Hlavní obsah

Rekordman Pereira oslnil UFC. Nádherný lov, vysekl poklonu i Procházka

Král UFC. Jeden z nejlepších bojovníků všech dob. Brazilec Alex Pereira během víkendové akce v Utahu znovu dokázal, že v polotěžké váze stále horko těžko hledá přemožitele. Skalp amerického bijce Khalila Rountreeho na technický knokaut ve čtvrtém kole znamenal nejen udržení titulu šampiona, ale i stanovení nového rekordu nejslavnější bojové ligy světa. Na Jihoameričanovo konto po právu putuje jedna chvála za druhou.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Šampion polotěžké váhy UFC Alex Pereira potřetí uhájil titul.

Článek

Je dobré zmínit, že Pereira to tentokráte neměl vůbec jednoduché a úvodní dvě kola bodově prohrál, přesto následně ukázal chladnokrevnost a zkušenost. O tom koneckonců svědčí soupeřova pomlácená tvář, která zažila pořádné otřesy s příměsí krve. Rountree doplatil na přepálené tempo, po němž sahal na dno fyzických zásob. Na soupeře definitivně narazil ve čtvrté pětiminutovce.

„Můžu říct, že tohle byl jeden z nejtěžších soubojů, které jsem kdy absolvoval,“ líčil Jihoameričan bezprostředně po duelu, díky němuž potřetí uhájil titul šampiona polotěžké váhy. Ba co víc. Svým vítězstvím překonal letitý rekord legendární Rondy Rouseyové, když všechny tři obhajoby svedl v nejlepším čase. K této metě mu stačilo pouhých 175 dnů, rekord tedy překonal přesně o dva týdny.

Brazilec si rovněž připsal pátý triumf v řadě, což mu upevňuje královskou pozici mezi zástupci polotěžké váhy. Jeho pozice je v tuto chvíli neotřesitelná. „Byl to nádherný lov,“ vysekl poklonu i Jiří Procházka, jenž na Pereiru v minulosti hned dvakrát nestačil, v obou případech prohrál na technický knokaut. „Khalil se první dvě kola hezky chopil akce. Pak však přišla trpělivost a tlak od Alexe,“ popisoval dále. Chválu mu ovšem vysekli i další elitní borci ze zámoří.

„Rozhodla Alexova trpělivost a fyzická kondice. Khalil se ale rozhodně nemá za co stydět. Už dávno předtím bylo predikováno, že je to jeden z černých koní divize – a teď to dokázal svým pohybem, dynamikou a obráceným stylem. Byl to nádherný zápas, v němž se ukázala Alexova zkušenost,“ líčil průběh dění Martin Karaivanov, Procházkův trenér a manažer.

Nad duelem se rozplýval i šéf UFC Dana White, jenž poplácal po zádech i poraženého, který si to rovnou po duelu namířil do nemocnice. „Khalil ukázal, proč si tuhle šanci vysloužil. Všichni si stěžovali, že je osmička divize, ale my jsme tušili, že má potenciál. Ukázal neuvěřitelné srdce, což mu teď už nikdo neodepře,“ usmíval se holohlavý chlapík. „Klíčové byly kopy, díky nimž Alex hrozil celý zápas. Khalila postupně rozebíral na kusy. Vyhrál díky své hlavě a tomu, jak se přizpůsobil průběhu zápasu.“

Ne vždy se Pereirův výkon setkal s pozitivními komentáři. Kamery na akci zabraly například bojovníka Jamahala Hilla, jenž na Brazilcův výkon reagoval zíváním. „Co k tomu říct. Možná se zrovna probudil po tom KO na turnaji UFC 300,“ připomněl Pereira s úsměvem ve tváři jejich nedávný duel, který pro Hilla skončil mizerně. Prohrál již ve druhé pětiminutovce na KO.

Rodák ze Sao Paula přesto přiznal, že jej před bojem sužovaly zdravotní problémy. „Stalo se hodně věcí. Bral jsem antibiotika, měl jsem horečku a necítil jsem se dobře v krku. Když jsem byl v Brazílii, poranil jsem si žebro. Bylo to zranění, které se mi stalo asi před rokem, ale teď se to vrátilo. Musel jsem to řešit,“ rozpovídal se pro MMA Junkie. „Vrátilo se mi i poranění palce u nohy, které se mi stalo na turnaji UFC 300. Bylo to těžké a jsem na sebe velmi hrdý, že jsem to všechno zvládl.“

Nedostatek odpočinku mezi zápasy mohl přispět k řadě zranění, nemocí i duševních problémů. Vždyť nedělní boj byl pro Pereiru již desátým za poslední tři roky. „Myslím si, že existuje nějaká hranice,“ smutnil. „Chci na sebe tlačit, jak nejvíc to půjde. Je mi 37 let a chci využít všechen čas. Ale teď si potřebuji dát pauzu. Mám nějaké závazky v Mexiku, Koreji a na Maltě. Půjdu si popovídat s mým manažerem, ale zároveň se budu dále připravovat,“ dodal s tím, že nadále hodlá zůstat v polotěžké váze, kde se v budoucnu dost možná popasuje s Rusem Magomedem Ankalajevem.