Hlavní obsah

Rána pro Muradova, musí opustit Česko. Budu dál bojovat, vzkazuje

Padl verdikt v případu uzbeckého zápasníka MMA Machmuda Muradova, který po rozhodnutí soudu přišel o možnost dlouhodobě pobývat v Česku, kde se připravuje na zápasy a vychovává i svou čtyřletou dceru. Podle soudu udržuje styky s příslušníky organizovaného zločinu a pro Česko a jeho obyvatele představuje nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Machmud Muradov (vpravo) na archivním snímku

Článek

34letý Muradov se do Česka poprvé podíval v roce 2011, načež se marně pokoušel získat přechodný pobyt. Neúnavný boj s tuzemskými úřady ani jednou nevyzněl v jeho prospěch, nyní navíc bude muset Česko zcela opustit. Jak informuje portál Aktuálně.cz, odbor azylové a migrační politiky mu v květnu v žádosti o přechodný pobyt nevyhověl, což Muradov oplatil podanou žalobou, s níž však rovněž nepochodil.

„Byly naplněny podmínky zamítnutí žádosti o vydání k přechodnému pobytu na území České republiky,“ řekla v úterý před polednem soudkyně Marcela Rousková. Muradov se soudního jednání nezúčastnil, zastupoval jej advokát. Už před časem sám bojovník pro Sport.cz přiznal, že se hodlá bránit i právní cestou.

Velkým problémem má být údajný dlouhodobý styk s příslušníky balkánského organizovaného zločinu, což Muradov popírá. „Někdo říká, že mám nějaké vztahy s podsvětím, ale nevím, kde je pravda, když mi neříkají, za co přesně to je. To je na tom to nejhorší. Kdyby mi řekli, že jsem se například na tomhle místě sešel s tímto člověkem, tak bych odpověděl: Ano, bylo to tak, protože chtěl spolupráci. Sedli jsme si, probrali jsme to. Ale nic špatného jsem neudělal, ani v rejstříku nemám žádný zápis,“ kroutí hlavou nad situací.

Advokát bojovníka hájil tím, že jde o známou osobu, která má miliony fanoušků po celém světě. „Není v jeho silách v tomto množství o každém vědět, co dělá nebo zda je závadovou osobu,“ prohlásil advokát Marek Čechovský.

Obhajoba byla neúspěšná, soud rozhodl naprosto jasně. Podle utajované zprávy Národní centrály je navíc zřejmé, že uzbecký bojovník představuje pro zdejší prostředí nebezpečí. „Jde o mozaiku skutečností probíhajících dlouhodobě, nebezpečí ohrožení veřejného pořádku je dáno i do budoucna,“ uvedla soudkyně, která souhlasila s tvrzením, že muselo být zřejmé, s jakými kontakty se Muradov potkával. Údajně se mělo jednat o lidi ze Srbska či Albánie.

Foto: se souhlasem Michala Martínka

Michal Martínek (vlevo), Jiří Procházka, Petr Kníže, Machmud Muradov a Karlos Vémola během společného tréninku.

Muradov musí Česko po rozsudku opustit, stejně tak přijde o osobní kontakt se svou dcerou, kterou vychovává se zpěvačkou Monikou Bagárovou. Rána je to i pro jeho přípravu na MMA zápasy ve zdejším prostředí, neboť se teprve v červnu vrátil do organizace Oktagon MMA, kde bude poprvé zápasit již 21. září v Brně. A pokud bude chtít nějaký čas strávit právě v České republice, bude muset předložit platná víza, dle nichž zde může strávit nejvýš 90 dnů v období šesti měsíců.

Muradov se aktuálně připravuje v Polsku, redakce Sport.cz jej kontaktovala s žádostí o vyjádření. Předčasné opuštění Česka ovšem vyvrací. „Vše je v pohodě, jenom mi zase zamítli odvolání. Normálně mohu být v Česku a taky tu pořád jsem, v klidu. Není to poprvé, co mi to zamítli a já budu bojovat dál, protože vím, že mám nárok tady být. Nic jsem neudělal.“

Související témata: