Hlavní obsah

Šampion Pereira odkryl karty. Viděl Procházkovu rozcvičku

Počtvrté v řadě vyhrál, aby i na druhý pokus zdárně uhlídal šampionský trůn polotěžké divize slavné UFC. Brazilec Alex Pereira je po drtivém vítězství v odvetě nad českým bijcem Jiřím Procházkou po právu veleben. Bojovou scénu tentokráte ohromil skvostným kopem na hlavu ve druhém kole, který byl pro o pět let mladšího soka fatální. Procházka i podruhé padl. „Říkal jsem si, že si bude dávat spíše pozor na nohy, proto jsem vypustil kop na odkrytou hlavu,“ povídal Jihoameričan na tiskové konferenci, kde přiznal, že pomyslné trumfy v rukávu přineslo rozebrání soupeřovy předzápasové rozcvičky.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Slavící Alex Pereira po výhře nad Jiřím Procházkou v UFC 303

Článek

Skoro by se dalo až říct, že se ani nezapotil. Pereira měl navrch už v prvním kole souboje, kdy byl přesnější, ale také rychlejší. Sám moc čistých ran neinkasoval. „Dřel jsem. Samozřejmě příprava pouze dva týdny do zápasu nebyla ideální, ale já jsem využil této příležitosti a udělal jsem, co jsem udělal. Když se mě lidé ptali, jestli jsem připravený, tak jsem řekl, že jim to v sobotu ukážu. Přesně, jak jsem řekl, tak jsem i učinil,“ povídal s ledovým klidem šampion.

Blízko k dovršení díla zkázy byl už v závěru prvního dějství, kdy svým pověstným hákem označkoval soupeřovu bradu. Procházka měl štěstí, že bylo v tu dobu včas ukončeno první kolo. „Svému rohu jsem říkal, že teď bude trochu víc agresivní, ale snažil jsem se od začátku zachovat klid. Celkově byly jeho rány pomalejší, v jednu chvíli jsem si dokonce myslel, že to dělá proto, aby se neunavil,“ vrátil se v čase Pereira.

Nakonec tak trochu nečekaně zaúřadoval kop na hlavu, na nějž Čech nedokázal vůbec zareagovat. Pomalé reakce patrně byly důsledkem předchozího otřesu po dělovce do hlavy. „V plánu to úplně nebylo, ale trenéři mi ukázali video, na němž se Jiří před zápasem rozcvičoval a snažil se tam ukazovat obranu a kontry proti calf kickům (kopy na lýtko). Říkal jsem si, že si bude dávat spíše pozor na nohy, navíc pouštěl ruce dolů, proto jsem využil kopu na odkrytou hlavu,“ prozradil plán, který vyšel do puntíku.

Pereira měl rovněž možnost porovnat odvetu s prvním soubojem, k němuž došlo loni v New Yorku, a byl shodně ukončen ve druhém kole na technický knokaut. „Od Jiřího nepřišlo nic nového. Já jsem ve fázi evoluce ve světě MMA, on je naopak bojovník, který trénuje dlouho, proto je logické, že by se během kariéry měl nějak vyvinout. Dnes to ale neukázal, pro mě to naopak je teprve začátek,“ řekl tajemně.

Šestatřicetiletý hrdina akce znovu fascinoval svět. Po další obhajobě titulu v polotěžké váze navíc nahlas vyslovil přání vyzkoušet si i hmotnostně nejtěžší váhovou kategorii. „Zatím nevím, jak to bude. Momentálně se soustředím na pás v polotěžké divizi. Těžká váha je něco, na co bych se musel připravovat delší dobu, teď jsem měl přípravu jen dva týdny,“ připomněl nečekanou nabídku za zraněného Conora McGregora.

I vzhledem k obrovské zápasové vytíženosti si v dohledné době hodlá odpočinout. „Určitě bych chtěl ještě letos zápasit, ale nevím kdy. Teď si trochu odpočinu, protože jsem byl v poslední době hodně zaneprázdněný. Dám si chvíli čas,“ naznačil, ale nebyl konkrétní. Jeden z novinářů přesto chtěl podrobnější odpověď. „Jak dlouho budu odpočívat? To nevím, na to je těžké odpovědět. Ale třeba dva týdny? Dělám si srandu, určitě to bude delší,“ usmál se Pereira.

Měl také vzkaz pro poraženého Procházku, u nějž v těchto chvílích panují obavy z možného otřesu mozku a dalších zdravotních komplikací. „Přeju mu, ať se uzdraví. Tohle je naše práce. Doufám, že se vrátí co nejrychleji,“ popřál sokovi a zároveň mu vytkl jednu věc. „Vím, že Jiří hodně mluví o duchovnu. Jen aby věděl, že stejný bůh, který nám požehnal, je ten, který nás také chrání. Hodně se modlím za něj i za to, aby byl po tomto zápase v pořádku,“ řekl nahlas jeden z majitelů tučného bonusu za výkon večera.