Hlavní obsah

Šampion Kincl hájí české barvy na rekordní akci. Nejtěžší zápas kariéry, přiznává

Už během sobotního večera zažije český bojovník Patrik Kincl něco, co do té doby neokusil. Na fotbalovém stadionu Eintrachtu Frankfurt v rámci turnaje Oktagon 62 ho totiž přivítá bouřlivý německý kotel. O divácké peklo je postaráno, stejně tak o nezapomenutelný zážitek v rámci historicky nejnavštěvovanější akce, které se zúčastní zhruba 60 tisíc fanoušků. „Očekávám, že to fyzicky bude můj nejtěžší zápas,“ říká šampion střední váhy v rozhovoru pro Sport.cz. Souboj proti místnímu Kerimu Engizekovi rozhodně nebere na lehkou váhu.

Foto: Oktagon MMA

Radost šampiona střední váhy Patrika Kincla

Článek

35letý Kincl to ve Frankfurtu navzdory různým prognózám skutečně nebude mít jednoduché. V rámci čtvrté obhajoby titulu sice bude platit za velkého favorita, tyto předpoklady se ovšem mohou hodně rychle obrátit. I málo může Němce s tureckými kořeny posadit na koně. V zádech bude mít hordu bouřlivých fanoušků a dost možná i fotbalových chuligánů, kteří lační po jediném - triumfu.

„Kerim bude zápasit doma. Sice za sebou nemá tak zkušené a kvalitní soupeře, co mám v rankingu já, ale pro něj je to ideální stupínek. Odbil si zkušenosti, zadriloval si a zazápasil. Získal díky tomu sebevědomí a teď je čas na těžké zápasy. Počítám s tím, že tam bude chtít nechat duši a očekávám, že fyzicky to bude asi můj nejtěžší zápas. Alespoň takhle se na to připravuji, takhle to mám v hlavě nastavené,“ rozpovídal se rodák z Hradce Králové.

Pro českého bojovníka se bude jednat o teprve třetí duel za poslední dva roky. V létě přišel o řežbu na fotbalovém stadionu pražské Slavie, kde se měl původně popasovat s krajanem Matějem Peňázem. „Na každého se připravuji individuálně. Samozřejmě nemusím řešit takovou délku paží, co má Matěj, ale na druhou stranu Engizek je komplexnějším zápasníkem. Je o něco pohyblivější a přijde mi, že je i o něco tvrdší. Je schopen déle odolávat tlaku, naopak když ho vyvolává on, tak mu sedí,“ porovnává oba elitní bijce.

Plán je přesto zřejmý. Kincl chce nejen zvítězit, ale rovněž ze zápasu vyváznout bez větších šrámů. Pokud by se povedlo, mohl by se roztočit kolotoč spekulací ohledně žádané trilogie proti Karlosu Vémolovi. Terminátor totiž stále čeká na náhradního soupeře za Slováka Samuela Krištofiče, jenž kvůli zraněnému kolenu odpískal listopadovou odvetu v Bratislavě.

„Líbilo by se mi ukončit zápas před limitem. Připravuji se ale i na nejhorší scénář 5 × 5 minut s tím, že zápas bude probíhat nahoru dolů. To jsou sakra hnusné tréninky, kdy člověk ještě půl hodiny poté nemůže vstát. Dostávám se do nejhorších zápasových scénářů. Teď jsem si to zažil v tréninku a úplně si to nepotřebuji zažít v zápase. Líbilo by se mi zavalit větší sprintík na první dvě kola a ideálně to ukončit, neriskovat zranění a pak se vrátit do tréninku a zápasu,“ přeje si.

Kinclovi hraje do karet zkušenost z titulových zápasů, nastoupil do nich v posledních pěti případech. Prohrál jedinkrát. „Vnímám to jako výhodu. Sprintová kola budou sedět více jemu, já svými zkušenostmi z pětikilových zápasů můžu těžit od třetího kola dál. Něco jako v zápase s Piotrem Wawrzyniakem,“ připomíná šampion březnový titulový střet proti polskému tvrďákovi, jehož porazil právě ve třetí pětiminutovce na techniku škrcení.

Galavečer Oktagon 62 bude speciální nejen pro zkušeného Čecha, ale také pro samotnou organizaci. Ta totiž oznámila, že prodala vstupenky více než 58 tisícům fanoušků, čímž překonala sedm let starý rekord polské KSW. České barvy bude na akci jako jediný z bojovníků hájit právě Kincl. „Myslím si, že tam moc českých fanoušků nebude. Jdu tam sám za sebe,“ má jasno.

A byť je Kinclův střet veden jako titulový, přesto se bude jednat „pouze“ o hlavní předzápas. Vrchol galavečera obstará bitva o krále Německa mezi Christianem Eckerlinem a Christianem Jungwirthem. Pro vítěze bude připraven speciální pás. „Je mi to úplně jedno. Raději bych ale šel někde v půlce karty,“ krčí rameny český šampion.