Hlavní obsah

Šampion Kincl o bouři v Oktagonu: Vyhrotilo se to, Peňázův odchod by byl škoda

Přišel o jeden z největších zápasů kariéry, kvůli jeho zdravotním problémům navíc v předchozích dnech došlo k nebývalé roztržce v organizaci Oktagon MMA. I proto úřadující šampion Patrik Kincl, který měl na blížícím se galavečeru na fotbalovém stadionu v pražském Edenu počtvrté hájit titul, bedlivě pozoruje napětí mezi domácí organizací a rozhořčeným bojovníkem Matějem Peňázem, s nímž se měl původně popasovat. Náhradníkem za Kincla byl sice zvolen Slovák Vlasto Čepo, po neshodách ale k souboji nedojde. „Každý má v tom svůj díl pravdy,“ kýve hlavou 34letý šampion střední divize.

Foto: Oktagon MMA

Šampion organizace Oktagon MMA ve střední váze Patrik Kincl

Článek

Kincl se měl proti Peňázovi postavit již do čtvrté obhajoby, společně navíc měli vytvořit hlavní předzápas historicky největšího domácího turnaje MMA, jemuž v pražském Edenu bude přihlížet zhruba 27 tisíc diváků. Šampion ovšem před necelým týdnem z boje odstoupil, má infekci, která ho do boje nepustí.

„Je to moje druhé zranění v Oktagonu, které mi ruší zápas. Štve mě hlavně to, že se to potkalo takhle brzo po sobě, což se občas v tomto sportu děje. Pro mě je to ponaučení, že potřebuju vše doléčit, než vlétnu do tvrdé přípravy. Eden byl pro mě tak velké lákadlo, že jsem tam chtěl za každou cenu zápasit. V momentě, kdy to všechno vypadalo růžově, tak mi to po pár dnech zase posadilo na zadek,“ líčil Kincl na svém youtubovém kanálu.

I proto se pozornost stáčela na oficiálního náhradníka souboje Vlasta Čepa, který se ale připravoval zbytečně. Sága o jeho souboji s Matějem Peňázem totiž skončila neshodami o podmínkách boje, neboť česká strana chtěla zápas alespoň o prozatímní pás, s čímž potetovaný Slovák nepočítal. Koneckonců to neměl ani ve smlouvě. A tak se všechny strany rozčílily, začaly zásobovat sociální sítě různými vyjádřeními, což nakonec vyvrcholilo v Peňázovu žádost o odchod z největší domácí organizace.

„Chápu všechny tři strany, každý v tom má svůj díl pravdy. Oktagon byl připraven na to, že se může někdo zranit, a proto nachystal náhradníka. Chápu i Matěje, který se připravoval na titulovou bitvu a spokojil by se i s prozatímním titulem, čímž by zužitkoval přípravu. Zároveň chápu i Vlasta, který počítal s tím, že pokud se zraním já, tak nastoupí do pozice vyzyvatele, a pokud se zraní Matěj, tak by šel o titul. Chápu, že nechtěl riskovat šanci přijít o titulový zápas, protože případná prohra by ho zase odstrčila stranou. Takhle je v mixu, z nějž se vybírá vyzyvatel,“ uvědomuje si důležitost souboje šampion.

Peňázova snaha o rozvázání kontraktu je žhavým tématem i proto, že urostlý Čech má v Oktagonu nadále platný kontrakt, který nedávno čerstvě stvrdil podpisem. „Pořád je to byznys a sport. Doufám, že opadnou emoce a dá se najít nějaká shoda. Zároveň to může být i ponaučení pro všechny, aby se veškeré detaily pořešily včas, smluvně a s podpisem. Aby tam byla snaha nechat co nejméně otázek a pochybností,“ přeje si přemožitel Karlose Vémoly z loňského roku.

O bouři v největší domácí bojové organizaci se hojně píše takřka po celém internetu. „Asi nejvíc tomu uškodila medializace, ale chápu, že Oktagon chce být otevřený k fanouškům. Je to velký zápas na velké akci a s ohledem na transparentost je dobré pouštět informace ven. Je to i důsledek toho, proč se to takhle vyhrotilo a máme z toho zamýšlený odchod Matěje Peňáze, což by z mého pohledu byla určitě škoda o něj přijít,“ přemítá 34letý rodák z Hradce Králové.

Bojová komunita se po této slovní přestřelce rozdělila na dva tábory, každý má své podporovatele. Na Peňázovu stranu se připojil například i bývalý bojovník Oktagonu Viktor Pešta. „Rád bych tímto Matějovi vyjádřil svoji podporu. S vyjednávacími metodami Oktagonu mám taky svoje zkušenosti, a přestože do tohoto konkrétního případu žádný extra vhled nemám, mám pocit, že je to podobná situace jako ta, kterou jsem před dvěma lety řešil i já (a kvůli které jsem nakonec Oktagon opustil),“ rozebíral na Instagramu.

Galavečer Oktagon 58 tak přišel nejen o titulový zápas Kincla s Peňázem, ale i o možnou náhradu v podobě dlouho očekávaného česko-slovenského střetu právě mezi čahounem Peňázem a náhradníkem Vlastem Čepem. Posledně jmenovaný by se ovšem na akci mohl objevit alespoň v souboji s jiným soupeřem, o němž se jedná.

Oktagon 58: Vémola vs. Végh

V sobotu 8. června 2024 se na fotbalovém stadionu v pražském Edenu bude konat „Odveta století“ mezi Karlosem VémolouAttilou Véghem. Dvě legendy českého a slovenského MMA se spolu podruhé utkají o titul šampiona polotěžké váhy organizace Oktagon.