyslu společenského významu. Teď se v Německu budou dívat miliony lidí, dá se to pak zvednout i na desítky milionů. K tomu celá Evropa.“

Galavečer Oktagon 62 startuje již v sobotu 12. října od 17:00. Na kartě je jedenáct zápasů, chybět nebude ani hudební show uznávaného zpěváka Johna Newmana.