Hlavní obsah

Ruský konkurent z UFC rýpe do Procházky. Posílá mu rady

Aktualizováno

Jen co nejlepší český bojovník MMA Jiří Procházka připustil možnou změnu váhové kategorie ve slavné organizaci UFC, okamžitě se těchto slov chytla nejen zahraniční média, ale také konkurenti v polotěžké váze, kteří chtějí mít umetenou cestu k případné titulové šanci. Nyní si prostor pro slávu ukradla také žebříčková dvojka Rus Magomed Ankalajev, který českému bijci dal radu, jak postupovat.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vpravo) v souboji s Alexem Pereirou na UFC 303

Článek

Nutno dodat, že pro Procházku je to v tuto chvíli lehce zapeklitá situace. Může si vybrat setrvání v polotěžké váze, kde během dvou let hned třikrát bojoval o titul, nebo vzhledem k neuspokojivým posledním výkonům v kleci klidně může přejít do střední divize, což by znamenalo nový motor do přípravy.

„Se svým tělem umím pracovat, umím s ním udělat zázraky. Neměl by to být problém,“ prozradil Procházka minulý týden s tím, že na váhu pro střední divizi, tedy 84 kilogramů, dosáhl naposledy před zhruba patnácti lety ve věku, kdy ještě chodil jako vzorný student do školy.

Slov o případné změně váhové kategorie se chytl Rus Magomed Ankalajev, který před odvetným soubojem mezi Procházkou a Pereirou marně čekal na titulovou příležitost. „Jdi do střední váhy, jsi příliš malý,“ naťukal směrem k Procházkovi na sociální platformu X dvaatřicetiletý rodák z Machačkaly, který si při psaní tentokráte poradil bez tradičního tlumočníka anglických frází.

Už před časem český ranař naznačoval, že si nejprve počká, jak dopadne srpnový titulový střet ve střední váze mezi současným šampionem Dricusem Du Plessisem, který si v minulosti do Procházky rovněž rýpl s ohledem na tělesné proporce, a bývalým vládcem divize Israelem Adesanyou. Posledně jmenovaného s Čechem pojí nejen přátelské pouto, ale také manažer. Vzájemnému střetu by se proto logicky oba bránili.

„V první řadě musí sám vědět, co ho bude nadále motivovat. Za mě si myslím, že přesun do střední váhy by mohl být novou motivací, dostal by nový drajv a soupeře. Teď by cesta k titulu v polotěžké divizi byla pro něj asi delší, potřeboval by si dát třeba dva tři zápasy se soupeři z nejlepší pětky, aby případně dostal třetí šanci. Otázka je, jestli má motivaci. Novou výzvou by mohla být právě střední váha,“ souhlasí André Reinders, elitní český MMA trenér.

Procházka by ovšem musel shodit minimálně devět kilogramů, což by jeho tělo dostalo do takového extrému, jemuž už dlouhé roky nečelilo. Lze tedy těžko soudit, jak by to organismus vzhledem k rapidnímu úbytku tradiční hmotnosti zvládl. „Trochu to změní přípravu či náladu, protože člověk je dlouho v kalorickém deficitu. Pokud tedy Jiří bude chtít, tak to dokáže. Dokáže se tam dostat, ale člověk neví, jestli je to správná cesta a jak moc to oslabí organismus,“ přemítá Matěj Peňáz, bojovník Oktagonu MMA.

Z Ankalajevových slov však lze usoudit, že svým výrokem se chce pouze zbavit dalšího konkurenta v divizi, s nímž by se v budoucnu mohl utkat. V tuto chvíli to ovšem vypadá na příznivou pozici právě pro Rusa, který by si to v následujícím duelu měl rozdat se šampionem divize Alexem Pereirou. Dočkal by se tak vysněné možnosti zabojovat o pás, o nějž neúspěšně usiloval již v roce 2022, kdy střet s Polákem Janem Blachowiczem skončil nezáživnou remízou.

„Alexův postoj je přeceňovaný, neustále se tlačí dopředu stejným stylem. Má štěstí, že ještě nikdy nečelil pořádnému soupeři, kterému to jde i na zemi. Já si to s ním klidně rozdám i v postoji, abych ho pořádně prověřil,“ povídal Ankalajev pro MMA Junkie. „Nechápu, jak se může považovat za šampiona divize, když ještě nebojoval se mnou. Má nulový wrestling, na což doplatí,“ uzavřel Ankalajev, jehož střetu s Pereirou podle všeho brání jen domluva o ideálním termínu zápasu.