Hlavní obsah

Procházkův parťák předčasně odletěl z Vegas. Musel jsem se vrátit do služby, vysvětluje

Byl nečekanou posilou v týmu Jiřího Procházky na cestě za znovuzískáním titulu šampiona slavné organizace UFC, pod jejíž taktovkou se nejúspěšnější český bijec představí již 29. června v odvetné bitvě s Brazilcem Alexem Pereirou. Bude to ovšem bez tréninkového parťáka Jana Gottvalda, který sice s týmem v horkém Las Vegas strávil týden, jenomže kvůli povinnostem spojeným s prací v armádě musel předčasně zamířit zpět do vlasti. „Bohužel jsem do Vegas odletěl v době, kdy jsem neměl,“ vysvětluje brněnský fighter pro Sport.cz.

Foto: Oktagon MMA

Český bojovník Jan Gottvald na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Gottvald, jenž u české armády pracuje už čtvrtým rokem, sloužil Procházkovi za oceánem jako hlavní tréninkový parťák. A jelikož odlet směr Las Vegas nastal jen krátce poté, co se bitva oficiálně oznámila (14. června), musel brněnský fighter urychleně řešit dilema, jestli se do zámoří s českým táborem vypráví. Překážkou byla právě práce, přesto Gottvald odletěl.

Ve slunném městě hazardu nakonec strávil týden, než se musel vrátit zpět do vlasti. „Musel jsem odjet skrze pracovní záležitosti, protože jsem bohužel odletěl v době, kdy jsem neměl,“ vysvětluje Gottvald. „Velitel mi změnil služby a nařídil se ihned vrátit. Současně mi neumožnil dovolenou nebo neplacené volno. Musel jsem se proto ihned vrátit do služby,“ povídá s tím, že v těchto hodinách už je zpět v Česku.

Pochopil to také tým kolem bojovníka Procházky, který je složen z tradiční trenérské dvojice Martina Karaivanova a Jaroslava Hovězáka. „S Jirkou jsme odvedli největší kus práce, teď už jen udržuje čistou mysl a regeneruje tělo před zápasem. Poslední těžké dny přípravy jsme odjeli poctivě a věřím, že to urve. Já počkám na zbytek týmu a věřím, že i na přílet s titulem,“ přeje bojovník Gottvald dlouholetému parťákovi, s nímž se zná už přes deset let, vysněné titulové žezlo.

Sám Procházka si „nečekanou“ posilu pochvaloval. „Je to týmový člověk a jsem na něj zvyklý. Víme, co od něj čekat, a není to někdo cizí. Je to i kvůli pohodě, trávíme tu spolu nějaký čas a je potřeba, aby to byl někdo, kdo je v pohodě. Vybrali jsme si ho i proto, abychom to mohli celé odkontrolovat společně,“ popisoval jednatřicetiletý vousáč během tiskové konference s českými novináři.

Gottvald si přesto ze zámořské štace odváží nezapomenutelné zážitky. „Cítil jsem, že mě to posouvalo i jako člověka. Potkal jsem celou řadu inspirativních lidí, že jsem sám sobě pokládal různé otázky. Nakopnulo mě to, byl to jiný svět. Hodně věcí jsem si díky tomu uvědomil, za tuhle zkušenost jsem rád. Snad to vyjde někdy příště,“ věří v lepší zítřky. Parťákovi tak bude držet palce alespoň z rodného Brna. „Věřím, že Jiří titul získá a přiveze ho zpátky do Česka!“

Rovněž měl prostor promyslet další kroky svého života, a to především právě s ohledem na práci v armádě. „Už delší dobu jsem chtěl armádní systém opustit a domluvili jsme se s nadřízenými, že to uskutečním na podzim. Těším se na další životní kroky, které mě čekají,“ líčí bojovník organizace Oktagon MMA, jemuž by se například líbilo vyrazit směrem Spojené arabské emiráty, kde by se mohl zaměřit na trénování.

A byť sám naposledy do klece vlezl v roce 2022 a následně ukončil kariéru, stále si pro všechny případy nechává otevřená zadní vrátka. „Pokud by přišla nabídka, asi bych to zvážil. Chtěl bych si určitě něco dát, protože vím, že se mohu měřit s těmi nejlepšími. Je to jen v hlavě,“ usmívá se. „Když si člověk poslechne příběhy některých lidí, tak si řekne, proč tu neustále spekuluji nad blbostmi, když tu mám vše naservírované na zlatém podnose,“ zmiňuje některé myšlenkové pochody během výpravy.

Procházka každopádně v době odvetného zápasu s Pereirou bude mít u klece „pouze“ oba trenéry, s nimiž je spjatý od svých začátků.