Hlavní obsah

Senzace se nekonala. Šampion Pereira byl v problémech, pak soupeře zdemoloval

Nečekaně náročná zkouška čekala na turnaji UFC 307 v Utahu na šampiona polotěžké váhy slavné zámořské ligy Alexe Pereiru. V roli velkého favorita měl proti americkému vyzyvateli Khalilu Rountreemu překvapivě problémy, které však zdárně ukočíroval. Vyrovnanou bitvu nakonec dokázal rozhodnout ve čtvrtém kole, kdy soupeře ukončil po drtivém tlaku na TKO. Sedmatřicetiletý Brazilec tak potřetí uhájil titul a zůstává králem divize do 93 kilogramů.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Khalil Rountree (vlevo) v souboji s Alexem Pereirou

Článek
Fotogalerie

Jakékoli předzápasové prognózy se hodně rychle rozplynuly. Podceňovaný Rountree, který šel do zápasu až z osmé pozice žebříčku, pořádně překvapoval. V postoji byl mnohem přesnější a nebezpečnější, Brazilec na něj dlouhou dobu hledal recept. A byl to právě zkušený Američan, který ve svůj prospěch urval úvodní dvě kola, v nichž neotřesitelného soupeře několikrát nachytal. Začínalo se schylovat k senzaci.

Šampion sice tlačil, stále musel být ostražitý. Soupeřovy paže neustále nacházely svůj cíl, jeden z kopů dokonce velice přesně přistál na Jihoameričanově tváři. Překvapení se přesto nekonalo. Jako by Rountreemu od konce třetího kola došla fyzička a do té doby vyrovnaná bitva se proměnila v jednoznačnou záležitost. Pereira řádil jako divý, salvou úderů doslova bušil do vyzyvatele, který zalitý krví a značně zdemolovaný mlel z posledního. Jeho tvář poznamenaly i tržné rány, kvůli nimž byl po duelu převezen do nemocnice.

Pereira si přesto počkal a dílo zkázy naplánoval do závěru čtvrtého kola, kdy rozhodl drtivými údery do břicha. Hotovo. Úleva. Zámořský bijec ovšem překvapil nejen fanoušky, ale i svého soupeře, který si sáhl na dno. Dlouhou dobu byl minimálně vyrovnaným rivalem. „Můžu říct, že tohle byl jeden z nejtěžších soubojů, které jsem kdy absolvoval. Nebylo to však žádné překvapení,“ povídal vítěz duelu do mikrofonu.

„Khalil rozhodně překvapil sebevědomým a překvapivým nástupem v prvních dvou kolech. Byl dynamičtější a rychlejší, což Pereirovi dělalo problémy. Ke konci třetího kola se ale karta začala obracet a dalo to předzvěst dalšímu průběhu zápasu, v němž Khalilovi došla energie. Pereira přebral otěže zápasu a zaslouženě zvítězil,“ hodnotí pro Sport.cz Martin Karaivanov, trenér a manažer českého bojovníka Jiřího Procházky.

Včas zafungovaly šampionovy přednosti. „Rozhodla Alexova trpělivost a fyzická kondice. Khalil se ale rozhodně nemá za co stydět. Už dávno předtím bylo predikováno, že je to jeden z černých koní divize – a teď to dokázal svým pohybem, dynamikou a obráceným stylem. Byl to nádherný zápas, v němž se ukázala Alexova zkušenost. Polotěžká váha se posiluje a bude zajímavé sledovat, jaké další výzvy přijdou,“ míní Karaivanov.

Logicky se nabízí, co s Pereirou bude dále. V polotěžké váze třikrát uhájil titul, v minulosti navíc prozradil, že by jej zajímal přechod zpět do střední divize. Lákadlem může být i přesun mezi těžkotonážníky. „Polotěžká divize mě baví. Cítím se tady skvěle, patřím sem,“ vyvrátil možné spekulace. „Viděl jsem, že Dricus du Plessis (šampion) bude bojovat se Seanem Stricklandem, což je můj tréninkový parťák, takže se mu nebudu plést do cesty,“ odsunul na vedlejší kolej i návrat do střední váhy.

37letý Pereira tak patrně v tuto chvíli bude čekat, jak se bude na konci října dařit ruskému bojovníkovi Magomedu Ankalajevovi, žebříčkové dvojce. Pokud zdolá rakouského rivala Aleksandara Rakiče, mohl by se stát příštím vyzyvatelem o pás polotěžké váhy.

Na galavečeru v Utahu se bojovalo ještě o jeden titul. V ženské bantamové váze přišla o pozici šampionky čtyři roky neporažená Raquel Penningtonová, jež podlehla předchozí královně divize Julianně Peňaové těsně na body a vyrojila se stejně bouřlivá diskuze jako u duelu v mužské bantamové váze, kde pro změnu prohrál legendární José Aldo. Na split decision nestačil na Američana Maria Bautistu.

Související témata: