Hlavní obsah

Sankce tvrdě dopadají na ruské sportovce! Problémy hlásí i hvězdy z klece

Přísný celosvětový režim pro občany Ruska není tajemstvím. Sankce ovšem začínají pořádně hýbat i světem bojových sportů, kde ruští zápasníci mají problém dostat víza i na své zápasy v nejprestižnější organizaci UFC. Čerstvým příkladem jsou ruské hvězdy Zubaira Tuchugov a Abubakar Nurmagomedov, jejichž žádosti o vízum ve Spojených státech byly zamítnuty a turnaje se tak musely obejít bez jejich účasti. Jednalo se o světlou výjimku, nebo je to začátek dalších problémů ruských zápasníků v bojových sportech?

Foto: Ringside

Zubaira Tuchugov s týmovým kolegou Chabibem Nurmagomedovem.

Článek

Speciální operace. Tak označili Rusové vojenskou invazi na Ukrajinu, která doslova otřásla celým světem. Do pořádných problémů tak byli vystaveni i ruští sportovci, kteří nejen, že byli vyloučeni z olympijských her, ale rovněž se nemohli zúčastnit dalších prestižních turnajů, například nedávného Wimbledonu.

Někteří hráči naopak museli řešit trable spojené s vízy, které v drtivé většině byly jednotlivými státy zamítnuty. Naposledy to zažil například hokejista NHL Kirill Kaprizov, kterému bylo údajně dvakrát znemožněno vstoupit do USA. To koneckonců zažily také české hokejové a fotbalové kluby, jenž se v některých případech musely s ruskými hráči rozloučit.

Protiruské sankce však začínají mít přesah i do světa bojových sportů. Nepříjemnosti musel nyní řešit ruský bojovník Zubaira Tuchugov, týmový kolega slavného Chabiba Nurmagomedova, který se již chystal na cestu do Spojených států na svůj zápas v organizaci UFC. Trip do Ameriky se ale konat nebude. Důvod? Spojené státy zamítly zápasníkovu žádost o poskytnutí vízum a turnaje se tak nebude moci zúčastnit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zubaira Tukhugov (@zubairatukhugov)

Ruská hvězda přitom v Americe naposledy zápasila v roce 2015, od té doby nastupovala na turnajích pořádaných v Brazílii, Spojených arabských emirátech nebo na Novém Zélandu. Tuchugov se tak místo příprav na zápas vrací domů, organizace UFC okamžitě rozjela akci shánění náhradníka pro amerického bijce Nata Landwehra.

Problém s vízy nedávno hlásil další ruský zápasník. Abubakar Nurmagomedov, bratranec slavné ikony Chabiba Nurmagomedova, byl rovněž kvůli problémům s potřebnou dokumentací vyřazen z UFC na Long Islandu. Dvaatřicetiletý rodák z Machačkaly ale na rozdíl od Tuchugova ve Spojených státech ještě nedávno zápasil.

Zároveň není tajemstvím, že oba zmínění bojovníci byli před čtyřmi lety suspendováni. Jak Tuchugov, tak Abubakar Nurmagomedov byli zapojeni do nechvalně známé pozápasové rvačky na UFC 229 bezprostředně po boji mezi Chabibem a Conorem McGregorem. Oba ruští bijci po zápase přelezli klec a slavného Ira napadli. Za to si od Sportovní komise státu Nevada vysloužili roční stopku.

Do konfliktu s americkými imigračnímu úředníky se v posledních týdnech dostalo několik dalších významných hvězd bojových sportů, a to i z jiných koutů světa. Světovému boxerskému šampionovi v těžké váze Tysonu Furymu byl v poslední době odepřen vstup do Spojených států. Do USA se ke svému zápasu nemohl vypravit ani Tommy, Tysonův mladší bratr, který se chystal na souboj s kontroverzním youtuberem Jakem Paulem.

Související témata: