Hlavní obsah

Rozepře v UFC. Rus marně žádá o titul. Jsi nudný, vzkazuje šampion Pereira

Tak dlouho to vypadalo, že je jejich kariéry přivedou na stejnou cestu, až nakonec byli překvapeni úplně všichni. Může za to blížící se víkendový střet ve slavné organizaci UFC, kde bude potřetí titulový opasek v polotěžké váze obhajovat Brazilec Alex Pereira, jemuž se překvapivě postaví Američan Khalil Rountree. Nad situací nevěřícně kroutí hlavou sebevědomý Rus Magomed Ankalajev, který i podle odborníků měl být jasným adeptem do bitvy o titul. A tak je mezi oběma tábory – jen několik dnů před turnajem v Utahu –oheň na střeše.

Foto: Profimedia.cz

Brazilec Alex Pereira bude tento víkend potřetí obhajovat titul v polotěžké váze.

Článek

Skutečně to vypadalo, že je pouhou otázkou času, než dojde k potvrzení bitvy o titul mezi výše zmíněnými Pereirou a Ankalajevem. Mnohem větší šok to pro všechny byl poté, co UFC přispěchala s hlavním trhákem číslované akce UFC 307, kde místo nebojácného Rusa nakonec naskočí nedávný dopingový hříšník Rountree. Složení titulové bitvy jednoznačně patří k těm nejpřekvapivějším v historii.

A tak se nabízí otázka, kde se stala chyba. Některé zahraniční zdroje na sociálních sítích líčí špatné vztahy mezi vedením zámořské ligy a Ankalajevem, který přitom neprohrál už deset zápasů v řadě a náleží mu druhá pozice (za Jiřím Procházkou) mezi zástupci polotěžké váhy. Jeho nasazení do titulového zápasu tak mělo být jasné i vzhledem k tomu, že široko daleko kolem něj není jiný adekvátní soupeř. Nestalo se a rozjela se krušná debata.

„Upřímně řečeno, není to moje chyba, že Ankalajev má tak nudný styl boje, na který se nikdo nechce dívat a díky němuž ho UFC nechce dát o titul,“ přemítal nahlas Pereira v rozhovoru s Kevinem Iolem s tím, že část viny by mohla být směřována i na zkušeného manažera Aliho Abdelazize, který nadále prosazuje narativ, že jeho svěřenec je nespravedlivě přehlížen. „Je slavný, ale ani on to nedokáže domluvit,“ nechápe.

Jindy ledově klidný Pereira přece jen v krátké debatě zvážněl. „Jeho manažer pak jde a říká, že je to snad blbý vtip, že Ankalajev nejde o titul. Takže je teď naštvaný na UFC? Takže UFC a Dana White, kteří o tom rozhodují, jsou klauni? Měli by si to všichni mezi sebou vyřešit,“ má jasno 37letý Jihoameričan, jemuž začátkem tohoto týdne začal tzv. fight week, v rámci nějž si bojovníci plní mediální povinnosti a další aktivity spojené s promováním jejich duelu.

A tak není příliš velkým překvapením, že jeho narážky nezůstaly bez reakce. Na sociální platformě se pro změnu činil nakrknutý Ankalajev, který rázem začal vyťukávat do klávesnice opětovnou palbu. „Alex má v UFC 6 KO, já rovněž. Ví, proč se mnou nechce bojovat. Jen ať se teď soustředí na svůj zápas a já zase na ten můj. Uvidíme, jestli pak na náš souboj přistoupíš, šampione,“ odvětil Rus, jehož další boj čeká 26. října v Saúdské Arábii, kde bude svou výhodnou pozici riskovat proti Rakušanovi Aleksandaru Rakičovi. Pokud prohraje, rázem se kolotoč v další bitvě o šampionský pás roztočí jiným směrem.

Pereira se ovšem vzájemného střetu nebojí, má však pochopení i pro UFC. Ankalajev totiž už jednou o titul bojoval a výsledkem byla nezáživná remíza. „Jsem připravený s Magomedem bojovat stejně tak, jako je připravený on. Je velká šance, že si to v budoucnu dáme,“ chápe Pereira, který jako první musí zvládnout klíčový střet proti podceňovanému Rountreemu, jemuž se moc šancí na triumf nedává. V UFC má sice pět výher v řadě, avšak ani v jednom případě se nejednalo o zas tak zvučné jméno.

Situace v divizi se lehce dotýká i českého bojovníka Jiřího Procházky, který byl doposud posledním soupeřem jihoamerického krále, jemuž dvakrát v řadě podlehl. I proto se dá předpokládat, že rodáka z Hostěradic bude čekat hned několik kroků na cestě za případnou další šancí na pás. Zatím ale není jasno, zda to bude v polotěžké váze, nebo nově ve střední divizi. Tak či tak by k návratu do klece mělo dojít až začátkem příštího roku.